Mayıs 28, 2009

Borusan Limanın'nda Maersk gemileri daha çabuk elleçleniyor!

Borusan Lojistik ve konteynır taşımacılığı şirketi Maersk Denizcilik, limanda gerçekleşen elleçleme çalışmalarını daha verimli kılmak amacıyla ortak bir proje geliştirdiler. Her iki şirketin de kendi bünyesinde kullandığı 6 Sigma metodolojisiyle hayata geçirilen ve Borusan Limanı’na uğrak yapan Maersk gemilerinin saatlik hareket hızlarını artırarak gemilerin limanda kalış süresini %6 oranında azaltmayı sağlayan proje, 27 Mayıs 2009'da İstanbul'da gerçekleşen toplantıyla tanıtıldı.

Toplantıya; Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler, Maersk Denizcilik Operasyon Departmanı Genel Müdürü Bilgehan Kuey, Borusan Lojistik Genel Müdürü  Kaan Gürgenç, Borusan Lojistik Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy,  Maersk Denizcilik Ülke Müdürü Keith Svendsen, Maersk Türkiye Operasyonel Proje Müdürü Süleyman Çapan  katıldı.

IT'de ve operasyon planlamalarında iyileştirmeler

Toplantıda konuşma gerçekleştiren Özgür Soy , konteynır gemilerinin, liman yatırımlarının yüzlerce milyon dolarları bulan değerleri ifade ettiğini, kullanılan liman vinçlerinin de dünyadaki en yüksek standartlardaki vinçler olduğunu ve değerinin  5-10 milyon dolarlar arasında bulunduğunu belirterek bu varlıkların  verimli kullanılmasının ne kadar önem arz ettiği ve bu alanda yapılacak , %1’lik bir verimlilik artışının dahi getirisinin çok büyük olacağını söyledi.

Soy, 3 ayda tamamlanan Vinç hızının iyileştirilmesi projesi başlığı altında; vincin altına çekicinin gelmesi, geminin daha önceden planlarak vincin doğru yerlerde kurulması, yer değişimlerinde zaman  kayıplarının yaşanmaması gibi unsurların dikkate alınarak, IT sisteminde ve diğer planlamalarda iyileştirmelerin yapıldığını anlattı. Proje sonucunda, limanda iş akışı aksadığında ya da hedeflerin altında seyrettiğinde tüm ilgililerin alarma geçirileceği mekanizmaların  kurulduğunu da açıkladı, örneğin   vinç, dorseyi belli bir süreden fazla bekliyorsa ilgili yerlere alarm gidiyor, böylece problemin  hemen çözülmesi için  tetikleyici bir öğe olarak beliriyor.

Hedef %10 verimlilik

Soy, Maersk'le yaptıkları işbirliği konusunda: “Maersk Denizcilik ile bölgemizde referans kabul edilen hareket hızları ile yetinmeyerek ‘daha ne yapabiliriz’ diye düşündük. 6 Sigma metotlarını kullanarak süreçleri analiz ettik ve iki tarafın ellerindeki bilgileri daha hızlı ve etkin paylaşım ile planlamanın iyileştirilebileceğini gördük.varlıkların verimli kullanılması ilk etapta %6 iyileştirme sağlamış.  Biz bu iyileştirmelerin ise %10'lara kadar çıkabileceğini düşünüyoruz.   İçinde bulunduğumuz küresel ekonomik kriz döneminde müşterilerimiz ve tedarikçilerimiz ile omuz omuza, kazan – kazan yaklaşımıyla güçlü konumumuzu korumayı hedefliyoruz” şeklinde açıklamalarına devam etti.

Ortak hareket güç kazandırdı

Müşterilerine daha iyi hizmet vermek ve iş süreçlerini geliştirmek amacıyla ortaklaşa yürütülen terminal üretkenliğini artırma projesinin beklenenin üzerinde bir başarı getirdiğini belirten Maersk Denizcilik Operasyon Departmanı Genel Müdürü Bilgehan Kuey : “Her iki kurumun sürekli gelişim kriterlerine açık olması ve müşteri odaklı işletimi benimsemesi projenin başarı etkenlerinden biri. Günümüz ekonomik koşullarında maliyetleri düşürmenin giderleri azaltmak ve verimliliği yükseltmek olmak üzere iki temel yolu var. Biz projemizde müşterimizin sesini dinlemeyi baz aldık, müşteri memnuniyetinden ödün vermeden ve maliyet yapısını olumsuz etkilemeden verimliliği yükseltmeyi hedefledik. Borusan Lojistik ile attığımız bu adım büyük önem taşıyor. Artık her sektörde ortak hareket etme ve iş geliştirme yöntemleri benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz.”şeklinde konuştu.

Bir vincin hareketi 13.62 hareket konteynır elleçleme'den 16.8'e çıktı

Maersk Türkiye Operasyonel Proje Müdürü Süleyman Çapan da toplantıda proje hakkında bilgi verdi. Çapan şunları söyledi: “Yapılan işleri kendi içimizde gözden geçirdik ve neler yapabileceğimiz konusunda tesbitlerde bulunduk ve bunu hayata geçirdik. Bizim buradaki ana hedefimiz gemi operasyonlarını hızlandırmaktı. Bir geminin limanda bir saatlik kalış maliyeti yaklaşık 1500 ila 3000 Dolar arasında değişiyor. Dolayısıyla %6'lık bir iyileşmeyi rakamlara vurduğumuzda yıllık çok büyük rakamlar ifade ediyor.

Aynı zamanda birimler arası şirketler arası kominikasyon bizim için çok önemliydi. 6 Sigma metodolojileirni uygulayarak, düzenli ölçüm yaparak ancak biz gelişimin olup olmadığını öğrenebiliriz. Geliştirmek için neler yapabileceğimizi sorguladık, bizim için “olmazsa olmaz” kriterleri belirledik. Liman operatörü Borusan Lojistiğe bilgiler teslim edildi.

Borusan ile saha içerisindeki tüm iş akışları görüştük. Hepsini değerlendirdik, üzerlerine gittik. Değişiklikler uyguladık.Örneğin bir vardiya değişimindeki servis araçlarının limana gelişlerini yarım saat öne çıkarak, buradan yaklaşık 20 dakikalık bir avantaj sağlamış olduk. Sonuç olarak hem iş geliştirme, hem masrafları kısıtla anlamında, hem de aramızdaki diyaloğu üst düzeye çıkartmak süretiyle ortak bir projeyi 3 ay içerisinde tamamladık ve bu sayede Borusan yaklaşık 200 bin dolar civarında bir masraf kısıtlamasında bulundu.”

Proje diğer limanlar da uygulanabilir

Maersk Denizcilik Ülke Müdürü Keith Svendsen konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları belirtti: ” Özellikle ihracatçı, ithalatçı müşterilerimize belli bir masraf seviyesnde düzenli olarak bir servis verme gerekliliğimiz var. Bunu sağlamak için Borusan da 6 sigma kullarak doğru bir hedefe doğru gidiyor. Dünya standartlarında bir servis sunuyor. Bir konteynırın limanında geçirdiği her saat aslında ithalatçı ve ihracatçının cebinden çıkan para demek. Bu ülke ve dünya ekonomilerini etkileyen bir sistem. Biz de Maersk olarak 6 sigmayı daha kendi bünyemize uyarlayarak  kullanmaya başladık. Borusan Lojistik'le bu anlamda çok iyi bir işbirliği yaptık. Sadece bizim sektörümüzde değil birçok sektörde ciddi sonuçlara varılabileceğini gördük.Diğer limanlarda da uygun görüldüğü taktirde bütün limanlarda bunu uygulamayı düşünüyoruz.  bunun için planlarımız var. “
 
Örnek bir çalışma

Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, 6 sigma yönteminin düşünüldüğü gibi pahalı bir metodoloji olmadığını belirterek, bu metodun disiplinle yapıldığı taktirde şirketlere ciddi kazançlar sağladığını söyledi. Gürgenç yeni projenin ço büyük bir adım olduğunu ve  diğer limanlara,  lojistik sektöründe diğer işveren ve iş alan insanlara örnek olacağını umduklarını sözlerine ekledi.

Borusan'ın yeni yatırımı

Borusan yetkilileri , limanda  çok yakın bir zamanda 100 milyon dolarlık yeni bir yatırımın gerçekleştirildiğini ve yapılan bu yeni yatırımın da etkisiyle liman hızının çok daha fazla arttırılacağına dikkat çektiler. Yetkililer, bu sayede Türkiye'nin en modern ve hizmet kalitesi en geniş olan limanlardan birini kurduklarını açıkladılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir