Haziran 9, 2008

SAP ve MBIS otomotiv sektörüne yönelik çözümlerini tanıttı

SAP ve MBIS, 6 Haziran 2008’de İstanbul’da gerçekleştirdiği bir programla otomotiv ve makine sektörlerine yönelik çözümlerini ilgili firmalardan gelen temsilcilere tanıttı.

Otomotiv sektörüne yönelik sunum gerçekleştiren SAP Türkiye Çözüm Mühendisi Erdem Şekeroğlu, MBIS Sanışmanlık Yönetcisi Oğuzhan Atış ve Uygulama Danışmanı M. Yusuf Çetin; sektördeki ERP çözümleri, bu alanda yapılan uygulama örnekleri, ERP ile yalın üretim yolculuğu, sistemin sağlayacağı avantajlar, bu sistemler için gerekli olan bilgi alt yapısı, otomotivde ana sanayi, yan sanayi ve tedarikçi ilşkilerinde işbirliği konularında sunum gerçekleştirdiler. Konferansta SAP’nin yalın üretimle uyumlu bir sistem olarak çalıştığı da vurgulanan konular arasındaydı.

Şekeroğlu konuşmasında; SAP sisteminin yalın üretim felsefine uygun olarak firmaların bünyesine entegre edildiğini belirtti; ayrıca tüm firmaların, tedarikçileriyle işbirliği içerisinde bir yapıya sahip olması gerektiğini de söyledi. Şekeroğlu, bunu sağlamak için fazla maliyet gerektirmeyen bir sistemin kurulabilmesi ve özellikle sonrasında operasyonel ve finansal performans ölçümlerinin yapılabilmesi için sistemin önem arz ettiği üzerinde durdu.

RFID’nin otomotiv’de kullanımı ve yararları hakkında da bilgi veren Şekeroğlu: “Yapılan araştırmalar bugün barkod teknolojisi ülkemizde nasıl olmazsa olmaz bir kullanıma sahipse, 25 sene sonra da RFID teknolojileri bu şekilde kullanılmaya başlayacak. RFID’nin maliyetleri şu anda yüksek bulunduğu için yaygın olarak kullanılmıyor; fakat bu süreç zarfında RFID etiketlerinin maliyetleri 1000 kat düşecek” dedi.

Oguzhan Atış konuşmasında AutoOne uygulamalarına değindi; AutoOne; tüm işletmelere yönelik olarak, mali muhasebe ve sabit kıymetler muhasebesi, stok yönetimi, maliyet ve kar merkezi muhasebesi, kalite yönetimi, fabrika bakım ve onarımı ile ithalat ve ihracat takibi gibi temel konuları kapsıyor. Ayrıca AutoOne sistemiyle şu iş süreçleri de gerçekleştirilebiliyor: Yalın üretim ve kanban mantığında üretim planlama, seri üretim/ pilot üretim maliyetinin takibi, sipariş üzerine ve depoya üretim stratejilerine göre planlama, fason ve harici üretim, kalıp üretimi ve proje maliyetinin takibi, kalıpların üretim yardımcı aracı olarak takibi ve bakımlarının planlanması, üretim bakım entegrasyonu, izlenebilirlik ve parti/batch yönetimi, onaylı tedarikçi listesi, hammade giriş kalite kontrol, parti bazında raf ömrü takibi, üretim, satınalma dahil parti bazında maliyetlendirme, tedarikçi ve müşteri parça numarası takibi, üretimde alternatif rota ve ürün ağacı esnekliği, döküm ve kesim operasyonlarında geri kazanım, serbest bölge işlemleri, dış tcaret şirketi üzerinden satış, teslimat planı ve EDI mesaj entegrasyonu, satınalamada ve satışta aylık olarak eskalasyon ile değişen fiyatlandırma ve fiyat farkı faturalarının oluştırulması, tedarikçi performans değerlendirme.

MBIS Uygulama Danışmanı M. Yusuf Çetin ise Seeburger ve RFID çözümleri, miniCRM, EDIOne ürünleri ve otomotiv sektöründe kullanımlarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

MiniCRM; SAP ile online haberleşen bir sistem. Oluşturulan web portalının yönetimi tamamen SAP ile yapılıyor. Bu sistem sayesinde, sistemi kullanan firmaların müşterileri, internet veya intranet üzerinden siparişleriyle ilgili işlemleri takip edebiliyor.

SAP kullanan firmalar için MBIS tarafından geliştirilen bir başka ürün olan EDIOne ise ana sanayiden gelen mesajların SAP sistemine otomatik olarak aktarımını sağlıyor.   EDIOne ile SAP kullanan firmalar böylece EDI mesajlarını kolaylıkla yönetebiliyor.

MBIS; MBI, EDI alanında Seeburger firması ile işbirliği içerisinde bulunuyor. Seeburger’in RFID çözümleri de bulunuyor. RFID teknolojisi geleceğin olmazsa olmaz teknolojisi olarak ifade ediliyor. Bir aracın geçmişte hangi servise gittiği, hangi tamir aşamalarından geçtiği bu teknolojiyle takip edilebiliyor.

SAP
İnternet tabanlı kurumsal iş çözümleri sunan SAP, merkezi Almanya’nın Walldorf kentinde bulunuyor. 1972 yılında faaliyete başlayan şirketin 50’yi aşkın ülkede yerel şubeleri faaliyet gösteriyor. SAP’ın Türkiye ofisi 11 Temmuz 2001’den itibaren çeşitli endüstri dallarına yönelik IT çözümleri sunuyor.

SAP NetWeaver -açık bütünleşme ve uygulama platformu şirketlerin karmaşık sistemlerini basitleştirmeyi, yeniliklere ve ani değişimlere hızlı ayak uydurmalarını amaçlıyor. Bu platform; müşteri ilişkilerini geliştirme, iş ortakları ile tedarik zinciri boyunca işbirliği, yeni internet ekonomisinden faydalanmayı amaçlıyor.

SAP, içlerinde Frankfurt ve New York borsalarının da bulunduğu dünyanın çeşitli borsalarında “SAP” adı ile işlem görüyor.

SAP’ın Türkiye’de 15 bin kullanıcısı bulunuyor.  SAP, iş analizi ve sistem teknoloji danışmanlığı, yerelleştime, Türkçeleştirme, uygulama desteği ve sistem optimizasyonu hizmetlerini de sunuyor.

MBIS
SAP´nin Servis Partneri MBIS, hem SAP´nin ERP çözümü olan R/3 hem de mySAP Business Suite çözümleri konusunda danışmanlık ve program geliştirme yapıyor.

SAP´nin Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ürününün yanı sıra mySAP Business Suite çözüm ailesinin İşletme Zekası (BI), Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SRM), Stratejik İşletme Yönetimi (SEM), ve Kurumsal Portal (EP) ürünlerinde de danışmanlık hizmeti veriyor. MBIS, bunlara ek olarak Internet tabanlı çözümler, mobil uygulamalar ve SAP dışı sistemlerle entegrasyon alanlarında da projeler üretiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir