Aralık 12, 2012

Allison şanzımanlı Perlini kamyonlar yeteneğini Milano'da sergiliyor

Allison tam otomatik şanzıman donanımlı dört adet Perlini damperli kamyon, güvenirliliği, dayanıklılığı ve üstün performansını Milano'daki taş ocağında sergiliyor.

Dünyanın en büyük beşinci çimento üreticisi Italcementi’nin işlettiği kalker ocağı Colle Pedrino’yu gökyüzünün berrak olduğu bir günde görmek mümkün. Milano’nun biraz yukarısında bulunan Palazzago ocağı, 1947’den beri aktif olarak çalışmasının yanı sıra İtalya’nın en büyük beton fabrikalarından biri olan Calusco d’Adda’nın hammadde ihtiyacını karşılıyor.

 

Madenciliğin çevreye olan olumsuz etkisini minimum seviyeye indirmek için kalker artıklarının toprağa işlenmesi sadece üç tane delik kullanımına dayanıyor ve bu işlemde kırma tesisi, yeraltındaki konveyör kayışı tarafından destekleniyor. 9.6 kilometre uzunluğundaki kayış, bir saat içinde 600 ton taş ve kalkeri, 9km/h’lik bir hızla, Monte Giglio ocağından geçirerek, Calusco d’Adda’ya taşıma kapasitesine sahip bulunuyor. Altı yıl önce kurulan bu sistem sayesinde, her yıl 10 bin defa yükleme ve boşaltma işlemi yapan kamyonların çevreye verdiği zararın azaltıldığı tahmin ediliyor. Sanayileşmenin yoğun olduğu bölgede kurulan bu sistem, doğal peyzajın korunmasına da büyük oranda katkı sağlıyor.

Yeraltındaki kırma tesisinin çalışması için madende 10 işçi, çeşitli hafriyat makinaları ve dört adet Perlini damperli kamyon (iki adet 705 model ve iki adet 655 model) görev alıyor. Perlini kamyonları, tam 1 kilometrelik döngü içinde 55 tonluk yük taşıyor. Bu tür sürekli ağır taşıma görevi, aracı ve aktarma organlarını tabi ki zorluyor. Bu şartları göz önünde bulunduran Italcementi, dünya çapında yüksek performansı ve üstün kalitesiyle tanınan Perlini kamyonlarını tercih ediyor. Bu kamyonlar için özel tasarlanan Allison tam otomatik şanzımanlar ise en zorlu koşullarda bile araçların üstün performans göstermesine sağladığı katkı nedeniyle vazgeçilmez bir tercih oluyor.

 

Allison Transmission İtalya, OEM İlişkileri Müdürü Simona Pilone, “Allison otomatik şanzıman, aktarma organlarını aşırı yük darbelerinden, hatalı kullanımdan ve gereksiz gerginliğe yol açan durumlardan koruyor” diyor.

Italcementi’nin Maden Müdürü Angelo Magni de aynı fikri savunuyor: “Madende kullanılan araçlar güvenilir ve verimli olmak zorundadır. Perlini kamyonları sadece kırma tesisinde değil, aynı zamanda toprağı işlemek de dahil olmak üzere madendeki diğer tüm işlerde kullanılıyor. Üretim döngümüz içinde beklenmedik kesintileri göze alamayız” diyor.

Madende kullanılan iki 705 model Perlini damperli kamyon, 43 m3 gövde kapasitesi ve 65 tona kadar yük taşıma kapasitesine sahip. Bu kamyonlar, Detroit Diesel MTU motor (12V-2000, 567 KW) ve altı ileri, iki geri vitese sahip Allison H6620A şanzıman ile donatılmış.

 

655 serisine ait olan diğer iki Perlini kamyonunun yük kapasitesi 54 ton iken, 35 m3 yatak kapasitesi bulunuyor. Diğerleri gibi bu iki kamyon da Detroit Diesel MTU motor ve Allison şanzımana sahip. Diğer kamyonlardan daha eski olmasına rağmen bu iki araç, 1989 ve 1992 yıllarında kullanılmaya başlanmış ve bugüne kadar hiç bir arıza ile karşılaşmamış.

Magni “Bizim için kamyonların sadece planladığımız bakım ve kontroller için durması çok önemli. Beklenmedik arızalar işimizi çok engeller. Bu nedenle Perlini araçlarla hedeflerimize ulaşabiliyoruz. Genellikle kamyonları, oluşabilecek hasarları göz önünde bulundurarak, 6,000 saat çalıştırdıktan sonra bakıma gönderiyoruz” diyor.

Otomatik şanzımanlar, operatörlerin araca olan güvenirliliğini arttırıyor ve aktarma organlarının aşınmasını azaltıyor. Magni bu konuyla ilgili; “Otomatik şanzımanlar, yarı otomatik şanzımanlar ve manüel şanzımanlara göre daha az bakım gerektiriyor. Bu da araçların uzun aralıklarla servise gitmesini sağlıyor. Allison ile maden ocağımızda hiçbir kesinti olmadan çalışmalarımıza devam edeceğimizi biliyoruz” diyor.

Ayrıca Magni; “Maden, deniz seviyesinin 1,300 metre üstünde olduğundan işletim hata oranı daha yüksek oluyor. Kış aylarında kar ve sis görüş açımızı engelleyebiliyor. Ancak sürücülerimiz vites değiştirmekle uğraşmadığından, yükleme ve boşaltma sırasında bile konsantrasyonlarını tamamen yola odaklayabiliyorlar” diye ekliyor.

Magni açıklamasında; “Şanzıman ve araç, güvenirlilik ve emniyet sağlamalıdır. Frenler, direksiyon, kabin, sürüş konforu, sürücüye kolaylık hissi ve güvenlilik duygusu vermelidir. Bu nedenle Perlini ve Allison bizim için mükemmel bir ikili” diyor.

Perlini kamyonlarla her gün 8 saat geçiren sürücüler de araçların sessiz çalışmasından ve sürüş konforundan oldukça memnun olduklarını belirtiyorlar.

The Allison-Perlini ikilisi Brezilya’da

Perlini ve Allison arasındaki işbirliği, Perlini ve Brezilyalı OEM Randon’ın ortak çalışarak Brezilya pazarı için ürettiği yeni damperli kamyona uygun şanzımanların tasarlanması ile güçlendirilmişti. Güney Amerika Allison Pazarlama Müdürü Clovis Kitahara açıklamasında; “İtalya’da Perlini ve Brezilya’da Randon ile uzun geçmişi olan bir ortaklığımız var. Bu deneyim, Perlini ve Randon ile birlikte çalışıp Güney Amerika’daki madenlerde ve ağır inşaat sahalarında üstün performans gösteren araçlar yaratmamıza katkıda bulunuyor” dedi.

Randon ve Perlini tarafından geliştirilen yeni RDP 470 model kamyon, 30 ila 100 ton yük taşıyabilen arazi kamyonlarından esinlenen bir serisi.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir