Mart 10, 2011

Hava direnci gündemde! Cartwright'tan yeni aerodinamik yarı römork!

İngiliz üretici Cartwright'ın Cheetah treyler ailesinin yeni üyesi; Fastback’in aerodinamik yapısı ile yakıt tüketimini %9-10 oranında azalttığı bildiriliyor. Son yirmi yıldır aerodinamik tasarımlı araçlar geliştirmeye odaklanan Cartwright, ürünlerini Formula 1 yarış otomobillerinin tasarımında kullanılan CFD programı ile geliştiriyor. Hedef; daha fazla yakıt tasarrufu, daha az karbon salınımı, daha fazla taşıma kapasitesi ve daha düşük işletme maliyeti…

Taşımacılara en geniş yükleme hacmini kutu şeklindeki üstyapılar sağlıyor. Bu nedenle dökme yük ve sıvı yük taşımalarının dışındaki taşımaların büyük kısmı bu tip üstyapılarla gerçekleştiriliyor. Avrupa’da son dönemde bu kutu tipi üstyapıların görünümleri değişmeye başladı. Üreticiler, taşımacıların yakıt giderlerini düşürecek yeni konseptler üzerinde çalışırken, kutu şeklindeki kasaların görünümleri ilgi çekici hale geliyor.

Cartwright’ın çözümü

Karayollarında 4 metreden yüksek üstyapıların da kullanılabildiği İngiltere’de, Cartwright şirketinin geliştirdiği yeni yarı römork da aerodinamiği ile dikkat çeken araçlardan. Üstyapının kontürü boyuna eğimli. fiasi de daha iyi bir aerodinamik etki sağlamak için rüzgar kesicilerle kaplanmış. Yükleme ve boşaltmada hiçbir fark oluşmayan aerodinamik tasarım sayesinde yakıt tasarrufu oranının %10'a kadar çıktığı ileri sürülüyor.

Bu araç, Cartwright adlı İngiliz üstyapı üreticisinin Cheetah treyler ailesinin üyesi ve Fastback treyler olarak adlandırılıyor. fiirket yetkilileri yeni yarı römorkun üstyapı endüstrisindeki en iyi aerodinamiğe sahip olduğunu söylüyorlar. Tamamen müşteri istekleri doğrultusunda geliştirilen Fastback, sağladığı yakıt tasarrufu ile çevreye daha az zararlı karbon emisyonu salınmasını sağlıyor. Avrupa standartlarının dışında ölçülere sahip olan ve çekiciye takıldığında yüksekliği 4 metreyi aşan Fastback modelini Cartwright, Altrincham Fabrikası’nda üretiyor.

Aerodinamik özellikler

Yakıttan tasarruf sağlamak için Fastback birçok aerodinamik ekipmana ve özelliğe sahip. Aerodinamik rüzgarlıklar, aerodinamik yan panel sistemi, branda sistemi ve arka bölüm tasarımı sayesinde yakıt tasarrufu oranı %10’a ulaşıyor.

Fastback’ın ön tarafında klasik düz bir platform bulunuyor. Arka bölümündeki platformsa eğimli ve arkaya doğru alttan sivriltilmiş bir tasarıma sahip. Bu tasarımla şasinin tipi kama halini almış ve üstyapının tüm istifleme hacminin kullanılması sağlanmış.

Üstyapının yan duvar panelleri ve altındaki koruma panelleri de hava akışının şasinin altından geçip arkadan çıkmasını sağlıyor.

Her ihtiyaca uygun bir Fastback var!

Van, sürgülü brandalı ve frigorifik modelleri bulunan yarı römorkun hava körüklü süspansiyonu, bir valf sayesinde araç yüksekliğini, boşaltma yapılacak rampanın yüksekliğine göre otomatik olarak ayarlıyor.

Fastback yarı römorkun çift katlı tipleri de bulunuyor. Opsiyonel ekipmanlarla yüksekliği 4,9 metreye, yükleme kapasitesi 52 palete ulaşabilen yeni kuşak çift katlı yarı römork, çok az bakım gerektiriyor.

Hatta firma yetkilileri, aracın kaza dışında tamire ihtiyaç duymayan bir tasarıma sahip olduğunu, aerodinamik özellikler sayesinde faydalı yükü fazlasıyla artırarak, işletme masraflarının düşük olmasını ve karbon emisyonu salınımının azalmasını sağladığını yineliyorlar.

Cheetah Fastback’in van tiplerinde yanlardan da yükleme-boşaltma yapılabiliyor. İstenildiğinde bu bölümler otomatik sürgülü branda sistemi ile donatılabiliyor.

Büyümeye ve geleceğe yatırım yapılıyor

Gelecekte de büyümeye devam etmek için tasarım ve yeniliğe yatırım yaptığını bildiren Cartwright şirketi, son yirmi yıldır aerodinamik tasarımlar üzerinde çalışıyor ve yürüttüğü araştırma-geliştirme çalışmalarının sonuçlarını ürünlerine yansıtıyor. Çalışmaları, İngiltere Çevre Bakanlığı ve Nakliye Araştırma-Geliştirme Laboratuvarı tarafından desteklenen firmanın üstyapıları ülkenin en büyük şirketleri tarafından yaygın biçimde kullanılıyor.

Üstyapıcı – üniversite işbirliği

Cartwright, yeni ürünü Cheetah Fastback’i Manchester Metropolitan Üniversitesi ile sıkı bir işbirliği içinde geliştirdi. Fastback’in tasarımında CDF (Bilgisayarlı Akış Dinamikleri) adlı bilgisayar programı kullanıldı. Bu program Formula 1 yarış araçlarının geliştirilmesinde de kullanılıyor. Program sayesinde Cheetah Fastback modelinde çok daha iyi bir aerodinamik elde edildi. Yapılan tüm çalışmalarda, taşıma hacmi kaybına yol açmadan, aerodinamik yapının geliştirilerek aracın daha az yakıt tüketmesi amaçlandı.

Hedef

İngiliz karayolları nakliye endüstrisinin bir yılda 6,5 milyon ton yakıt tükettiği belirtiliyor. Bağımsız denetleme kurumlarına göre %9-10 arasında bir yakıt tüketimi avantajı sağlayan Cheetah Fastback modeli; litresi 1,21 Sterlin olan mazot fiyatı temel alındığında; yılda 100.000 mil yol yapan bir araçta 5.280 Sterlin tasarruf yapma olanağı sağlayacak.

Bu tasarruf miktarları hem İngiliz işletmeleri ve taşımacıları hem de İngiliz ekonomisi açısından dikkate almaya değer bir rakam…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir