Nisan 9, 2009

UND 35. Genel Kurulu gerçekleştirildi

UND 35. Genel Kurulunu 8/9 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirildi, UND'ye üye olan nakliyeciler, devlet erkanı, nakliye sektörüne mal ve hizmet verenler ile basın üyeleri salonda hazır bulundu.  35.Genel Kurul, Başkan Tamer Dinçşahin’in açılış konuşması ile başladı.

Tamer Dinçşahin lojistik sektörünün bir atılım içerisinde olduğunu belirtirken, şimdiye kadar yapılan çalışmalar sonucu, karayolu ulaştırması mevzuatının Avrupa normlarına uyum sağladığını belirtti. Nakliye branşına AB mevzuatları gereğince mesleki ve mali yeterlilik gibi standartların bu sayede yerleştirildiğini ifade etti. Tamer Dinçşahin 2008 yılının hiçkimse için kolay bir yıl olarak geçmediğini belirtirken, petrol fiyatlarından sonra kriz ile yaşamaya başlamamız ile birlikte sarsıldığımızı ifade etti. Krizin bedelinin üretiminde düşmesiyle taşıma ve ihracat sektörlerinde çok ağır ödendiğini belirten Dinçşahin bu bedelin halen ödenmeye devam edildiğini vurguluyor.
 
UND Başkanı Tamer Dinçşahin sözlerine, ” İhracat da ithalat da düşüyor, araçlarımız parklarda bekliyor. İlk 3 aydaki ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre %33 düştü, 21 milyar 9 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. İthalattaki düşüş daha da vahim, ilk üç ayın sonunda Türkiye'nin dış ticaret açığının neredeyse kapanmış olması ithalatın durumunu da açıkça ortaya koyuyor. Taşımalarımıza baktığımızda ilk iki ayda tüm ülkelere yönelik ihraç taşımalarımız %12 oranında azaldı, ithalat taşımalarımızdaki düşüş %24'lere vardı. Avrupa Birliğine yapılan taşımalarımız her yıl ortalama %15 oranında artarken, Rusya, BDT ve Asya ülkelerine yöneilk ihraç taşımalarımız 2009 yılının ilk iki ayında %5 oranında azaldı. 2009 yılının ilk 3 ayında, geçen yılın ilk 3 ayına göre verilen geçiş belgesi sayısında %27.80 oranında ve yine aynı dönemde verilen TIR karnesi sayısında da %26.70 oranında bir azalma oldu.
 
Yurt dışında hükümetler taşımacılık sektörünü stratejik bir faktör olarak değerlendiriyor ve taşımacıların lehine bir çok kararlar alınıyor. Türkiye'de de krizin etkisi geçip de ihracat normal seviyesine ulaştığında, halen taşımacılık sektörünü aynı güçte destekler vaziyette görebilmek için şimdiden önlemler alınması ve sektörümüzün yaşamasına destek olunmak zorunluluğu vardır. Çünkü taşımacılık var olduğu sürece diğer sektörler de var olacaktır. Taşımacılığı bir sektör olarak değerlendirmek yanlış olur. Taşımacılık tüm sektörlerin olmazsa olmazı, stratejik bir faktörüdür.” diye devam etti.
 
Tamer Dinçşahin faaliyetlerini sürdürebilmek için sektörün acil desteğe ihtiyacı olduğunu ve 2008 yılının ikinci yarısında hazırladıkları 11 maddelik destek taleplerini hükümet ile paylaştıkların ve her platformda paylaşmaya devam ettiklerini vurguladı.
 
2008 yılındaki olumlu gelişmeler:

İran'daki geçiş ücretleri indirildi, Suriye ile ikili geçiş ücretlerinin alınmayacağı konusunda mutabakata varıldı. 2007 yılı geçiş belge kotası 885.729 adet iken, 2008 yılı geçiş belge kotası 974.120 oldu. 2008 yılında sektör “Akaryakıt Düzenleme Faktörü” BAF ile tanıştı. UND, dernek olarak 2007 yılından 2008 yılı sonuna kadar akaryakıttaki dalgalanmalardan doğan olumsuz koşulları en aza indirgeyebilmek amacıyla, 2008 yılının Mayıs ayında taşımacıların yoğun desteğiyle, Akaryakıt Fiyat Farkı Düzenleme Faktörü uygulamaya konuldu. UND eğitim merkezinde 24 adet ADR, 15 adet SRC, 8 adet ÜDY, 4 adet şirket bünyesi eğitim düzenlendi. 2008 yılında toplam 1192 kişi eğitim merkezinin sunduğu hizmetlerden faydalandı.
 
2008 yılında Hizmet Ofisi ile aracılığı ile UND yaptığı girişimler sonucunda Romanya'dan KDV iadeler almaya başladı. Romanya ile birlikte KDV iadesi alınan ülke sayısı 14'e ulaştı. Bu şekilde UND üyelerinin hesaplarına 3 milyon 361 bin Euro KDV iadesi yatırıldı. Sigorta konusunda ise, 2008 yılında 11.556 adet poliçe kesildi. UND Hizmet Ofisi 2008 yılında toplam 17.394 adet vize aldı. Vize alınma süresi ortalaması 1.7 güne düştü.
 
Küresel Kriz ve Ulaştırma Sektörüne Yansımaları konulu düzenlenen konferans da; Şebnem Karauçak, Can Baydarol (Kotasız Avrupa Eylem Planı Koordinatörü ve UND Yön.Krl.Danışmanı), Çetin Nuhoğlu (TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı ve SEDEFED Yön.Krl.Bşk.) krizin uzun süreli olacağını, hemen atlatılamayacağını, devletin destek olması gerektiğini belirten konuşmalar yaparken de uluslararası hukukun çok iyi bilinerek en azından bundan sonra hukuki anlamda hiçbir yanlış yapılmaması gerektiğinin üstünde durdular. Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış ülke ekonomisini düze çıkarmak için yaptıkları çalışmaları anlatırken nakliye sektörünü de göz ardı etmediklerini ve sektör ilgilileri ile birlikte çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
 
Genel Kurulun birinci gününün akşamındaki gala yemeğinde IRU tarafından yılın sürücüsü seçilen Lütfi Cancan adlı sürücüye ödülü verildi.

Genel Kurulun ikinci gününde seçim divanı üyeliğine Ertuğrul Tarhan, Necdet Kılıç, Asım Barlık, Engin Özmen ve Haluk Ündeğer seçildi.

UND'nin 35. Genel Kurulu sonucunda yapılan seçimler de Yönetim Kurulu Başkanlığına Tamer Dinçşahin seçildi.
 
Yönetim Kurulu Asil Üyeleri:
Tamer Dinçşahin, Ali Çiçekli, Bahaddin Karakuş , Bedirhan Orak, Engin Ergin, Erdal İlhan, Ergun Bilen, Gülşen Yalçınkaya, Hakan Keleş, Hakan Yılmaz, Halit Özyurt, Hamit Şanverdi, Hüseyin Sandıkçı, İbrahim Hüner, İzzet Salah, Kemal Gül, Mehmet H.Çelikcan, Memik Hilmi Taner, Mustafa Açıkgöz, Özcan Nurten, Recep Gökçil, Tahir Aydoğan.

Yedek Üyeler :
Murat Baykara, Ömer Faruk Şahin, Hasan Ay, İbrahin, Yenigün, M.Hamit Azaz. Ömer Gülen, Serdar Eroğlu, Mustafa Kırıştıoğlu, H.Hüseyin Odabaşı, Fethiye Burcu Baykal, Necdet Yazar, Fahrettin Arabacı, Abdullah Boyar, Emir Hüseyin Akın, Ali Kuş, Kerem Atabek, Ömer Faruk Yıldırım, Hikmet Eker, Ramazan Turgut, Yusuf Günsaldı, İsmail Çirkin, Cavit Değirmenci oldu.
 
Denetleme Kurulu Üyeleri:
Asil Üyeler: Ali Şahin, Cihan Yıldıran, Emin Yakın.

Yedek Üyeler:
Ekrem Karaoğlu, Hantemir Güneş ve Mehmet Sağıroğlu.
 
Yüksek Haysiyet Divanı:
Asil Üyeler : Ahmet Gür, Ahmet Kınış, Memduh Özdemirtaş, Memiş Abdik, Orhan Özdemir. Yedek Üyeler : Mehmet Aslan, Murat Küleli, Mustafa Yüksel, Ramazan Öztürk ve Sedat Abacı.
 
Yüksek İstişare Konseyi:
Ö.Çetin Nuhoğlu (Tüzük Md. 24 – Doğal Üye)
A.Ali Yüksel, A.Metin Dürür, Ali Kahramanlı, Ayşe Durmaz, Celal Dolvel, Cemal Elmasoğlu, Cemalettin Tut, Emin Timuçin, Fevzi Çakmak, Habib Kilercik, Hikmet Mengüllüoğlu, İlyas Harmankaya, Nedret Koray, Şerafettin Aras.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir