Kasım 12, 2010

Dikkat:Yola yorgun ve uykusuZ çıkmayın!

Her beş kazadan biri direksiyon başında uyuma sebebiyle meydana gelir. Buna rağmen her iki sürücüden biri yola yetersiz uykuyla çıkmaktadır ve bu sürücüler arasında yorgunluğun ciddi bir kaza sebebi olabileceğini bilen çok azdır. Tehlikeden uzak durmak için yolculuğu önceden planlamalı ve yola formda bir şekilde çıkmalısınız.
 
-İzlenmesi gereken öneriler
 
*Dinlenmiş bir şekilde yola çıkmak için doğal uyku düzeninize saygı gösterin. Yaklaşık 17 saatlik aktif gün sonunda refleksleriniz, kanda 0,5 g alkol bulunduğu zaman olduğu kadar yavaşlar. Şayet sabah saat 7 civarı kalkıp yolculuk edecekseniz gece yarısı mutlaka yolculuğunuzu tamamlamış olmalısınız.
*Doğal saatinizde uyanın
*Uyku düzeninize uygun zamanlarda yola çıkın. Uykunun, kaza riskini 8 katına çıkarttığını unutmayın.
*Yolculuğa çıkmadan önceki gecelerde kesintisiz uyuyun: Uykusuzluk birikir. 7 gece üst üste ikişer saat uykusuz kalmak bir gece uykusuz kalmaya eşittir. Yola çıkmadan önceki gece vücudun kendisini toplamasına izin verin.
*Düzenli beslenin: Enerji veren ve uykuyu önleyen besinleri (Nişasta, sebze, meyve, tavuk, sert yumurta) tercih edin. Yağlı ve şekerli besinlerden kaçının.
 
-Önlenmesi gereken noktalar
 
*Bir iş gününün ardından dinlenmeden yola çıkmayın.
*Kendinize varış zamanı belirlemeyin: Saatinde gitme hissi yorgunluğunuzu küçümsemenize, gerekli molaları atlamanıza ve daha hızlı sürmenize neden olacaktır.
 
*Hız sınırlarına uyun. Hızlı sürüş daha çabuk yorar. Sürat, beynin kısa sürede birçok veri işlemesini gerektirir ve görüş de kalıcı olarak bu hıza alışır.
*Şayet ilaç kullanıyorsanız bu ilacın sürüş üzerindeki etkilerini prospektüsten öğrenin.
*Canlılığınızın azaldığı saatlerde yolda olmayın. Saat 2 ile 5 arası ve 13 ile 16 arasını dinlenmek için kullanın.
 
 
Yolculuk boyunca
 
Yolculuk sırasında uykusuzluğun önüne geçebilmek için ciddi bir tutum sergilenmelidir.
-Direksiyonda formda kalmayı bilin.
*Günde 6 ile 8 saatten daha fazla araç kullanmamaya çalışın: Yorgunluğunuz sürüş süresi boyunca artar ve performansınızı azaltır. Alışkanlıklarınız ne olursa olsun, “görsel yorgunluk” fizyolojik olarak birikir ve reflekslerinizde çok önemli gecikmelere neden olur.
*İki elinizi de direksiyon üzerinde tutun. Direksiyon simidini tek elle tutmak sadece sinyal vermek ve vites değiştirmek gibi sürüşle ilişkili hareketler yapılırken yapılmalı.
*Ortamı düzenli olarak havalandırın. Havalandırma ve klima ayarlarınızı, yüksek sıcaklığın uyku getirebileceğini unutmadan yapın.
*Koltuk ve sırtlık pozisyonunu kontrol edin. Konforlu bir pozisyon bel ve omuz yorgunluğunu geciktirir.
*Öndeki araçla seyir mesafesini koruyun.
*Düzenli olarak sıvı ihtiyacınızı giderin. Su veya çay, kahve gibi uyarıcı sıvıları makul miktarlarda tüketin. 
*Yolcularla konuşun. Dikkatinizi yoldan ayırmadan uyanık kalmanıza yardımcı olur.
*Gözlerinizi gidiş yönünde sabit tutmayın. Bu, göz dalmasına sebep olabilir.
 
-Molaları, direksiyonu aldığınız süreye göre ayarlayın.
*Dinlenmiş olsanız da en az iki saatte bir, 10-20 dakikalık molalar verin. Yorgunluk, reaksiyon zamanını uzatır. Dinlenmiş halde 1 olan süre 2 saat sürüşün ardından 2 saniyeye çıkar. Dinlenmek için mola verin. Bu süre içerisinde yürüyün veya çocuklarınızla oynayın.
*Şayet dinlenmediyseniz veya yolculuk geceyse daha sık (her saat) mola vermekten çekinmeyin. Yorgunluk, direksiyon başında 1 dakikadan az süren uyku durumuna sebebiyet verebilir. Durduğunuzda araçtan çıkıp yürüyün, hareket edip etraftaki insanlarla konuşun.
*Duraklamalar sırasında çok yorgunsanız gözlerinizi dinlendirin ve uykunuz gelirse uyuyun. Şayet çok uzun süre uyumaktan veya uyandıktan sonra halsiz olmaktan korkuyorsanız uykudan hemen önce iki fincan kahve için. Kafeinin etkisini göstermesi için 15 ila 30 dakika gerekir. Kahvenin tüketilmesi bu nedenle uykunuzu engellemez fakat uyanmanızı kolaylaştırır. Eğer sağlığınız kafein almaya müsait değilse uykunun ardından yola çıkmak için 30 dakika bekleyin.
 
1 fincan (150 ml) filtre arabica kahvenin içerisinde bulunan kafein miktarı iki fincan çayda, 3.5 kutu soğuk çayda veya 6 kutu kolada bulunana eşittir.
 
Aşırı yorgunluk semptomlarını görmeyi öğrenin
 
Yolculuk sırasında ve yolculuktan önce, sizi tehlikeli durumlara sokabilecek yorgunluk ve uykusuzluğu önceden fark etmeyi öğrenin.
 
Gece sürüşü ve eğlence dönüşü.
Şayet aracınızı gece kullanmanız gerekiyorsa tehlikenin farkında olun. Yorgunluk ve alkolün birleşimi kaza yapma riskinizi 7 kat artırır.
Gece sürüşü kaçınılmazsa az da olsa alkol almayın ve yolculuk zamanınızı kısa tutun. En güvenli çözümse toplu taşımayı tercih etmek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir