Şubat 14, 2008

Atık Bitkisel Yağların etkileri Biyodizel'in önemi masaya yatırıldı

Castrol Madeni Yağlar’ın desteği ve İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) ana sponsorluğunda 50 fotoğraftan oluşan Altan Bal’ın sergisi Fototrek Fotoğraf Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak. 5 Ocak 2008’de açılışı gerçekleşecek olan sergi 1 Şubat 2008 tarihine kadar gezilebilecek. Ayrıca, sergi kapsamında Altan Bal’ın 100’e yakın fotoğrafından  oluşan kitabı da meraklılarına sunulacak.

Castrol Madeni Yağlar Ticari ve Ağır Vasıta Ürünleri Pazarlama Müdürü Birol Nardemir sergi ve beraberinde yayınlanan kitapla ilgili olarak şunları söyledi:“Altan Bal’ın fotoğraflarından oluşan ‘Kamyoncular Sergisi’ ve ‘Kitabı’, kamyoncuların ekmek parası peşinde, yollarda geçen zor yaşamlarını belgesel bir fotoğraf anlayışıyla  etkileyici bir şekilde anlatıyor. Castrol Madeni Yağlar olarak, bu önemli kültür ve sanat etkinliğine destek vererek, kamyoncuların hikâyelerinin  siyah beyaz fotoğraflarla görünür hale gelmesine ve bu konuda sosyal bilincin oluşmasına katkı sağlamayı amaçladık.”

Altan Bal, çocukken, ne zaman döneceği belli olmayan kamyoncu babası tarafından anlatılan  hikâyelerinin izini, fotoğraf makinesiyle sürmek için üç yıl önce yollara düştü. Tamamen rastlantılara dayanan tanışmalarla,  daha çok da otostopla bindiği  kamyonlarla tüm Türkiye’yi defalarca gezerek fotoğraf çekti.İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından, ALBİYOBİR (Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreriticileri Birliği), Ezici Biyodizel ve Ulusal Bitkisel Atık Yağ Toplama şirketinin katkılarıyla “Atık Bitkisel Yağların İnsan Sağlığı ve Çevreye Etkileri, Biyodizel’in Önemi” konulu sempozyum 10 Ocak 2008 tarihinde WOW Otel’de düzenlendi.

“Yemeklik yağların üretimi, kullanım alanları ve sağlık”, “Çevresel problemlerden çevresel avantaja – Atık bitkisel yağlardan biyodizel”, “Bitkisel atık yağlarla ilgili mevzuat ve uygulamalar”, “Bitkisel atık yağlarla ilgili problemler ve çözüm önerileri” konularında dört ayrı oturumda gerçekleştirilen sempozyuma YESİDEF, TURSAB, BYSD gibi kurumların yanı sıra üniversite ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından konuşmacılar katıldı.

Sempozyum da bitkisel atık yağların tanımı yapılarak, yemeklik yağların üretimi, kullanım alanları, atık bitkisel yağlardan biyodizel üretimi, mevzuat ve uygulamalar, bitkisel atık yağlarla ilgili problemler ve çözüm önerileri ile İstanbul’daki bitkisel atık yağ yönetim sistemi konuları tartışıldı.

Sempozyum da ayrıca; bitkisel atık yağların üretiminden bertarafına kadar, çevreye zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesinin önlenmesi, bu atık yağların yönetiminde gerekli teknik ve idari standartların oluşturulması, geçici depolama, geri kazanım ve bertaraf tesislerinin çevreyle uyumlu yönetiminin sağlanması amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” hakkında bilgi de verildi. İstanbul Çevre ve Orman Müdürü Doç. Dr. Mehmet Emin Birpınar yönetmelik kapsamında şunları söyledi; “Bakanlığımız sınırları dahilinde bitkisel atık yağ üreten otel, lokanta, yemek fabrikaları, sanayi mutfakları ve benzeri yerlerin denetlenmesi ve 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince gerekli cezai işlemlerin Belediyeler tarafından uygulanması amacı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 9 ilçe belediyesine (Bağcılar, Bayrampaşa, Silivri, Şişli, Eminönü, Fatih, Sarıyer, Eyüp Belediyeleri) yetki devri yapmıştır. Ayrıca 1 Ocak 2008 yılı itibarıyla, Belediyeler kullanılmış kızartmalık yağların hanelerden toplanması için gerekli sistemi kurmak, halkı bu konuda bilgilendirerek atık yağ toplama faaliyetlerini gerçekleştirmekle de yükümlüdürler”.

Denizlerin kirlenmesine atık yağların neden olduğunu belirten Ezici Biodizel Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici ise; ”Türkiye’de 1 milyon 650 bin ton yağ tüketiliyor. Bunun 500-600 bin tonunun geri dönüştürülebileceğine inanıyorum. 17,5 milyon hanenin her birinden yaklaşık 20 litre atık bitkisel yağ evsel atıklarla birlikte kanalizasyona  dökülüyor ve tıkanıklığa neden oluyor. Lavabolardan dökülen 350 bin ton kullanılmış bitkisel atık yağ evsel atık su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturuyor. Türkiye Avrupa’nın Almanya ve İtalya’dan sonra en fazla yağ tüketen üçüncü ülkesi. Avrupa’da ayda 100 kg yağ kullanıyorsanız bunun  en az 30 kilosunu geri dönüşüm firmasına verip vermediğinizin raporu isteniyor. Avrupa’da kanunlar bu çerçevede düzenleniyor. Türkiye’de ise bu kanunların geliştirilmesine ihtiyaç var. Özellikle atık bitkisel yağlardan elde edilen biodizele getirilen ÖTV çevreyi tüketme vergisidir. Bunun bir an önce kaldırılması gerekmektedir. Biz Ezici olarak 40 adet araç ve 60 kişilik personelimizle  2004 yılından beri tüm Türkiye sathında atık yağları toplayarak yurdumuzun doğal hayatının yok olmaması için bütün gücümüzle çalışıyoruz.”dedi.

Atık yağlardan biodzel üretimi dünyada teşvik ediliyor
İnsan sağlığının korunması, su altı canlı varlığının devamlılığı, yeraltı sularının kirlenmesinin önlenmesi, kanalizasyon sistemlerinin korunması, arıtma sistemlerinin maliyetlerinin azaltılması gibi zararların önlenmesini sağlayabilen kullanılmış kızartmalık yağların biyodizele çevrimi petrolde ithalat bağımlısı ülkemiz için son derece önemlidir diyen Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) Başkanı Tamer Afacan da konuşmasında; “Atık bitkisel yağlardan biyodizel üretimi tüm dünyada teşvik edilen çevresel bir problemi çevresel bir avantaja dönüştüren bir sistemdir. Ülkemizde tahmini rakamları bir kenara bırakırsak ve 100 bin ton kullanılmış kızartmalık yağın toplandığını varsayarsak yukarıda belirttiğimiz ölçülemeyecek büyük zararları önlediğimiz gibi yaklaşık 75 bin ton temiz enerji elde ederek 75 milyon dolarlık petrol eşdeğeri akaryakıt elde edebileceğiz. Ve bu temiz enerjiyi kullanarak ülke olarak 225 bin ton karbondioksit salınımı azaltacak ve 35 milyon dolarlık karbon piyasalarından pay alabileceğiz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir