Aralık 20, 2018

Bilgi çağı ve bekâ


2018; git-geller ve dalgalanmalarla tamamlanan bir yıl oldu. Bu durum tüm sektörleri ve işletmeleri etkiledi. Mevcut üretim kapasitesini değerlendirmek ve iş gücünü kullanmak, tedarik bağlantılarını korumak zorlaştı. Bu durum sektörümüz için de geçerli.

Sektörümüz firmaları şikayet etmekle vakit geçirmiyorlar. Durma, bekleme yerine koşullara uyma, koşulları değiştirmek ve sıkıntılara çözüm bulmak ve yeni duruma uymak için çalışıyorlar. Bu çözümlerden ilki ihracat pazarlarında var olmak, bu pazarların koşullarına uymak, rekabet etmek… Bu yolda firmalarımız, dış pazarda gelişen korumacılık ve yenilenen standartlarla baş etmek için sürekli mücadele ediyorlar. Kapanan veya daralan pazarların yerine yenisini koymak, farklı ülkelerde, hatta kıtalarda müşteriler bulmak, satış ve satış sonrası için bağlantılar geliştirmek ve yeni birimler oluşturmaya uğraşıyorlar.

Yurt içi pazarda ise satışlar alışılan, beklenilen ve istenilen düzeyde olmasa da devam ediyor. Satış sonrası hizmetler, bakım ve onarım anlaşmaları önem kazanmış durumda.

Türk üstyapı ve yarı römork sektörü, üretim altyapısı oluşturma, ürün geliştirme, sertifikalandırma, satış ve satış sonrası hizmet alanlarında ortaya koyduğu başarıyı, dalgalanan iç pazarı ihracat pazarları ile dengeleme alanında da gerçekleştirmek zorunda. Bu uzun vadede sektör için -son zamanda çok gündemde olan sürdürebilirlik veya beka- sorunudur.

Bütün dünya pazarları, özellikle Çin, Hindistan, İran ile birlikte tüm Avrupa, hatta Güney Amerika ülkeleri hakkında bilgi sahibi olmak zorundayız. Bilgi çağı sektörümüz için bu anlamı  taşımalı.

Sektörün gelişmesini sürdürmek ve güçlenmek için yapması gereken en önemli çalışma; tüm üstyapı, yarı römork, tarım römorku ve makinaları üreticileri ile tedarikçilerini kapsayacak şekilde, ürün ve üretim türlerine, kapasitelerine, bulundukları bölgelere göre bir envanter çıkarmak ve veri tabanı oluşturmak.

Bu veri tabanı, üretimin dağılımı ile iç pazardaki ürün çeşitliliğini ortaya koyacak, tedarikçi ve sistem üreticileri ile olan işbirliğini arttıracaktır.

Sektörün veri tabanı oluşturması elde olanı bilme, yeni atılım ve planlama yapma, eksikleri tamamlama yanında, ihracat pazarlarında kalite ve ürün çeşitliliği ile yer almayı da sağlayacaktır.

Ürün ve ülke bazında ihracat pazarlarının durumlarının envanterleri de çıkarılmalı, ihtiyaç listeleri ve ihtiyaç dönemlerine ilişkin veri tabanı oluşturulmalıdır.

Kısa dönemde dalgalanmalardan özellikle inşaat kesimindeki durgunluktan ve daralmadan etkilenecek olan üretim ve ürün damperlerdir. Başta damper olmak üzere tenteliden konteynıra veya frigo kasaya kadar taşıma alanında, kentlerde itfaiyeden çöp toplama aracına, vinçten platforma kadar hizmet araçlarının sayısı, yaşları, bu araçların kent nüfusu ve kent ekonomisi ile olan ilişkisi, kullanım sürelerine yönelik kayıtların çıkması sektörün önünü görebilmesi için çok önemli.

Tüm bu veriler sektörün planlama yapmasına, tedarikçi ilişkilerine ve ülke kaynaklarının değerlendirmesine katkı yapacaktır.

Bilgi çağının bir parçası olmak, kalıcı olabilmek ya da hayat memat meselesi, sürdürülebilirlik ya da beka bizce böyle bir anlam taşıyor.

M. Vahit MAHMATLI
vahit@mayadergi.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir