Nisan 19, 2008

3. TAYSAD Olağan Genel Kurulu'nda otomotiv sektörü tartışıldı

Bu sene Türk Otomotiv sanayisinde 30. yılını kutlayan  Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), 30. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Derneğin Gebze, TOSB Organize Sanayi Bölgesindeki yeni merkezinde yapılan kurulda, yıllık faaliyet raporu açıklanırken, otomotiv sanayinin yaşadığı sıkıntı ve sorunlara değinildi.

Toplantıya; TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu ile TAYSAD yönetiminin yanında, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Balcı, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak ve TAYSAD’da önceki dönemlerde görev almış kişilerle otomotiv sektöründen birçok isim katıldı.

 TAYSAD’a tekrar başkan seçilen Ömer Burhanoğlu, konuşmasında otomotiv sanayinin yaşadığı sorunlara değinerek, sağlam temele oturtulmuş Türk otomotiv yan sanayisinin kurumsallaşma, küreselleşme, tasarım kabiliyeti, know-how yaratma ve değer zincirine hakim olma gibi konularda daha çok gelişmeleri gerektiğini belirtti. Ana sanayi için üretilen araç projelerini Türkiye’de yapabilen bir yapıya ulaşmaları gerektiğine değinen Burhanoğlu üretimin yetmediğini, katma değer ve yerlilik oranının artması gerektiğini vurguladı. Burhanoğlu Rusya örneğini vererek ; “Altyapısı, yan sanayisi ve tecrübesi ülkemizle kıyas  bile edilemez. Fakat bildiğiniz gibi tüm şirketler Rusya’ya yatırım yapmak için sanki sıraya girmişler. Bunun nedeni 2.5 milyona ulaşan iç pazar satışıdır. Ülkemizde yüksek vergiler nedeniyle satış adetleri istenilen seviyelere ulaşamamaktadır. Bu da yeni yatırımlar için ciddi bir engel teşkil etmektedir” dedi.

Ayrıca Burhanoğlu, ar-ge desteklerinin büyük işletmeler yanında tabana da yayılması için  uluslar arası araştırma ve ihtiyaç tespitlerinin önemli olduğunu, bu konuda Başbakanlık Yatırım Kalkınma ve Destek Ajansı ile ciddi bir işbirliği içerisinde olduklarını da sözlerine ekledi.

Sektörde yan sanayi etkisi
TAYSAD Genel Sekreteri Özlem Gülşen ise 2007 yılında otomotiv ve yan sanayi pazarındaki gelişmelerden bahsederek  2007 yılında yan sanayinin 13 milyar dolar iş hacmi ve 6.3 milyar dolar doğrudan ihracat gerçekleştirdiğine değinerek; “Otomotiv sanayinde, 2007 yılında 1.2 milyar dolarlık yeni yatırım yapıldı ve bir yıl önceye oranla %8’lik bir üretim artışı oldu. İki seçim olması nedeniyle iç pazar satışlarında %10-15lik bir daralma yaşandı, fakat ihracattaki artış ile üretim artmaya devam etti. İç pazarda 2006 yılında 670 bin araç satılmıştı, 2007 yılında ancak 640 bin adede ulaşıldı ve bu rakamın da %55’i ithal araçlardan oluştu” dedi.

Genel Sekreter Özlem Gülşen’in açıkladığı ihracat rakamlarına göre 2000 yılında 30. en büyük ihracatçı konumunda olan Türkiye, 2005 yılında 22. sıraya yükseldi. 2007 yılı otomotiv sanayisinin toplam ihracatı 19.5 milyar dolar seviyesinde iken,bu rakamın 6.3 milyarlık kısmı yan sanayi tarafından gerçekleştirildi.

Gülşen , TAYSAD olarak  2008 yılında üretimde %25’lik bir artış ile toplam ihracat hacminin 26 milyar doları aşılmasını, yan sanayinin ise 8.5 milyar dolar doğrudan ihracat gerçekleştirmesini beklediklerini belirtti. Gülşen, sektörün kendi yan sanayisi ile birlikte toplamda yaklaşık 250.000 kişiye istihdam sağladığını ve Türkiye’de yaklaşık 900 adet yan sanayi firması olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıda TAYSAD’ın ihracat, patent faydalı model tasarım ve eğitim dallarında her yıl düzenlediği ödül töreni de gerçekleştirdi. Bu kapsamda Bosch, Hema, Federal Mogul, Olimpia, CMS, A Raymond, Valeo, Bosal Mimaysan ve Kanca firmaları ödüllendirildi.

TAYSAD’ın yeni yönetim kurulu ve mensub olduğu firmalar ise şu isimlerden oluşuyor:
Ömer Burhanoğlu (Başkan, Farplas-Kocaeli), Celal Kaya ( Kale-İstanbul), Mehmet Dudaroğlu ( Eku-İstanbul), Alper Kanca ( Kanca-İstanbul ), Mustafa Alaca ( Autoliv- Kocaeli ), Doğan Gülaydın ( Yemenici-Kocaeli ), Berat Ösen ( CMS-İzmir ), Herman Butz ( Bosch-Bursa), Kerem Alptemoçin ( Erkurt-Bursa ), Orhan Sabuncu ( Orhan Holding–Bursa ), Neslihan Küçükoğlu ( Toksan-Bursa ), Uran Zaman ( Yazaki–Bursa ), Aptullah Saner ( Beltan-Bursa), Behçet Türen ( Nursan-İstanbul) 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir