Şubat 14, 2008

Temsa ve TOGİ'den yazıhanelere 5S Modeli

Temsa ve Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksekokulu tarafından başlatılan “Türkiye Otobüsçüleri Geliştirme ve İyileştirme” (TOGİ) projesinde, toplam kalite yönetiminde bir Japon Kalite tekniği olan 5S Modeli Türkiye’de ilk kez 4 Şubat’tan itibaren otobüs yazıhanelerinde uygulanmaya  başlıyor,  uygulamanın ise 4 ayda tam olarak faaliyete geçmesi hedefleniyor.

TOGİ projesi kapsamında iyileştirme çalışmalarının sürdüğü Konset Turizm yazıhanelerinde yer verilecek olan modelin adı Japonca S harfiyle başlayan beş kelimeyi (Seiri-Sınıflandırma, Seiton-Düzenleme, Seiso-Temizlik, Seiketsu-Standartlaştırma, Shitsuke-Disiplin) ifade ediliyor. Uygulanacak 5S Modeli ile Konset Turizm’e ait yazıhanelerde verimin ve kalitenin artırılması, rekabet gücünün artırılması, maliyetlerin düşürülmesi, hata oranının azaltılması, çalışanlara zaman kazandırılması, çalışan moralinin ve özgüvenlerinin artırılması hedefleniyor.

TOGİ projesinin Konset Turizm’deki gelişimi ve 5S Modelinin ayrıntıları Konset Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Dinekli, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahin Eker, Genel Müdür İsmet Karaca ve yönetim kurulu üyeleri ile firma çalışanları, kaptanlar ve araç içi hizmet ekibi olmak üzere yaklaşık 150 çalışanın biraraya geldiği bir yemekte paylaşıldı. Konuyla ilgili konuşma yapan TOGİ Proje Yöneticisi Ekrem Özcan şunları söyledi: “TOGİ projesi kapsamında sizlerle başlattığımız KonsetGelişim Projesi, Konset çalışanlarının müthiş azmi ve destekleriyle planladığımız şekilde gitmektedir. Sizlerin sağladığı aktif katılımı sayesinde, TOGİ Projesi kapsamında yeni bir modeli daha Konset’e kurmaya başlıyoruz: Yazıhanelerde 5S Modeli. Otobüs sektöründe ilk kez uygulanacak bu modeli, sizlerin her zamanki desteğinizle kuracağız ve sektörün gelişmesi ve iyileştirilmesi adına bir katkı daha yapmış olacağız.”

Konset Genel Müdürü İsmet Karaca ise; “TOGİ projesi ile sektörde birçok ilki Konset’te uygulamaya başladık. TOGİ çalışmaları kapsamında başlatılan diğer uygulamalar gibi  ilk kez firmamızda uygulanan 5S Modeli de, yazıhanelerimizin gelişiminde önemli bir rol oynayacaktır. Hepimiz TOGİ projesinin kazandırdıklarının farkındayız ve firmamızın gelişimi adına hayata geçen tüm uygulamaları azimle yürüteceğiz” şeklinde konuştu.

TOGİ projesinin akademik danışmanlığını yürüten Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksekokulu Bölüm Başkanları Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erdem ve Dr. Hakan Kara ise “Milyonlarca insanın geçimini sağlayan otobüs işletmeciliği sektörümüzün gelişmesi ve iyileşmesi adına, Temsa liderliğinde başlattığımız bu uygulamalara bir yenisini daha ekledik: 5S modeli. Proje ekibimizle kuracağımız bu modelle, KONSET’in gelişimine bir katkıda daha bulunmuş olacağız” şeklinde açıklamalarda bulundular.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir