Aralık 1, 2011

Ağır nakliyede çift çeker dönemi; Erdoğanlar'a 6 adet Premium Lander

Karayolu taşımacılığının en önemli kollarından birisini ağır nakliye oluşturuyor. Proje taşımacılığı olarak bilinen bu iş kolu, endüstriyel devinimin sağlanmasında büyük bir önem teşkil ediyor ve sanayide kullanılan büyük makineler, fabrika parçaları, rüzgar gülleri ve taşınması oldukça zor olan pek çok yükleri çekici ve low bed kombinasyonu taşıyorlar.

Ortalama 50-150 ton arası yüklerin taşındığı proje nakliyatında özel izinler, belgeler ve buna uygun araçlar gerekiyor. Bu taşımanın uluslar arasında yapılmasında ise çeşitli zorluklar yaşanabiliyor. Türkiye’de kamyondan çekici- yarı römork kombinasyonuna doğru yaşanan geçiş ve tehlikeli madde, gıda gibi farklı taşıma modlarında yaşanan regülasyon düzenlemeleri, proje taşımacılığında da yakın zamanda yaşanacak. Doğru aracın, doğru yolda doğru üstyapıyla kullanımının getireceği avantajlar ise sadece araç güvenliği açısından değil yol güvenliği ve can güvenliği için de atılmaya başlanan doğru adımlar olarak görülüyor.

Türkiye’de proje ve ağır nakliye taşımacılığını uzun yıllardır yapan firmaların arasında olan Erdoğanlar Nakliyat, Renault Trucks’tan gerçekleştirdiği son alımla filosundaki araç sayısını artırırken, proje taşıma bilincini bir kez daha gösterdi. Filosunun 3/5’ini 6×4 araçtan oluşturan Erdoğanlar, 6 adet çift çeker Premium Lander>Lander çekici alımı yaptı. Renault Trucks’ın off road sahada kullanılan Kerax’ın ardından ilk kez Türkiye’ye getirdiği araçlar olan Lander>Lander’lar 50-60 tonluk iş makinalarının taşınmasında kullanılacak.

Konuyla ilgili Erdoğanlar Nakliyat’ın garajında düzenlenen toplantıya Renault Trucks Satış ve Pazarlama Direktörü Ömer Bursalıoğlu, Çetaş Satış Müdürü Suat Çeliktuğ, Erdoganlar Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erdoğan ve Erdoğanlar Nakliyat Genel Müdürü Tamer Erdoğan katılım gösterdi.

Proje taşımacılığında 4×2’ler giderek azalacak

Törende konuşan Erdoğanlar Nakliyat Genel Müdürü Tamer Erdoğan, konuşmasında firmalarının uzun yıllardır iş makinaları ve bölünemeyen büyük yükler taşımacılığında faaliyet gösterdiğini belirterek ağırlıklı olarak Türki Cumhuriyetlere çalıştığını belirtti. Avrupa seferleri için de altyapılarını hazırladıklarını belirten Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Taşıma sektörüne 1973 yılında girdik ve 1982 yılında ağır nakliyeye geçtik. 1986 yılında ise aile şirketimizi kurduk. Tek parçada 100- 150 ton taşımalar yapabiliyoruz. Filomuzun önemli bir kısmını 6×4 araçlar oluşturuyor. Renault Trucks ise 6×4 araçlarını Türkiye’ye getirdi ve bizim için tercih sebebi oldu . Biz de tek çekere artık sıcak bakmadığımızdan bu alımı gerçekleştirdik. 460 begirlik bu araçları yurtiçinde 50-60 tonluk iş makineleri için düşündük. Renault Trucks, daha üst beygirleri yurtiçine getirmeyi isterlerse onları da düşünürüz. Tonaj kanunları uygulanırsa yollar zarar görmez, yakıt tasarruffu olur. O yüzden yüksek beygirli araçlar tercih sebebi olabiliyor. Kanunen uygulamaların sıklaştığı oranda alımlarımız 8×4 ve 8×8’e kadar gidecektir.

Önceleri İMDER üyelerinden gelen talepler doğrultusunda yurtdışı taşımalarımızı yapıyorduk fakat 2007 yılından itibaren yurtdışında daha aktifiz. Asya hattında yoğunuz ve artık Avrupa hattımızın da temelini oluşturuyoruz. Filomuzda 62 çekici ve 75 lowbedimiz bulunuyor. 2012 yılında ekonomik sıkıntı yaşamazsak modüler dorseler alacağız. Onları da aldığımkız zaman 700 beygire kadar araç alımı yapacağız.

Kerax’tan sonra ikinci 6×4: Premium Lander>Lander

Renault Trucks Satış ve Pazarlama Direktörü Ömer Bursalıoğlu ise çift çeker çekicilerin önemine değinerek “Türkiye’de ilk daha önce 8×4, 6×4 mikser grubu araç satışlarımız oluyordu. Çift çeker çekicide Lander>Lander grubundan Türkiye’de ilk teslimatımızı yaptık. Lander>Lander, Premium’un güçlendirilmiş ağır hizmet versiyonu olup Kerax’tan da daha hafiftir. Proje taşımacılığındaki en ideal ürün olduğunu düşünüyorum. İşletme ekonomisi anlamında da kullanım sonrası olumlu geri bildirimler alacağımızı umuyoruz. Erdoğanlar Nakliyat, bu alanda referans bir firma olarak biliniyor. Filolarında birkaç değişik marka bulunduğundan biz de aracımızı birkaç değişik markayla beraber test edip görme imkanı bulacağız ve bu şekilde araç kendini daha iyi kanıtlayacaktır” dedi.

2012’de Pazar %10 düşebilir

Türkiye’de taşımacılık ve lojistiğin artık daha doğru araçlarla yapıldığına da dikkat çeken Bursalıoğlu Pazar öngörüleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak şu açıklamalarda bulundu:

“Bu sene 16ton üstü kamyonlar 35-36 bin civarı ve çekici pazarı ise 22 500 civarlarında olabilir. Taşımacılık son 10 senede çok yol katetti. Artık taşımacılık olması gerektiği gibi etkin yapılmaya başlandı. Ekonomik gibi görünüp ekonomik olmaktan uzak sistemler yerini çekici treyler kombinasyonuna bıraktı. Artık sıra ağır yüklerin de gerektiği gibi taşınır hale gelmesinde. Çift çeker sisteme lowbed taşımacılığında dönülmesi gerekiyor. İnşaat tarafında da dönüşümler var. Artık Anadolu’nun belli birtakım yerlerinde 12 metreküp mikseri çalışıyor olarak göremeyecğiz. Çünkü 4 dingilli bir aracın taşıma kapasitesinin otomatikman üzerine çıkıyor ve sayıları giderek azaldı. Lojistik daha sağlıklı bir yere doğru ilerliyor. Bu ilerlemenin yollara ve can emniyetine de etkisi var.

Bizim açımızdan da biz ilk 10 aylık dönemlerde geçen seneye göre çekicide Pazar payımızı iki puan iyileştirdik. Pazarın önümüzdeki sene bu seneki gibi olması mümkün değil. Türkiye bağımsız bir ada değil ve globalleşen dünyanın bir parçasıyız. Fakat yaşanan krizlerden, tebrübelerimiz sayesinde daha az etkileniyoruz. Önümüzdeki sene pazarda %10’dan biraz daha fazla bir düşüş yaşanabilir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir