Temmuz 26, 2013

Çin (?) şişeden çıktı

Otokar, “Oyun Bitti Şimdi İş Zamanı” diyerek Türk hafif kamyon pazarına Çinli Foton’un ürettiği Atlas markası ile girdi. Bu anlaşma yerli otomobil üretimi tartışmalarında önemli olan ama yeterince önemsenmemiş bir gelişme…

90’lı yılların ikinci yarısında oyuncakla başlayan Çin malı ithalatı, geçen yıllar içinde kalitesini ve çeşitliliğini arttırarak bütün dünya ile birlikte Türkiye’ye de yayıldı. Çinli üreticiler istenilen kalitede üretim yapma yeteneği kazandı.

Aynı dönemde Türk taşımacılık ve otomotiv sektörü hızlı ve heyecanlı bir dönem geçirdi. Bu dönemde Türkiye, küreselleşmeyle birlikte bir yandan ithal ürünlerle diğer yandan Türkiye pazarına giren yeni markalarla tanıştı. Otomotivdeki Türk markaları özellikle ticari taşıt alanında dünya pazarlarına açılmayı deneyerek fuarlarda yer almaya başladı. Dış pazarlarda başarılı çıkışlar gerçekleştirdi. Çin ve Hint kökenli markaların esamesinin okunmadığı, adının bilinmediği bu dönemde Türkiye’de üretilen ürünler veya Türk firmalarının ürettiği ürünler en rekabetçi pazarlarda yer bulmayı başardı.

Son yıllarda ise durum değişti. Dünya ticari taşıt sektörü, üretim adetleri ve kapasiteleri yarışında ilk sıralarda Çin ve daha sonrada Hint markaların yerleştiğine şaşırarak tanıklık etti. Kendi teknolojileri olmayan ama teknoloji satın alacak güçleri olan, pazar büyüklükleri bulunan, yaptığı yanlışları büyük üretim adetleri içinde kolayca ve ekonomik olarak düzeltme imkanları bulan, hızlı taklit eden ve öğrenen, dikkatini geleceğin şekillenmesine yönelten firmalarla karşılaştık. Bu markaların batılılar ile işbirliği geliştirme ve ortaklık kurma yetenekleri batılıları bile şaşırttı. Pazarlarını koruma kalkanlarında ancak işbirliği ve ortaklıkla delik açılabilecek olması gerçeği, batılı firmaların “hem ağlarım hem giderim” mantığı içinde  başlarını döndürdü. Böylece ejderhanın gerçek mi kağıt mı olduğunu anlamak için risk aldılar.

Çin ve Hint markalarının – özellikle de Çin markalarının – ticari araç pazarında etkili olmaya başladığını görüyoruz. Kendi kaplarına sığamayan ve dışarı çıkan Çin firmaları önce satın alma ve tedarikte sonra dış pazarlarda varlıklarını ortaya koydular. Çin şişeden çıkıyor. İyilik mi yoksa kötülük mü yapabileceklerini bir kaç yıl içinde daha net olarak göreceğiz. Koç’un ejderha ile dostluğuna, mitoloji kahramanı Atlas’ın küreselleşen dünyayı taşıyıp taşıyamayacağına yada nasıl taşıyacağına tanıklık edeceğiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir