Şubat 15, 2013

500 milyar Dolarlık ihracat

Bir devlet politikası olarak ilk kez Türkiye Cumhuriyeti’nin 57’nci ve Ecevit Hükümeti’nin 5’inci döneminde, TBMM’nin 27 Haziran 2000 tarihli 697 sayılı kararı ile yürürlüğe konulan, 2001-2023 yıllarını kapsayan Uzun Vadeli Gelişmenin Temel Amaçları ve Stratejisi’ni de içeren “8. Beş Yıllık Kalkınma Planı” belgesinde yer verilen Cumhuriyet’in 2023, yani 100. yıl hedefleri, günümüzde bu tarih yaklaşırken daha sık dillendiriliyor ve rakamlar ortaya konuyor.

Başlangıçta Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefi ön plana çıkarılırken bugün 500 milyar dolarlık ihracat hedefi telaffuz ediliyor. Bu hedefi yakalamak için önümüzdeki on yılda, 2012’de 152 milyar dolar seviyesine ulaşan ihracat hacminin üç katı büyümesi gerekiyor. 2023 milli gelir hedefi ise 1,9 trilyon dolar.

Bu büyümeyi sağlamada bütün sektörlere önemli görevler düşüyor ve her sektörün kendi hedefine ulaşabilmesi için diğer sektörlerin gücünden ve olanaklarından yararlanması gerekiyor.
Sektörlerin gelişmesi birbirini tetikler. Otomotiv sektörü yapısı gereği, makina ve madenden enerjiye, pazarlama iletişiminden fuarcılığa kadar birçok sektörü harekete geçirebiliyor. Taşıma sektörü de hayati bir öneme sahip. İhracat hedefine ulaşılması, Türkiye içinde yapılacak taşımalarla, ithalat ve ihracat taşımalarının artması demek. Bu taşımacılık sektörünün uluslararası ve ulusal anlamda büyüyüp gelişeceğinin işareti. Bu nedenle önümüzdeki on yıla bakarken ve gelecek öngörüleri yaparken, ortaya konan bu hedeflere yaklaşma arzusunu pekiştirecek bir iyimserlikle planlama yapmalıyız.

Hedeflere ulaşılması ancak dünya ticaretinden alacağımız paya, taşıma sistemlerimizin gelişimine, verimlilik, güvenilirlik ve hızının artmasına bağlıdır.

500 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirebilmek için yapılacak yatırımlar ve bu yatırımlarla ortaya çıkacak ürünler, Türkiye’deki ticari araç pazarının büyüyeceğinin en önemli garantisidir. On yıl, yük taşımaya yönelik demiryolu ağlarının kurulup bunların uluslararası bağlantılarının bugünkünden çok daha gelişmiş bir seviyeye getirilebileceğini düşünmek için kısa bir süre…

Artan ihracat ve ithalat yüklerinin olumlu etkileri konteynır taşımacılığı ve roro bağlantıları üzerinde daha hızlı ortaya çıkacaktır. Artan hacimler ve sağlanan devamlılık ikinci aşamada demiryollarının gelişimini sağlayacaktır. Bu nedenle Türkiye’nin ticari araç sektörü ve taşıma sektöründe büyüme önümüzdeki dönem sürecektir. Türkiye’nin iç pazardaki büyüklüğü aynı zamanda mevcut yerli ve yabancı yatırımları artıracaktır. Bu yolda her kesimin sorumlulukları ve ödülleri olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir