Şubat 2, 2009

Devrim'i yaratanlara iade-i itibar

2008 yılında, Türk Otomotiv endüstrisini desteklemek ve geniş kitlelere duyurmak adına kurulan Otomotiv Endüstrisi Tanıtım Komitesi (OETK), tamamen yerli malı olan Devrim Otomobilleri'nin üretimi ve oluşumunu anma konulu bir gece düzenledi. Gecede Devrim otomobillerini konu alan “Devrim Arabaları” isimli film gösterilirken, otomotiv sanayinin içinde bulunduğu durum değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik beklentiler konuşuldu. Geceye Otomotiv Endüstrisi Tanıtım Komitesi Başkanı Cengiz Kabatepe, Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Ferit Sünneli, Devlet Dış Ticaret Bakanı Kürşad Tüzmen, “Devrim Arabaları” filminin yönetmeni Tolga Örnek, TİM Onursal Başkanı Oğuz Satıcı ve Devrim Otomobillerini ortaya koyan mühendislerden İsmail Hakkı Erdem ile bugün hayatta olmayan diğer mühendislerin yakınları katıldı.

Türkiye'nin kuruluş tarihinden itibaren başlayan endüstriyelleşme serüveninde periyodik olarak gerçekleşen hamleler arasında devamı gelmeyen, fakat başarı ve cesaret ile yapılan girişimler bulunuyor. Bu girişimler arasında Türk sanayisinin ilerlemesinde önemli bir rolü bulunan otomotiv sanayi içerisinde önemli mihenk taşları bulunmakta. Bu bağlamda günümüzde elbetteki gerek otomotiv yan sanayinin yurtiçi ve yurtdışına verimli oluşu, gerekse ana sanayinin giderek profesyonelleşen tekamül sürecinin arkasında ciddi bir bilgi birikim ve sosyal tecrübe sözkonusu. Bu tecrübeler içerisinde ise zamane sosyo ekonomik şartları ve buna bağlı olarak bürokratik kaygılar yüzünden varlığını devam ettirememiş girişimler de bulunuyor.

1961 yılında bir grup Türk mühendisin 130 gün gibi bir zamanda ürettiği Devrim otomobilleri bu girişimlerin kuşkusuz en önde gelenlerini oluşturuyor. Türkiye'nin ilk yerli otomobili olan Devrim'in üretilmesi, onu yaratan ve üreten beyinlerin heyecanı ile devamını getiremeyen sosyo ekonomik sürecin çakıştığı bir döneme denk geldi. Bu dönem sebebi net olarak açıklanmayan bir kaos oluştursa da, kısa süre içinde otomotiv sanayine bir canlılık getirecek ve Anadol otomobillerini üretecek bir zihinsel dinamizm getirdi. Türk otomotiv sanayi ve yan sanayinin katlanarak ilerlemesi de başlamış oldu.

Global ekonomik krizin Türkiye'yi de tedirgin ettiği günümüzde, imkansızlıklar altında oluşturulan Devrim otomobillerinin üreticilerine bir saygı duruşu düzenlendi. Bu saygı duruşu, zorluklar altında üretilen bu ilk adımın günümüzde yaşanan krizin psikolojik etkilerine bir karşı duruş niteliğinde gerçekleşti. Geceyi tertipleyen Otomotiv Endüstrisi Tanıtım Komitesi, Türk otomotiv sanayinde çalışan gerek yönetici gerekse mavi yakalıları davet ederek bir tarih bilinci ve motivasyon ortamı hazırlamış oldu. Bu ortamın en büyük destekçisi ise gecede Devrim otomobillerinin ortaya çıkış hikayesini anlatan “Devrim Arabaları” filminin gösterimiydi.

Gecede söz alan OETK Başkanı Cengiz Kabatepe, otomotiv endüstrisinin Türkiye'nin bir çıkış kapısı olduğunu, Türkiye'nin üretim sıralamasında 1.1 milyon adetlik taşıt aracı üretimi ile Avrupa birliği ülkeleri içerisinde altıncı sırada bulunduğunu belirtti. Kabatepe, 2008 yılında 25 milyar dolarlık ihracatla otomotiv sektörünün ihracata büyük katkıları olduğunun altını çizerken ” Türkiye, bu adette aracı üretirken elbetteki geçmişine çok şey borçlu. Yaşadığımız ekonomik krizi bir devre arası gibi görmeli ve bu arada çok iyi hazırlanmalıyız” dedi.

UTAYSİB Başkanı Ferit Sünneli, Türk endüstrisi üzerinde bir önyargı varsa, otomotiv sanayi olarak bu önyargıyı kaldıracaklarını, küresel krizin tüm ülke kamuoyunu umutsuzlaştırmasına inat Devrim Otomobilleri filminin bir ders niteliğinde olması gerektiğini belirtti. Sünneli, “Devrim başarısını yaratan mühendislerimizden şu an hayatta olanlara OETK adına ödül vererek ülkemiz adına şükranlarımızı sunmayı bir tarihsel sorumluluk olarak görüyoruz” dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise Türkiye'nin bir yılda ürettiği 1 milyon 170 bin aracı üretmenin büyük bir bilgi birikimi gerektirdiğini, otomotiv sektöründe devrimin büyük bir hızla sürdüğünü ifade etti.

Gecede, Devrim Otomobilleri'nin yaratıcılarından hayatta olan İsmail Hakkı Erdem ve bu projenin koordinatörlüğünü yapmış olan Emin Bozoğlu'nun anısına oğlu Ömer Bozoğlu'na onur ödüllerini ise Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen takdim etti.

Ayrıca Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu  SAİTEM'in ürettiği ve hidrojen ile çalışan Sahimo isimli otomobil projesi de ödüllendirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir