Ağustos 22, 2008

Castrol Filozof Paketi'ne sürüş simülatörünü ekledi

Ekonomik ve emniyetli sürüş için şoförleri bilgilendiren Castrol, bu misyonunu Filozof/ Akılcı Filo Yönetim Sistemi hizmet paketine eklediği ağır vasıta sürüş simülatörü ile de gerçekleştirecek. Castrol’ün önderliğinde yapılan ekonomik ve emniyetli sürüş simülatörü projesi, tamamıyla Türkiye’de geliştirildi. Simülatörün ar-ge’si  yerli bilişim şirketi ve sistem entegratörü olan Meteksanla yapıldı. Emniyetli ve ekonomik sürüş kriterlerinin simülatör bünyesine uygulanması konusundaki ar-ge çalışmaları ise HED Akademi tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye şartlarında geliştirilen ve ağır vasıta şoförünün aracı kullanırken hava, yol koşulları, yük dereceleri gibi gerçek hayatta karşılaştığı tüm koşulları vibrasyon ve sesleri ile birlikte simüle edebilen cihaz Türkiye’de kamyon ve tır sürüş eğitimi için bir ilk olarak ifade ediliyor. Simülatörün tanıtım toplantısı BP Türkiye Ülke Başkanı Tahir Uysal, Castrol Madeni Yağlar Ağır Vasıta Pazarlama Müdürü Aslı Yetkin Karagül, Castrol Madeni Yağlar Bölge Digital Pazarlama Müdürü Tolga Önder, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Doç Dr. Veysi İşler, HED Akademi’den Cankat Hurmoğlu ve Meteksan firmasından Halil Kolsuz’un katıldığı bir toplantıyla 21 Ağustos 2008’de İstanbul’da gerçekleşti. Filo sahiplerinin ağırlıklı olarak bulunduğu toplantıda sümülatörün özelliklerine ilişkin olarak olarak bilgiler verildi:

 “Simülatör, gerçek hayatta sürüş esnasında yaşanan tüm şartları birebir sürücüye yansıtıyor. Örneğin gerçek sürüşteki gibi şoför gaza olması gerekenden fazla bastıysa, rampa çıkarken yeterli gaz vermeyerek yarıda kalıp iki-üç vitesten fazla düşürdüyse, bu ve benzeri tüm hatalar simülatör tarafından otomatik olarak saptanıyor.

Simülatör, debriyajın ne kadar hasar gördüğünü, ne kadar karbon salınımı gerçekleştiğini, ne kadar yakıt tüketildiğini ölçüp rapor olarak sunuyor. Tüm bu verilerin değerlendirilmesi sonucunda, sürücünün aracı kullanış biçiminin ekonomik olup olmadığı saptanarak bir karne çıkartılıyor.”

Ayrıca ODTÜ tarafından simülatör üzerinde yapılan araştırmalarda, sürücülerin, simülatörü varolan bilgileri ile kullandıklarında 100 km’de ortalama “33.8” litre yakıt tüketirken, simülatör eğitimini almalarının ardından aynı parkurda 100 km’de ortalama “30.1” litre yakıt harcakları açıklandı.  Simülatörle yakıt kullanımındaki azalmaya bağlı olarak,  karbon emisyonlarında da düşüş sağlanması ve çevrenin korunması amaçlanıyor.

Toplantıda konuşma yapan Castrol Madeni Yağlar Ağır Vasıta Pazarlama Müdürü Aslı Yetkin Karagül, Filo müşterileri ile yapılan görüşmelerin sonrasında ihtiyaçların belirlendiğini ve giderek çözümler hazırladıklarını belirtti.

ODTÜ’den onay

ODTÜ sürüş simülatörünü yaptığı çalışmalarla test etti. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Veysi İşler başkanlığında gerçekleştirilen uygulamalar sonucunda, D en üst ve A en düşük sınıf olmak üzere belirlenen 4 sınıf arasında, Castrol sürüş simülatörü, C sınıfı bir üst düzey eğitim cihazı olarak tanımlandı.

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğreti üyesi Doç. Dr. Veysi İşler, toplantıda
Castrol Ekonomik ve Emniyetli Sürüş Simülatörü’nün de yer aldığı C sınıfı simülatörlerin, D sınıfının birçok özelliğini sağlayan, hizmet amaçları itibariyle daha az görüş alanı ve serbestlik derecesine ihtiyaç duyan programlar olduğunu söyledi. ODTÜ  aynı zamanda anket ve gözleme yönelik ikinci bir araştırma daha gerçekleştirdi. Bu araştırmayla simülatörün, gerçek ağır vasıta araçlarına ne kadar benzediği ve ne kadar kullanıcı dostu olduğu ağır vasıta şoförlerinin düşüncelerine dayanılarak tesbit edilmeye çalışıldı. ODTÜ’nün, bilimsel çalışmasının anket, görüşme ve gözlem bulgularına göre, Ekonomik ve Emniyetli Sürüş Simülatörü eğitimleri ile şoförlerin, gerçek yaşamda ekonomik ve çevreye uyumlu sürüş alışkanlığı kazanmalarının sağlanabileceği onaylandı. Çalışmaya katılan şoförler, simülatörün bu tür bir eğitimde kullanılması durumunda başarı sağlayacağını düşündüklerini belirttiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir