Temmuz 10, 2007

Engine yeni fren test cihazını filo sürücülerinin hizmetine sundu

Fren sistemlerinde oluşan en ufak sapmaların belirlenmesi, araçların ileride karşılaşabilecekleri önemli sorunlara tedbir alınmasını sağlıyor, lastiklerin aşınmasını engelliyor. Aracın sağ ve sol sistemleri arasında oluşan fren ve kilitleme farklarının artması aracın ani frenlerde kaymasına, yoldan çıkmasına sebep olabiliyor. Sürücülerin araç boşken de doluyken de frene bastığında aynı mesafede durabilmeleri yine hayati önem taşıyan konulardan biri. Sürüş emniyetine katkıda bulunmak, araç ömrünü uzatmak için düzenli olarak fren sistemlerinin, donanımlarının bakım ve kontrollerinin yapılması gerekiyor. Renault Trucks da oldukça önemli olan fren sistemi konusuna eğilerek, bu alandaki en son teknolojiyi, Yeni Fren Test Cihazı’nı ilk defa Engine AŞ’de 10 Temmuz’da hizmete soktu.

Ağırlıklı olarak filo sürücüleriyle çalışan serviste, cihaz sayesinde 15 Ton  ağırlığa kadar olan tüm ağır vasıta  araçların ve dorselerinin  fren testleri yapılabiliyor. Araç ne kadar uzun olursa olsun her bir aksı sensörleri sayesinde ölçebilen araç, bilgisayar sistemiyle yönetiliyor. Aracın içerisindeki tek bir operatör tarafından uzaktan kumandayla test gerçekleştirilebiliyor. Bu cihaz aynı zamanda servise gelen araçların database’inin oluştuğu bir bilgi bankası niteliğinde. Bu sayede,  araçların servise ilk girdiklerinde karşılaşılan değerler ve daha sonraki ziyaretlerinin ölçümlerinin karşılaştırılması yapılabiliyor,  hasarlı olup olmadığı, ne kadar yüke sahip olduğu vb. ayrıntılı notlarla istatistiki bilgiler saklanıyor; böylece araç servise geldiğinde, geçmişi görülerek, gerekli bakım ve tedavi için oluşturulacak müdahaleler daha bilinçli bir şekilde, çok daha kısa bir sürede gerçekleşebiliyor. Fren farkları %30 seviyesine yakın olduğunda ise araca acil müdahalelerde bulunmak gerekiyor. Aks başına yapılan her teker için tek tek ulaşılan ölçümler bilgisayar ekranında, aracın ağırlığına göre görüntülenebildiği gibi en sonda bir rapor olarak sürücülere ve filo yönetimine de aktarılabiliyor.

Gerçekleştirilen örnek uygulamada; AdBlue sistemiyle çalışan Premium 410 serisi araç,  ray ve sensörlerin üzerine oturtuldu. Her bir tekerde aracın hareket gücüyle beraber, ters orantılı çalışan fren gücü aynı anda devreye girerek aks başına teker fren hesaplamaları yapıldı. Ekranda görülen değerler, daha sonra ortalama değerleriyle birlikte istatistikî tablolar halinde görüntülendi ve kâğıt üzerine döküldü. Sistem, ölçüm kayıtlarını, oluşturulan tarihleriyle birlikte ana belleğinde saklıyor.

Engine Motor yeni sistemi devreye sokmasıyla birlikte vardiyalı düzende hizmet vermeye başladı. İstanbul Sultanbeyli’deki servis artık hafta içi 22.00, hafta sonu ise 17.00 saatlerine kadar açık olacak. Engine AŞ yeni  cihazının dışında hazırlığını yaptığı diğer projeleriyle de gündemde. Servis Müdürü Banu Uluşan, TUV için gerekli tüm donanıma sahip olduklarını belirterek, kısa zamanda sistemlerinde bu kalitenin de belgeleneceğini söyledi.Uluşan, akü yan ürünleri, lastik, jant bayiliği ve dorse bakımı yapma konusundaki projeleri için  araştırmalarının devam ettiğini, ayrıca gezici servis ekibi kurma çalışmalarının da olduğunu aktardı.

 Test sırasında elde edilen veriler özetle şunlar:

Toplam fren gücü (kN)
Sağ ve sol teker fren gücü değerleri (kN)
Sağ ve sol teker fren gücü farkları
Sağ ve sol teker kitlenme farkı
Fren disklerindeki eğrilik ve ovallik (yuvarlanma ve ovalite)
Mekanik aksamdaki bir sürtünme ve zorlama
Hava basıncı sensörlerinden çıkan basıncın fren gücü değerlerine oranının hesaplanması sayesinde aracın yavaşlama değeri gösterimi
Dorse ve çekici aracın fren durumları farkları
Aracın yüklü olarak simule edilmesini sağlayan, frenleme probleminin dorseden mi yoksa araçtan mı kaynaklandığının görülmesini sağlayan özel yazılım (Load Simulatör)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir