Şubat 6, 2007

2006'yı memnun bitiren Otokar 2007'ye Doruk ile başladı

Otokar’ın 2006 performansına ilişkin denetimden geçmemiş verileri  ve 9 m.’ lik segmentte yeni modeli Doruk’un tanıtımı Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç’ün katılımı ile 6 Şubat tarihinde Rahmi Koç Müzesi’nde düzenlenen  bir toplantı ile gerçekleştirdi.

Toplantıda; Otokar’ın 2006 yılında hedeflerini aşarak 3.785 araç satışı ile 345 milyon YTL ciro elde ettiği, beklentilerin ötesinde gerçekleşen ihracatın ciro içindeki payının toplam cironun 1/3 nü de aşarak 100 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiği, savunma sanayisinde zırhlı araç üretiminde büyümesini sürdürdüğü ve treyler satışlarında rekor kırıldığı duyuruldu. Bu verilerin sunumunun ardından Otokar’ın yeni kent içi otobüsü 9 m.’lik Doruk tanıtıldı.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç toplantıda yaptığı konuşmada “2006  yılında belirledikleri savunma sanayinde büyüme, ciro içinde ihracat payının 1/3’e yükseltilmesi ve yeni modellerle büyüme hedeflerinin üçünü de gerçekleştirdiklerini belirterek “Bugün bu hedeflerin üçünü de gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutluyuz. 2006 savunmada büyüme yılı olacak dedik, fazlasıyla yaptık. 2006, Otokar’ın özellikle zırhlı araç alanında tarihinin en büyük teslimatlarını gerçekleştirdiği bir yıl oldu. 529 adet satış ile Otokar kendi zırhlı araç satışı rekorunu kırdı. Ciromuzun en az üçte birini ihracat karşılayacak dedik, bunu da fazlasıyla gerçekleştirdik” dedi.

Ciroda yüzde 20’lik büyüme
2006 yılında küçük otobüste yeni modellerimizi, treylerde ise yepyeni bir markamızı pazara sunduk. Otokar için 2006, başarılı, verimli bir yıl olmuştur.” Görgüç 2007 yılına ilişkin olarak da “2007 yılında savunma sanayiindeki başarılı performansımızı devam ettirmeyi; ticari araçta ise hem iç pazarda hem de ihracatta yeni modeller ile büyümeyi hedefliyoruz” dedi. Görgüç sözlerini özetle şu şekilde sürdürdü;

“Otokar’ın bağımsız denetimden geçmemiş sonuçlarına göre şirket, 2006 yılında cirosunu YTL bazında yüzde 20 artırarak 345 milyon YTL seviyesine çıkardı. Cirosunun 1/3’ünü ihracattan karşılamayı hedefleyen şirket, bu hedefin de ötesine geçerek 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Otokar 2006 yılında minibüs, küçük otobüs, 4×4 taktik tekerlekli araç, zırhlı araç ve semi-treyler olmak üzere toplam 3785 adet araç sattı, treylerde Otokar tarihinde satış rekorunu kırdı. Otokar’ın satışlarındaki bu hızla artışı değişik pazarlara 2006 yılında sürdüğü yeni modellerin büyük payı oldu.

Otakar bu yıl piyasaya sürdüğü yeni ürenler arasında; Sultan serisindeki
turizm amaçlı küçük otobüsü Maxi, kısa mesafeli şehir içi taşılamalara özgü Sultan 125, Avrupa pazarına sunulan Navigo 160S, Navigo 160 SE  modelleri ile Otokar markası ile piyasaya yer alan Kontena , Plato, Düet ve Spira üst yapıları da yer aldı.

Otokar’ın Doruk ile orta boy otobüs pazarında
Toplantıda Otokar’ın yeni orta boy otobüsü Doruk’un da lansmanı yapıldı. İlk olarak geçtiğimiz yıl Hannover’de yapılan IAA 2006 fuarında Avrupa kullanım şartlarına uygun tipi tanıtılan ve son derece olumlu yorumlar alan yeni seri otobüsler, Avrupa’nın yükselen segmentini Türkiye’de de zirveye çıkarmayı hedefliyor. 9 metre uzunluğunda ve arkadan motorlu Doruk serisi otobüsler, düşük yakıt tüketimi, eşsiz konforu, Otokar’ın sunduğu güvenlik ve üstün performansı ile ön plana çıkıyor.

Büyük otobüslerin rahatlığını, küçük otobüslerin ekonomisiyle bir araya getiren Doruk, büyük otobüslerin ekonomik olmadığı, küçük otobüslerin yetersiz kaldığı hatlar için en uygun çözüm olarak sunuluyor. Otokar, basın toplantısında Doruk’un halk otobüsü modelini tanıttı. Bahar aylarında piyasaya sunulacak olan Turizm ve Servis modellerinin de müjdesini verdi.

“Doruk ile Otokar, otobüse yeni bir merhaba diyor” diyen Genel Müdür Serdar Görgüç, yeni orta boy otobüsleri ile ilgili olarak şunları söyledi: “Havalı Apollo’yu 1960’lı yıllarda ülkemize sunduğumuzda bir devrim yaratmıştık. Otobüs üretimini  Türkiye’ye getiren Havalı Apollo’dan yıllar sonra bu sefer, Avrupa’nın yükselen segmenti orta boy otobüs alanına Doruk ile iddialı bir şekilde giriyoruz. Doruk, pazardaki yükselen trendleri tüketici istek ve talepleri ile bir araya getirmemizin sonucunda ortaya çıkmış optimum bir ürün. Yapılan birçok prototip, 24 ay boyunca Türkiye’nin her türlü iklim ve coğrafi koşullarında test edildi ve testler doğrultusında geliştirmeler yapıldı. Yaptığımız otobüs prototipini Türkiye’nin birçok bölgesinden 130’un üzerinde kullanıcıya gösterdik ve müşteri ihtiyaç ve beklentilerini dikkate alarak aracı geliştirdik. Sonuçta ortaya tamamen test edilmiş, güvenilir ve maliyet etkin bir ürün çıktı. Doruk, diğer tüm Otokar ürünleri gibi, yüzde 100 Otokar tasarımı, mühendisliği ve üretimidir.”

9 m Boy 190 Bg güç
Otokar’ın ilk olarak halk otobüsü
taşımacılığının beğenisine sunduğu Doruk’un en dikkat çekici özellikleri 9 metrelik boyu, 190 Beygir gücündeki motorunun aracın arkasında yer alması, düşük yakıt tüketimi ve farklı koltuk yerleşimleri ile değişik hatlara uygun birçok yerleşim seçeneği sunması. Doruk, estetik tasarımı, geniş ve ferah iç hacmi ile de sadece sürücülerin değil, yolcuların da göz bebeği olmaya aday bir otobüs. Üstelik engelli yolcu taşımacılığı için alternatifler de sunan Doruk, AB’ye hazır Türkiye için en doğru toplu taşıma araçlarından biri.

Sürücülerin ve yolcuların güvenliği için Doruk serisinin tamamında ABS ve ASR standart olarak sunuluyor. Önde ve arkada tam kuru havalı, çift devreli, otomatik ayarlı, hava soğutmalı disk frenler kısa duruş mesafesi ve bakım gerektirmeden uzun çalışma ömrüyle güvenliği artırıyor. Araca özel geliştirilen süspansiyon sistemi, arka aksta dört, ön aksta iki adet olmak üzere toplam altı adet olan hava körüğü ile Doruk, büyük otobüsler gibi güvenli ve konforlu  bir yol keyfi sunuyor. Ayrıca araç arka iz genişliğine yakın yerleştirilen körük ve amortisörler otobüsün virajlara güvenli girmesini sağlıyor.

Otokar Doruk otobüsleri, ilk kez 8-11 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan otobüs fuarında   görücüye çıkacak. İlk etapta halk otobüsü olarak üretilecek olan Doruk, yakın zamanda servis ve turizm için üretilecek farklı modelleri ile de satışa sunulacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir