Mayıs 12, 2011

Otokar'ın yeni askeri araçları IDEF'te

Otokar, İstanbul’da Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 10. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda (IDEF) tasarımını ve üretimini kendisi yaptığı askeri araçlarını sergiliyor. Bu araçlar arasında; Türkiye’nin ilk milli ana muharebe tankı ALTAY’ın gerçek boyutlu modeli, ZPT İç Güvenlik Aracı, ARMA 6×6 Zırhlı EOD Aracı ve orta kalibre uzaktan kumandalı kule sistemi MIZRAK-30 ile ARMA 8×8 ilk kez sergilenmesi ile dikkat çekiyor.

Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret ÖNEN, Otokar’ın ilk günden beri fuara katılan bir şirket olduğuna dikkat çekerek, savunma sanayiinin Türkiye’de yaşadığı gelişmenin sevindirici, atılan adımların ise olumlu olduğunu belirtti. Son dönemde ülkemizin savunma sanayiindeki “millileştirme” çalışmaları kapsamında yürütülen projelerin başarısına değinen Önen, şöyle konuştu:

“Savunma Sanayii Müsteşarlığı, millileştirme ve yerli katkı oranının artırılması konularında çok önemli bir rol üstlendi. Ülkemizde ve dünyada düzenlenen fuarlarda Türk savunma sanayiinin geldiği konumu dünyaya gösterme fırsatı buluyoruz. Grup şirketlerimizden Otokar bu sektörde 24 yıldır taktik araç tasarlıyor ve üretiyor. Askeri araçlarımız Türk Silahlı Kuvvetleri’nde başarılı bir şekilde hizmet veriyor. Yurtdışında ise 25 binin üzerinde askeri aracımız 20’den fazla ülkede aktif olarak kullanılıyor.”

Otokar’ın taktik zırhlı araçlarının artık dünyada bir marka haline geldiğinin altını çizen Kudret Önen, bu alanda son dönemde alınan siparişlerin ihracat ağrılıklı olduğunu belirtti. Önen, “Taktik zırhlı araçlarımızın uluslararası arenada yakaladığı başarının en büyük göstergesi, 2002 yılından bu yana savunma sanayiinin Otokar cirosunun içinde ihracatın yüzde 58 pay almasıdır. Otokar olarak yeni araçlar ve yeni geliştirilen sistemler ile ihracat pazarlarını hedefliyoruz, ancak önceliğimiz her zaman Türk Silahlı Kuvvetleri. Herhangi bir ihtiyaç ve talep olduğu takdirde Koç Holding’in tüm savunma sanayii şirketleri ile ülkemize ve ordumuza hizmet etmekten gurur duyarız.”

ALTAY Projesi

IDEF’te ALTAY’ın geldiği aşamayı gösteren gerçek boyutlarda bir modelinin de sergilendiğini belirten Kudret Önen, ALTAY Projesi’ne ilişkin olarak da şunları söyledi: “Ana yüklenicisi olduğumuz ALTAY Projesi kapsamında üretilecek olan ilk Türk ana muharebe tankının gerçek boyutlardaki bir modelini fuar süresince sergiliyor olmaktan dolayı çok mutlu ve gururluyuz. Projenin tamamlamış olduğumuz ‘konsept tasarımı aşaması’nın tüm özellikleri bu model üzerinde izlenebilecek. Bu proje kapsamında elimizden gelenin en iyisini yapmak, bize verilen bu önemli görevi başarıyla tamamlamak istiyoruz” diye konuştu.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç ise, Otokar’ın ürün ailesinin son 2 yılda önemli ölçüde farklılaştığını ve çok tekerlekli ürünler ile genişlediğini vurgulayarak, arge çalışmalarındaki başarılarına dikkat çekti. Görgüç konuşmasına şöyle devam etti: “Otokar olarak arge en önemli değerlerimizden bir tanesi. Bugün sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önemli zırhlı muharebe aracı tasarlayıp geliştiren şirketlerinden bir tanesiyiz. Bu alanda önemli yatırımlar da yapıyoruz. Dünyanın sayılı şirketlerinde olan test imkanlarını Türk sanayisine kazandırıyoruz. Ciromuzun yüzde 4’ünü arge yatırımlarımızın oluşturması bu alana verdiğimiz değerin en büyük göstergesi. Bugüne kadar 4×4 taktik ve taktik zırhlı araçlarımızla elde ettiğimiz başarıyı takiben çok tekerlekli zırhlı muharebe araçlarını da ürün ailemize ekledik. ARMA markası ile geliştirdiğimiz yeni aile, tüm taktik zırhlı araçlarımızda olduğu gibi fikri mülkiyet hakları Otokar’a ait, Otokar arge ekibi tarafından tasarlanan araçlar. Tanıtmının ardından 6 ay gibi kısa bir sürede ilk siparişimizi almamız da doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor.”

Otokar, IDEF 2011 kapsamında yedinci salondaki 701 nolu standında 11 adet ürün sergiliyor. Sergilenen tüm ürünler ise şunlar:

1. Türkiye’nin ilk milli ana muharebe tankı ALTAY’ın gerçek boyutlu modeli – İLK KEZ

2. ARMA 8×8 Zırhlı Muharebe Aracı, MIZRAK-30 uzaktan kumandalı kulesi ile – İLK KEZ

3. ARMA 6×6 Zırhlı EOD Aracı – İLK KEZ

4. Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) İç Güvenlik Aracı – İLK KEZ

5. ARMA 6×6 Zırhlı Personel Taşıyıcı

6. COBRA Silah Taşıyıcı Araç

7. COBRA İçeriden Kumandalı Silah Kuleli Zırhlı Araç

8. KAYA Mayın ve Patlayıcılara Dayanıklı Zırhlı Personel Taşıyıcı

9. LAND ROVER DEFENDER 110 Komuta Kontrol Aracı

10. LAND ROVER DEFENDER 110 Yük ve Personel Taşıyıcı Araç

11. LAND ROVER DEFENDER 130 RAPIER Lancer Çeker Aracı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir