Mayıs 2, 2012

2012 Yıllık Genel Kurul: MAN karlı gelir artışıyla büyümeye devam ediyor

MAN SE ve MAN Truck and Bus AG CEO’su Dr. Georg Pachta-Reyhofen; şirketin 2012 Yıllık Genel Kurul toplantısında gelecek planlarından bahsederek; “Karlı büyümeyi sürdürmek ve dünyanın en başarılı ticari araç imalatçısı olmak istiyoruz” dedi.

MAN’ın çok iyi konumlandırıldığını açıklayan Pachta-Reyhofen, 2011 mali yılının şirketin tarihindeki en başarılı yıllardan biri olduğunu hatırlattı. Pachta-Reyhofen bu bağlamda, 16,5 milyar Euro tutarındaki rekor gelir ve 2010’a kıyasla yüzde 12 oranındaki gelir artışına değinerek, “1,5 milyar Euro civarındaki mükemmel işletme kârı ve 1,1 milyar Euro tutarındaki vergi öncesi kazanç, geçtiğimiz yılın olumlu ticari gelişmelerini yansıttı. Buna karşılık, net gelirler olağandışı faktörlerden etkilenerek 247 milyon Euro olarak gerçekleşti. Alınan siparişler yüzde 14 artarak, 17, 1 milyar Euro ile 2007’deki rekor seviyeye bir kez daha yaklaştı” dedi.

Pachta-Reyhofen konuşmasında, 2012’nin ilk çeyreğine ilişkin geçici rakamlara bakıldığında, 2012’nin ilk birkaç ayında MAN’in ticari araç ve makinalarına yönelik talebin de yüksek bir seviyede seyrettiğini vurguladı.

Bu doğrultuda, MAN Grubunun bütün olarak ilk çeyrekte aldığı siparişlerin toplamı 4,4 milyar Euro ile bir önceki yıldaki güçlü seviye civarında gerçekleşti. Hatta gelirlerin küçük bir artışla 3,8 milyar Euro’ya yükseldiği dahi gözlemlendi. Önceki yıl olduğu gibi, 35.000 ticari araç satışı oldu. Güç Mühendisliği alanındaki gelirler, 2011’in ilk çeyreğine kıyasla yaklaşık yüzde beş arttı.

2012’nin ilk çeyreğinde MAN Grubu 250 milyon Euro civarında işletme kârı üretti. Geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan yüzde 20 civarındaki düşüşün nedeni bazı piyasalarda yaşanan şiddetli rekabet oldu. Pachta-Reyhofen konuyla ilgili olarak, “Kârlılık ve etkinliği arttırmaya yönelik önlemlerle bu durumla başa çıkacağız” dedi.

Mali piyasalarda Avrupa’daki borç kriziyle tetiklenen belirsizliklere rağmen, MAN’ın başarısı uluslararası konumu sayesinde 2011 mali yılında da devam etti. Şirketin taşımacılık ve enerji alanlarına sistematik bir biçimde odaklanması, bu başarıda önemli bir rol oynadı. MAN SE ve MAN Truck and Bus AG CEO’su Dr. Georg Pachta-Reyhofen bu noktada halen önemli gelişme olanakları bulunduğuna inandıklarını ifade ederek, “Başta gelişmekte olan ekonomilerde olmak üzere, taşımacılık ve enerji alanlarında halen artan bir talep görüyoruz. Zira, taşımacılık ve enerji gibi iki önemli alandaki sorunlarını çözemedikleri takdirde, bu ekonomiler büyümelerini sürdüremezler. Biz de BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) stratejimizde işte tam da buna güveniyoruz ve geleceğin ana pazarlarına şimdiden erişim sağlamış bulunuyoruz” dedi.

Volkswagen Grubuyla gerçekleştirilecek ortak projelerin de faydalı bir etki sağlayacağını belirten Pachta-Reyhofen, “Volkswagen ve Scania ile işbirliği olanakları bize taze bir enerji verecek. Satın alma, ürün geliştirme ve üretim alanlarında gerçekleştirilecek işbirliği rekabetle başa çıkmamıza yardımcı olmak üzere gerekli sinerjilerden faydalanma fırsatını sağlayacak” dedi.

MAN, dünya çapındaki taşımacılık ve enerji piyasalarında uzun vadede sağlam büyüme beklentisi içinde olmakla birlikte, İcra Kurulu yine de küresel ekonomik büyümenin 2012’de yavaşlayacağını tahmin ediyor. Bu bağlamda Pachta-Reyhofen, içinde bulunduğumuz yılın başında  gerçekleştirilen Yıllık Genel Kurul’da sunulan ticari tahminleri tekrar teyit ediyor. Şirket, Ticari Araçlar segmentindeki gelirlerinde yüzde beşe kadar olabilecek az miktarda bir düşüş, Güç Mühendisliği segmentindeki gelirlerinde ise yüzde beş oranında olası bir artış bekliyor. Pachta-Reyhofen bu hususta şunları söylüyor: “Ticari araç kolumuzun hâkim konumu dolayısıyla, bütün olarak MAN Grubu gelirlerinde hafif bir düşüş bekliyoruz; bu durum işletme kârımızda da düşüşe neden olacaktır. Satış gelirlerinin ise ortalama uzun vadeli hedefimiz olan yüzde 8,5 seviyesinde kalması olasıdır”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir