Haziran 15, 2011

Çekici, treyler, tanker… Tırsan her ihtiyacı karşılıyor

Hem treyler hem de çekici satışlarına devam eden Tırsan, Adapazarı fabrikasında Coca-Cola İçecek AŞ ve Mis Taşımacılık firmalarına toplam 10 çekici ve 5 treyler teslimatı gerçekleştirdi. 15 Haziran 2011 tarihinde gerçekleşen teslimat törenlerinde, Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu; Coca Cola İçecek AŞ'ye 5 adet DAF CF 85.410 çekici ve 5 adet Tırsan Hafif Treyler; Mis Taşımacılık'a ise nebati yağ taşımalarında kullanılmak üzere 5 adet Kassbohrer Kimyager treyler teslim etti.

Hafif treylerle trafikte günde 80 daha az araç

Coca-Cola İçecek AŞ'nin yeni çekici ve treylerleri için düzenlen teslimat töreninde, firmanın Lojistik Müdürü Nihat Sevim ve Tedarik Zinciri Yöneticisi Mutlu Ocak hazır bulundu. Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, hafif treylerlerin sağladığı avantajlara dikkat çekti. Hafif treylerle 24 değil, 26 palet yüklendiğinin, böylece 2 palet daha fazla yük taşınabildiğinin altını çizen Nuhoğlu: ” Bu ürün daha fazla yük taşıyabilmesiyle, taşıma maliyetleri içinde %8 tasarruf sağlıyor. Daha önce 25 ton yüklenmesi gereken araca 35-40 ton yükleniyordu. Bu haksız rekabete neden oluyordu. Bugünse herkes kurallar içinde yükleme yaparken, verimliliği arttırmak için taşımacılık yaptığı ürüne önem veriyor. Daha hafif treylerler, daha fonksiyonel treylerler, yükleme boşaltma anında daha hızlı açılıp kapanarak operasyon süresini minimuma indiren treylerler üretmek için çalşmalar yapılıyor. Bence rekabetçilik bu” dedi.

Daha fazla yük taşıyabilmenin ülkeye sağladığı faydaların da altını çizen Nuhoğlu; “2 palet daha fazla yükleme yapmanın bir şirkete ve ülkeye verdiği fayda hesaplandığında; trafikte günde 80 araç daha az olması demektir. 80 araç, 80 şoför, 80 çekci, 80 treyler… Yakılan mazot, treylerin altındaki lastik, bakım parası, kilometre başına düşen karbondioksit salınımı… Rekabet ve gelişmişlik kesinlikle bu tip farklarla yakalanacaktır” şeklinde konuştu.

“Kilometre başına düşen en ucuz maliyet DAF'ta”

Nuhoğlu, Daf çekiciyi tercih eden firmaların kilometre başına düşen maliyetlerinin diğer firmalara göre daha düşük olduğunun da altını çizerek, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün Daf aracı satın alın. KDV ve ÖTV'sini ödeyin. Kilometre başına düşen maliyeti 0,9 Cent'e gelir. Satın alma bedeli de buna dahil. İddia ediyorum; 5 sene içinde kilometre başına düşen en ucuz maliyet Daf'tadır.”

Coca Cola İçecek AŞ Tedarik Zinciri Yöneticisi Mutlu Ocak da, bir konuşma yaparak, hammadde ve fabrika taşımalarını kendi araçlarıyla yaptıklarını belirtti. Çekici ve treyleri ilk defa birarada aldıklarını ifade eden Mutlu Ocak, sözlerine şöyle devam etti:

“Markamız dünyada ve Türkiye'de çok önemli bir marka. Bugün Türkiye'nin neresine giderseniz gidin, mutlaka bir Coca Cola ürünü görürsünüz. Bu elbette ürünlerin dağıtılmasıyla gerçekleşiyor. Dolayısıyla bizim işimizde üretim ve satışın yanında en önemli komponentlerden biri de lojistik hareketi, çıkan ürünlerin fabrikalardan müşteriye taşınması. Fabrikamızdan günde ortalama çıkan araç sayısı 1000'e yaklaştı. Bunların %75'ini tır olarak düşünürseniz, operasyonel anlamda bunların en verimli şekilde yönetilmesi hem finansal hem de işin sürdürülebilirliği açısından çok büyük anlam taşıyor. Dolayısıyla otomotiv sektöründeki her türlü gelişim, bize artı değer sağlıyor. Hafif treylerleri kendi filomuz anlamında ilk defa kullanıyor ve test ediyor olacağız. Umarım biz de iyi sonuçlar alır ve sizlerle paylaşırız.”

Mis Taşımacılık rekabet gücünü Kassbohrer'le arttırdı

Tırsan, Konya merkezli Mis Taşımacılık Oto. Mad. Pet. Ürünleri. İth. İhr. Tic. Ltd. Şti.'ne de, nebati yağ taşımacılığında kullanılmak üzere, 5 adet Kassbohrer Kimyager tanker teslim etti. Şirket ortakları İmdat Kılıç ve Mehmet Kılıç ile Şirket Yöneticisi Hasan Murat Kılıç yeni araçları Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu'ndan teslim aldı.

 

“Artık Hans'ın kullandığını Ahmet de kullanıyor”

“Motor yağları bile siyah sac tankerle taşınmazken, sıvı yağların siyah sacla taşınmasını anlamak mümkün değil” diyen Çetin Nuhoğlu, gıda taşımacılığında güvenlik ve hijyeni sağlamanın çok önemli olduğunu hatırlattı. Nuhoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kassbohrer’i satın aldıktan sonra birçok ürünün yurtdışına satışını gerçekleştirdik. Son zamanlarda Türkiye’de hem büyüyen hem verimliğe odaklanan firmalar, Kimyager adı altında ürettiğimiz araçları yurtiçinde mal taşımacılığında kullanmaya başladı. Hep söylediğim bir şey vardı: Tırsan bir ürün üretiyor, bunu yurtdışındaki Hans nakliyeci kullanıyor. Türkiye’ye geliyorum, Türkiye’de Yılmaz Nakliyat’ım kullanmıyor. Çünkü Hans nakliyat bunun verimliliğini biliyor, Yılmaz Nakliyat bilmiyor. Yılmaz Nakliyat’a müşterisinden de böyle bir talep  gelmiyor. Şimdi yeni yeni verimliliğin artık ön plana çıktığı Türkiye’de, Hans gibi Mehmet de, Ahmet de, Ömer de bunun bilincinde ve bu araçları kullanıyor. Özellikle Türkiye’deki ulaştırma kanununun, yönetmelik ve uygulamaların çok hızlı şekilde değişmesi sonucunda artık Türk tüketicisi de kendisine layık olan ürünün taşımasını Avrupa’daki tüketici gibi istiyor.”

“Rekabet gücümüzü arttıracağız”

Şirket ortaklarından Mehmet Kılıç ise; güvenlik ve kalitenin yanı sıra, Kimyager'i hafifliğinin de tercihlerinde önemli bir etken olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kimyager'in tankerlere göre daha hafif olması, tercihimizde çok etkili oldu. Bu üründe kalite ve hafiflik birleşiyor, kalitenin de bir bedeli var. Tırsan kalitesiyle rekabet gücümüzü arttıracağız. İmkan buldukça bu araçların sayısını arttıracağız.”

Haber ve fotoğraflar: Gözde Salih

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir