Şubat 15, 2013

Fırsatlar

Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olan üstyapı, her geçen gün gücünü artırıyor. Sektörün önünde önemli fırsatlar bulunuyor.

Türk ekonomisinin, sorunlarının, iddialarının ve hedeflerinin büyüklüğü sektörün büyümesi, gelişmesi ve üretimin çeşitlenmesine zemin hazırlıyor.

Üstyapı üreticilerinin ürünleri; çağdaş hayatın, konforun ve refahın devamını sağlıyor. Ticari araçlar ve üstyapıları olmadan günümüz kentlerinde hayatın devamı neredeyse imkansız. İhtiyaçların çeşitliliği, standart taşıtlar ile birlikte özel taşıtlara ve özel üstyapılara ihtiyaç doğuruyor.

Türkiye bu alandaki üretim altyapısı ve mühendislik birikimiyle pazar taleplerini kendi olanakları ile karşılayabilen şanslı bir ülke. Çevre ülkelerdeyse endüstriyel ve sosyal hayat yeni yeni gelişiyor. Avrupa’da yüksek kaliteli ürünlere ve mühendisliğe rağmen maliyetler yüksek. Küçük ülkelerde de pazarın darlığı gelişimi sınırlıyor.

Dünyanın en kalabalık kentlerinden biri olan İstanbul başta olmak üzere şehirlerin bitmek tükenmek bilmeyen ihtiyaçları; çöpten kanalizasyona, sağlık hizmetlerinden cenazeye, gıda taşımasından yol bakım ve onarımına kadar tüm elzem ihtiyaçlar üstyapıcıların ürünleriyle karşılanıyor. Üstyapıcıların imal ettiği ürünlerin listesi her geçen gün yeni ürünlerle uzuyor. Gelişen özel araçlar yaşam konforu, kişisel zevkler, güvenlik ve temizlik gibi alanlara yönelik olarak niş pazalar oluştururken, ihracat pazarlarında da kendine karşılık buluyorlar.

Sektörün önü açık… Önümüzdeki dönem üstyapı sektörünün hızla gelişmesine ve dünya çapında büyümesine tanık olabiliriz. Tanık olmakla kalmayıp, dünya çapındaki gelirden pay alma, Türk malı imajını ve kalitesini tanıtma imkanları da yaratabiliriz.
Türkiye’nin dünyanın en büyük on ekonomisi içinde yer alma hedefine, 500 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşabilmesi için de üstyapı sektörünün üzerine düşen görevleri yerine getirmesi, karşısına çıkan fırsatları anlaması, değerlendirmesi gerekiyor.

Üstyapı üreticileri; hem kamu ve ticari araç üreticileri ile hem hidrolik, pnömatik, mekanik ve elektronik sistem ve parça üreticileri ile işbirliklerini artırarak yeni ürünler ve yeni ekonomik güç birlikleri oluşturabilirler. Sektörler arası işbirliği ise endüstriyel verimliliği daha ileri bir aşamaya taşıyacaktır. Bunu sağlamak için üstyapı sektörü firmalarının kümelendiği organize sanayi bölgelerinin ve kentlerin desteklenmesi gibi öneriler gündeme geliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir