Haziran 24, 2008

Ford Otosan'ın ihracatı Cargo ile daha da büyüyor

Otomotiv Endüstrisi Tanıtım Komitesi tarafından ihracat alanında birincilik ödülü alan Ford Otosan, Transit modellerinden sonra Cargo model kamyonlarında da ihracat hacminde çıtayı yükseltti. Özellikle Rusya’ya ve Türkiye çevresindeki gelişmekte olan diğer ülkelere yönelik çalışmalarda bulunan Ford Otosan’ın üst düzey yetkilileri, CTT Moskova 2008 Uluslararası İnşaat Ekipman ve Teknoloji Fuarı’ndaki Ford Trucks Rusya standını ziyaret etti. Ziyarete; Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt, Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Ufuk Güçlü, Satış Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, Kamyon İhracat Müdürü Emrah Duman, Servis Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şatıroğlu ve Ford Otosan Kurumsal İletişim Müdürü Umut Canpolat katıldı.

Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt fuardaki konuşmasında Cargo modeli ile Rusya ve çevre pazarlardaki ihracat hacmini daha da arttırmayı planladıklarını belirtti. Türkiye pazarında devreye giren Cargo modellerini eş zamanlı olarak bu pazarlarda da satışa sunmayı planladıklarını vurgulayan Flewitt, Cargo’nun Ford Otosan’ın global bir aracı olma yolunda olduğunu belirtti. Flewitt, yıl sonu itibarı ile, kamyon ürün grubunda ihracatın üretimdeki payının %50’ye yaklaşacağını bununda kapasite kullanım oranlarını ideal seviyelere getireceğini ekledi.

2008 yılında 2400 adet Ford Cargo’yu Rusya’ya ihraç edeceklerini belirten Kamyon İhracat Müdürü Emrah Duman ise Rusya’nın Türkiye’den sonra en büyük kamyon pazarı haline geldiğini belirtti. Soğuk Rusya’nın iklim şartlarına uygun olarak Ford Cargo’yu geliştirdiklerini ve birçok zorlu test gerçekleştirdiklerini belirten Duman, Rus kamyon müşterilerinin beklentilerini karşılayacak bir ürün ortaya çıkardıklarını belirtti.

İhracatta Ford Cargo Rakamları
İhracata 2004 yılında başladıklarını belirten Ford Otosan Kamyon İhracat Müdürü Emrah Duman, 2006 yılına kadar hedef pazarların ve çalışılacak partnerlerin belirlenmesi gibi hazırlık süreci yaşadıklarını, 2006’dan sonra ise bir sıçrama dönemine geçtiklerini belirterek; “500’lü adetlerden 4000 adet kamyon ihracatını hedeflediğimiz günlere geldik. Bu da gelecek için koyduğumuz %65 üretim ihracat hedefini kanıtlayan bir değerdir. Bunları gerçekleştirdiğimiz zaman Türkiye’nin yaptığı kamyon ihracatının %35-40’ının Ford Otosan’ın yapacağını öngörüyoruz” dedi.

Rus kamyon pazarının potansiyeli yüksek
Hızla gelişen ve zengin yeraltı kaynakları olan, özellikle inşaatlaşmanın yoğun olduğu Rusya’da kamyon pazarı potansiyelinin yüksekt olduğunu belirten Emrah Duman, bununla beraber Rus pazarına girmenin zorluk ve titizliklerine dikkat çekti. Bu pazarda yer alacak olan kamyonların, Rusya’nın zorlu iklik şartlarına uyum sağlaması gerektiğini vurgulayan Duman sözlerini şöyle sürdürdü; “Rusya pazarına girmek için 1.5 senesi mühendislik çalışması olmak üzere 3 sene ön hazırlık gerçekleştirdik. Cargo kamyonlarına gerçek iklim koşulları ve test merkezlerinde dayanıklılık ve yol testleri yaptık. Sonuçta da Rus pazarına özel ürünler elde ettik. Bu pazara gönderdiğimiz  tüm araçları “soğuk iklim paketi” adını verdiğimiz paket ile donatıyoruz. Bu paket kapsamında araçta kullanılan her türlü yağ ve hidrolik -40 dereceyi sağlayacak şekilde seçildi. Araçların tüm elektriksel ekipmanları ise Rusya’nın arzu ettikleri ekipmanlar olarak araçta yer alırken, plastik parçalar ve kabin ısıtıcıları da Rusya’da özel olarak hazırlandı. Ayrıca “Kutup Paketi” adında Rusya’nın doğusu ve Sibirya bölgesi için daha ağır koşullarda çalışmak üzere Cargolar’da bir program daha geliştirdik”.

Ford Trucks Rusya Direktörü Sergei Bogdanov ise Rus kamyon pazarının yüksek potensiyelinden dolayı, hem satış, hemde servis fonksiyonlarını içeren kuvvetli bir ekip kurulduğunu, bu ekibin satışların büyümesine paralel olarak genişleyeceğini belirtti. Sergei Bogdanov, 2008 yılı sonu itibarı ile Rusya genelinde 18 adet bayiiye ulaşacaklarını ve 3000 adet perakende satış yaparak toplamda ithal kamyon pazarından %9 oranında pay alacaklarını belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir