Ekim 19, 2012

Erkunt Traktör'ün 50. modelini hattan Mehdi Eker indirdi

Erkunt Traktör, 50. modelinin hattan indirilişini, 18 Ekim’de Erkunt Traktör fabrikasında düzenlediği törenle kutladı. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ile ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in katıldığı törende Erkunt’un 50. modeli hattan indirildi.

Törenin ev sahipliğini üstlenen Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Erkunt Armağan, yaptığı konuşmada 8 yıllık genç bir markanın 50. modelini hattan indirmenin mutluluğunu yaşadıkların belirtti. “Üretime başladığımız 2004 yılı Ekim ayından beri üretimimiz ve satış rakamlarımız giderek yükseldi. 2010 yılından bu yana iç pazarda üçüncü sıradayız. 25 ülkeye ihracat yapan Türkiye’nin traktör markasıyız. İlk defa bir Türk markası traktörlerinin üzerine gururla 'Türkiye’de tasarlanmış ve üretilmiştir' yazıyor. Bulgaristan’dan Cezayir’e, Antigua Barbuda’dan Avustralya’ya kadar dünyanın her yerinde Erkunt bayrağı, yani Türk bayrağı dalgalanıyor“ diye konuşan Zeynep Erkunt Armağan, “Yola çıktığımız günden beri her fırsatta çiftçilerimizle bir araya gelerek ihtiyaçlarını, traktörden beklentilerini ve hatta hayallerini dinledik. 8 yılda toplam 5 milyon km yol kat ettik. Bugün, 2012 yılı Ekim ayında, 8. yaş günümüzü kutlarken, 50. farklı modelimizi hattan indiriyoruz. Bu dünya çapında bir başarı” dedi.




Sektörde KDV sıkıntısı kepenklerin inmesine sebep oluyor


Zeynep Erkunt Armağan, konuşmasında ayrıca Türk traktör sektörünün içinde bulunduğu durum hakkında da bilgi verdi. Armağan şöyle konuştu: “Traktör otomotivin en önemli kollarından birisi. Milli gelirinin önemli kısmını tarımsal üretimden elde eden ve trafiğe kayıtlı 1 milyon 400 bin traktörü olan bir ülkede traktör sektörü de stratejik öneme sahip. Yerli tasarım otomobil konusu gündemdeyken, yerli traktör üreticileri olarak sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Sektörün en büyük sıkıntısı indirilmiş KDV. Traktör ve tarımsal ekipman üreticilerine ürünlerini yüzde 8 ile satma şartı getirildi. Ama üretimde kullandığımız malzemeleri yüzde 18 ile almaya devam ediyoruz. Aradaki yüzde 10’luk fark ise bizim taşımamız gereken bir yük olarak sırtımızda kalıyor. Sektörde pek çok firmada biriken KDV alacağı, sermayeyi geçti. Ancak kötü olan, bu uygulamanın sadece üretim yapan firmalara has bir uygulama olması, yani ithalat yapan firmaların yapılan bu sıkıntıdan hiç etkilenmemesi. Sektörün sürdürebilirliği için bu uygulamanın acilen durdurulması gerekir.”



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir