Ocak 27, 2012

Aslolan ihtiyaçlar!

Yeni bir yıla ve yeni bir döneme girdik. Tüm işletmeler öncelikle yıllık bütçelerini oluşturmaya çalışıyorlar. Gelir ve giderler, hedef kar öngörüleri ortaya konuyor.
Rakamların ve ciroların büyük, ciroya göre karlılığın başka sektörlere göre daha düşük olduğu otomotiv ve ticari taşıt sektörünün üretim, satış, ithalat ve ihracat planlamalarında; yıllık kıyaslar, sektörlerin ve genel ekonominin durumu, satışların kredilendirilme kaynakları, ülke pazarındaki finans yaklaşımlarının etkisi hesaplanıyor.

Son beş-on yılın satış rakamları ve kıyaslamaları, yani pazar verileri ile araçların ekonomik kullanım ömürleri, yeni yılın tahmini satış ve  bütçe rakamlarının oluşturulmasında kullanılan önemli parametreler.
Diğer etkenler faaliyet gösterilen pazardaki genel ekonomik durum, yatırım kararları ve sosyal oluşumlar. Bunların üstüne  bir de hükümetlerin mali politikalarının ve finans piyasalarının etkileri ekleniyor.

Finans piyasaları ile mali politikaları kontrol etmek ve öngörmek, özellikle dünya ekonomisinde dalgalanmaların yaşandığı bir ortamda oldukça güç. Ancak bunlar talebi ertelese veya öne alsa da, aslolan ihtiyaçların belirleyiciliği.
2012 yılı ve sonrasında hem Türkiye hem Avrupa için satış adetlerinin ticari taşıtlar sektöründe iyileşmeye başlayacağını söylemek kehanet değil.
Bu iyimserliğin nedeni 2004  ve 2007 yıllarında Avrupa’da ve Türkiye’de ticari taşıt satış adetlerinin yüksekliği. Bu araçların bir kısmı 5 yaşını geçti, verimli çalışmalar için yenilenme yaşına giriyorlar.Özellikle 2004 öncesi üretimi ve satışı yapılan araçların yakıt maliyetlerinin yüksekliği dolayısıyla  yenilenmeleri gerekecek. Bu da hem Avrupa’da hem Türkiye’de önemli bir pazar oluşturuyor.

İkinci olarak, satış sonrası hizmetler, parça satışları, bakım anlaşmaları da kaçınılmaz olması dolayısıyla günümüzde önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Satış sonrası hizmetler ve bu hizmetlerin türevleri, sabit gelir yaratmak için önemli bir iş oldu.

2012 için iyimser olmamızın nedeni de gelişen satış sonrası ve yenileme pazarı ile Türkiye’nin pazar büyüklüğü, toplumsal talebin yüksekliği ve mali politikalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir