Mart 29, 2012

Gasitaly CNG'li Fiat Fiorino'yla GASTURKEY fuarında

Gasitaly firması, CNR Expo Fuar alanında düzenlenen 5.Uluslararası LPG, CNG, LNG Fuarı'na katılarak CNG dönşümlü ticari aracı 1.4 benzinli Fiat Fiorino Combi'yi tanıttı. Gasitaly Genel Müdürü Selat Metin, 2009 yılında Avrupa’da yılının ticarisi seçilen Fiorino ailesine ait bu aracın teknik özelliklerine bakıldığında, 1.4 litre 73 Bg’lik benzinli motora sahip olduğunu ve EuroV değerlerini barındırdığını belirtti.

CNG'li araçların avantajları hakkında bilgi veren Metin konuşmasını şu açıklamalarda bulundu:

 ''CNG'nin metreküp fiyatı araç dolum istasyonlarında şu an için 2 TL civarinda ve dizel yakıtlı araçlara göre yüzde 50 hesaplı. Diğer yandan bir benzinli binek araç, motoruna göre kilometrede 45 kuruş ile 1 TL yakarken CNG ile 15-30 kuruşa kadar düşüyor. Bizim dönüştürdüğümüz araç 15 kuruş yakıyor. Bu bakımdan benzine gore yüzde 70’e varan tasarruf var diyebilirim.

LPG ile CNG tanklarının araçlara montajında bir fark yok.Gasitaly olarak bu tankların güvenliği ve daha estetik görünümü için çalışmalar yürütüyoruz. CNG istasyonlarının yaygınlaşmamasının nedeni, altyapı yetersizliği ve büyük grupların ise yabancı oldukları istasyon işine girmemeleridir. CNG kullanımının teşvik edilmesi hem ülke ekonomisi, hem cari açığın azaltılması, hem çevreci faktörler açısından faydalı olacaktır. CNG hem çevreci hem de daha ucuz. CNG, istasyonlara boru hatları vasıtasıyla geldiği için iletim bedeli vererek ilk elden almış gibi oluyorsunuz.

CNG’ye teşvik olmamasına rağmen %70 daha tasarruflu

Tüm dünyada teşvik amaçlı doğal gazdan az vergi alınırken Türkiye'de bunun tersi yaşanıyor. CNG dünyada en önemli petrol türevleri olan benzin ve dizel yakıtlar karşısında halen en ciddi alternatif. Dünyada yaklaşık 15 milyon araçta CNG kullanılıyor. Araç sayısı arttıkça istasyon ağı da genişliyor. Dünyada şu anda 50 bin civarında CNG istasyonu bulunmaktadır. Amerika’da eyaletler bazında hem istasyon açımında hem CNG dönüşümlü araçların vergi indirimi konusunda devlet teşvikleri olduğunu biliyoruz.

Cari açığın ilacı CNG’li araçlar olacak

CNG'nin yaz ve kış arz talep dengesinden ve aracı olmamasından kaynaklanan avantajları da bulunuyor. Petrol de doğalgaz da ithal ediliyor. Ancak petrol, doğalgaza oranla çok daha pahalıya mal oluyor. Petrol’ün varil fiyatı 125 Amerikan Doları seviyesinde. Türkiye doğalgazın metreküpüne 35-40 cent ödüyor. Yani doğalgaz araçlarda yakıt olarak kullanılsa ülkeye girdi maliyetini %70 civarında azaltabilir. Ayrıca petrol, yurtdışından alınıp araçların deposuna gelene kadar birçok el değiştiriyor. Yurtiçine gelen petrolün fiyatına daha sonra rafineri, dağıtım şirketi, nakliyeci ve bayi karları da eklenerek nihai tüketiciye ulaştırılıyor. Doğalgazda, petrolde olduğu gibi bu kadar fazla aracı yok. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir