Haziran 15, 2009

BP enerji raporunu yayınladı

BP, her yıl yayımladığı Enerji İstatistikleri Raporu'nu  Londra’da düzenlediği bir lansmanla açıkladı. BP İcra Kurulu Başkanı (CEO) Tony Hayward, BP Baş Ekonomisti Christof Ruehl'ın verdiği bilgilere göre  geçen yıl dünya enerji tüketiminde %1,4’lük artış oldu.
 
Rapora göre 2008’de global enerji pazarı daha önce benzeri yaşanmamış bir türbülans ortamında, dünya ekonomisi ile genelde aynı şekilde hareket etti. Önce, ekonomik büyüme ile birlikte, yılın ilk yarısında fiyatlar rekor seviyelere çıktı. İkinci yarısında ise global ekonominin resesyona girmesi ile, enerji fiyatları ciddi ölçüde düştü. Gelişmekte olan ülkeler, Çin’in önderliğinde, enerji tüketiminde OECD ülkelerini geçti.
 
Dünyanın ispatlanmış petrol rezervleri 1.258 milyar varil seviyesinde. Bu da 2008 tüketim rakamlarına göre 42 yıl yetiyor. Aynı hesap ile gaz rezervleri 60 yıl, kömür rezervleri ise 122 yıl yeterli durumda.

2008’de dünya ekonomisindeki çalkantılı durumların yansıması olarak, BP Enerji İstatistikleri Raporu’na göre, dünyanın toplam enerji tüketimi sadece %1,4 yükseldi. Bu artış, 2001 yılından beri gerçekleşen en düşük büyüme oldu. Bu yükselişin de en büyük kısmı ise Çin’den geldi.

Rapora göre, gelişmiş ülkelerde enerji tüketimi %1.3 oranında düştü. En büyük düşüş %2.8 ile ABD’de görüldü. Bu düşüş, ABD için 1982’den beri en önemli azalma olarak kayıtlara geçti.

Petrol tüketiminde düşüş yaşandı

2008’de Brent ham petrolünün ortalama fiyatı %34’lük artışla $97.26 olarak gerçekleşti. Bu rakam, yıl içerisinde meydana gelen büyük değişiklikleri tam olarak yansıtamıyor. Petrol fiyatı yıla $100 civarında başladı, Temmuz başlarında $144’de zirve yaptı ve dramatik bir şekilde yıl sonunda $40’dan az olarak yılı tamamladı. Bu düşüş, yüksek OPEC üretimi ve yılın ikinci yarısında tüketimin ciddi şekilde yavaşlaması ile gerçekleşti.

2008’de global petrol tüketiminde %0,6 oranında 420.000 varil petrol seviyesinde bir düşüş yaşandı. Gelişmiş OECD ülkelerinde tüketim, günde 1,5 milyon varil gibi çok ciddi bir düşüş gösterdi. OECD dışındaki ülkelerde ise günde 1,1 milyon varil tüketim artışı oldu.

Toplamda daha az tüketim olmasına rağmen, ortalama petrol üretimi %0,4 veya günde 380,000 varil arttı. Bunun sebebi, çoğunlukla OPEC üretim artışları idi. Yılın son aylarındaki üretim kısıtlamalarına rağmen, ortalama OPEC üretimi günde 1 milyon varil arttı. Bu artışın hepsi Orta Doğu’dan geldi. Suudi Arabistan üretimini günde 400,000 varil, Irak ise günde 280,000 varil artırdı.

OPEC dışındaki üretim ise, 1992’den veri en ciddi düşüşünü yaşayarak, %1,4 yani günde 601.000 varil seviyesinde azaldı. Özellikle ABD ve Avrupa’daki üretim düşüşü ile, OECD ülkelerinin üretimi %4’lük oranla 750,000 varil azaldı. Rusya petrol üretimi, 1998’den beri ilk defa azaldı. İngiliz petrol üretimi ise günde %6,3 oranla 94.000 varil azaldı. İngiltere, son 30 yılın en düşük üretim rakamına ulaşmış oldu.

Dünyada doğalgaz tüketimi arttı

Dünyada doğalgaz tüketimi 2008’de %2,5 miktarında arttı. Bu artış, son 10 yılın ortalamasından daha az. Tüketimde en büyük artış, yıllık %15,8 ile Çin’den geldi. Global olarak doğalgazın toplam enerji tüketimindeki payı ülke bazında ortalama %24,1 oldu.

Diğer enerji kaynaklarında durum

Dünya çapında yenilenebilir enerji 2008’de büyüme gösterdi. Rüzgar enerjisi üretimi %29,9, güneş enerjisi üretimi ise %69 arttı. Bu artışlar, son 10 yılın ortalamasından daha yüksek oldu. ABD’nin rüzgar enerjisi üretimi kapasitesi yüzde 49,5 artarak, dünyanın en büyük rüzgar enerjisi üretim kapasite rakamı olarak Almanya’yı geçti.
 
BP İcra Kurulu Başkanı (CEO) Tony Hayward, global enerji pazarlarının ağırlık merkezinin, başta Çin olmak üzere, ciddi şekilde gelişmekte olan ekonomilere kaydığını belirtti. Hayward, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bu durumun geçici bir trend olduğunu sanmıyorum, üstelik zamanla daha da artacağına inanıyorum. Bu trend, enerji fiyatlarını etkilemeye devam ederek, ekonomik büyüme, enerji güvenliği ve iklim değişikliği konularında aşılması gereken bazı zorlukları beraberinde getirecektir.”

Hayward, bu değişikliğin kısa dönemde volatilite getireceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buna rağmen, modern enerji piyasalarının çeşitliliği ve esnekliği sayesinde, enerji arzının tüketicilere verimli bir şekilde ulaşacağına inanıyorum”.

BP Baş Ekonomisti Christof Ruehl ise yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinde ve enerji fiyatlarında yaşanan dramatik değişimlere rağmen, piyasaların enerji arz güvenliği konusunda iyi çalıştığına inandığını söyledi. Ruehl, “Piyasaların serbest bir şekilde, müdahaleler olmadan faaliyet göstermeleri önümüzdeki dönemde fiyat iniş-çıkışlarını yönetmek konusunda kilit rol oynayacaktır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir