Şubat 3, 2006

İETT otobüslerinde kış lastiği kullanımını başlattı

Geniş bir yüzölçüme sahip İstanbul’da ulaşım, önemli rakım farklılıkları, eğimli arazi yapısı ve ulaşım güzergahındaki çok farklı yol yapıları nedeni ile kış mevsiminde büyük zorluklarla çok sık karşılaşıyor.

Kentiçi karayolu toplu taşımacılığında 3.000 adetlik otobüslük filosu ile en büyük yolcu taşıma hizmetini gerçekleştiren İETT, can ve mal güvenliği sağlamak ve trafikte yağışlı havalarda oluşan krizleri daha kolay aşmak için otobüslerinde kış lastiğe kullanmaya başladı.

25 Ocak 2006 tarihinde İETT’nin İkitelli garajında karla kaplı zeminde kış lastikleri ile yaz lastikleri arasında karşılaştırmalı fren testleri gerçekleştirildi.

Frenteknik ile gerçekleştirdiği işbirliği sonucunda, İETT yöneticileri ile teknik personeli kış lastiği kullanımınını yararlarını yapılan testlerde daha yakından görme fırsatı buldu.

Frenteknik uzman personelinin araçlara monte ettiği optik ve GPRS sistemleri ile ayrı ayrı gerçekleştirilen ölçümlerde, yaz ve kış lastiklerinin karla kaplı zeminde fren performansları sınandı. 30, 40,50 km/h hızlarda gerçekleştirilen testlerde, kış lastiklerinin yaz lastiklerine oranla fren mesafesini 20 metre daha kısaltığı gözlendi.50 km/h hızla giden otobüs, yaz lastiği ile 63 metrede dururken bu mesafe kış lastiğinde 20 metre daha kısalarak 43 metre oldu.

Ayrıca kış lastiği kullanan otobüs, karlı zeminde kalkışta daha iyi performan gösterirken, savrulmalara karşıda zamanında tepki vererek daha dengeli bir sürüş sağladı.

İETT yetkilileri, 500’ye yakın araç üzerinde aşamalı olarak kullanmaya başlanan kış lastiklerinin daha fazla araç üstünde kullanımı için çaba harcadıklarını belirtiyorlar.

Havaların ısınması ile araçlardan çıkarılan kış lastiklerinin depolanması, geniş kapalı alanlara sahip İETT için sorun oluşturmuyor. Frenteknik’den Kış Lastiği Tanıtımına Büyük Destek Fren sistemleri başta olmak üzere büyük araç üreticilerden bireysel kullanııcalara kadar bir çok konuda test ve akreditasyon hizmetleri sunan Frenteknik, kış lastiği kullanımının yaygınlaştırılmasına öncülük ediyor.

Frenteknik Genel Müdürü Alpay Lök, kış lastiği kullanmanın ‘risk yönetimi’ olduğunu son çare olarak lastiklere zincir takmanın ‘kriz yönetimi’ olduğunu vurgulayarak, başta kamusal görev yapan; ambuluns, itfaiye, toplu taşıma, güvenlik araçları ile diğer tüm araçların ısının 7 0 C altına düştüğü iklim şartlarında kış lastiği takmalarının trafik kazalarını azaltacağını ifade ediyor. Kış lastiğinin tanıtarak kullanımının yaygınlaşmasını sağlamak, sürücüleri bu konuda bilinçlendirmek amacı ile www.kislastigi .com adı ile bir web sitesi oluşturan Frenteknik, sitesinde kış lastiğinin özellik,kullanım alanlarından, avantajlarına kadar zengin ve ayrıntılı bilgileri kamuoyunu sunuyor.

Sponsorların desteği ile eğitici ve uygumalı etkinlekler, test gibi faaliyetleri de gereçekleşitiren Frenteknik ayrıca kış lastiği üretici, ithalatçı ve satıcılara yönelik sektörel işbirlikleri oluşturulmasına da katkı sağlıyor. Sanıldığının aksine yaz lastiklere oranla çok pahalı olmayan kış lastikleri, sağlayacakları yakıt avantajı, araçların zorlu koşullarda maruz kaldığı aşırı yıpranma ve kaza riskleri karşısında kullanıcılara maliyetinin üzerinde ekonomik yararlar sağlıyor.

Diğer yandan yaz aylarına göre kaza riskinin 6 kat arttığı kış aylarında, fren mesafesini azaltan, daha dengeli sürüş sağlayan kış lastikliği kullanımının, kış lastiklerinin tanınması, kullanıcıların bu konuda bilinçlenmesi ile artması bekleniyor.İETT otobüslerinde kış lastiği kullanımını başlattı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir