Ocak 14, 2009

İMDER Başkanı Meral iş makinaları satış rakamlarını açıkladı

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, küresel krizin iş makineleri sektörü üzerindeki etkileri, satış rakamları  ve sektörel öngörülere yönelik bir açıklama yaptı.

İMDER Başkanı Rızanur Meral açıklamasında, iş makinaları satışının 2007 yılında 11 bin 500 adetle rekor seviyeye ulaştığını, bu yükselişin ardından finansal kiralamadaki KDV artışıyla ise pazarın gerilediğini belirtti. Meral, inşaat sektöründeki daralma ve küresel finans krizinin de etkisiyle sektördeki satışların 2008'de 5 bin 700 adede gerilediğini belirterek;  “Bu, yüzde 50 düşüş anlamına geliyor. Tahminlerimize göre daralma bu yıl da devam edecek. Bu yıl için yüzde 40 civarında daralma bekleniyor. Sektörün 2009 yılını 3 bin 500 adetlerde kapatmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye iş makinaları üretim üssü olabilir

İMDER Başkanı Rızanur Meral, bu olumsuz tabloya rağmen Türkiye iş makineleri sektörünün bu durumu pozitife dönüştürebileceği üzerinde  durdu. Meral, yaklaşık 4,5 milyar dolar büyüklüğe sahip sektörün Türkiye'nin önemli sektörleri arasında yer aldığını belirterek; yaşanan global krizde iş makinaları sektöründe faaliyet gösteren bazı Avrupalı şirketlerin Avrupa'daki fabrikalarını kapatabileceği, kriz sonrasında ise yalnızca Türkiye'de üretim çalışmalarına devam edebileceğini aktardı. Meral, özellikle Avrupa'da makina ve metal endüstrisinde üretimin her geçen gün zorlaştığını vurgulayarak; “Böyle bir dönemde sektör Türkiye'de üretime yönelik ciddi imkanlar ve fırsatlar vaat ediyor” dedi.

Meral konuyla ilgili olarak sözlerine şunları ekledi: ''Başta Avrupa olmak üzere ihracat pazarlarında ciddi daralmalar var. Orta Doğu'da da ciddi daralma sinyalleri geliyor. Bu, ihracatı da çok etkiledi. Bu yıl ihracatın da yüzde 50'nin üzerinde azalacağını tahmin ediyoruz. Şu anda üretim ciddi bir sekteye uğrayacak gibi görünüyor. Ancak biz işin geleceğinden çok umutluyuz. Türkiye büyük bir ülke, altyapı noktasında yapılacak çok şey var. Bu krizde bazı Avrupalı şirketler fabrikalarını kapatacaklar. Kriz sonrasında bunları tekrar açmayıp, Türkiye'de üretim yapabileceklerini düşünüyoruz. Bu işletmeler mevcut firmalarla işbirliğini araştırabilirler, ortak veya fason ürettirmek noktasında. İş makinesi imalatçıları olarak biraz daha dişimizi sıkacağız. 2010'a kadar devam edeceğini tahmin ettiğimiz bu sıkıntılı süreci az hasarla atlatmaya çalışıyoruz.”

Piyasanın canlandırılmasında devlete de iş düşüyor!

Rızanur Meral, krizin etkili olduğu bu dönemde kamunun sektöre destek olmasını beklediklerini söyledi.  Ekonominin ağırlığının özel sektör olması gerektiğini düşündüklerini, ancak böyle özel durumlarda devletlerin yerli sanayiyi korumak adına alımlarını artırabildiğini ifade eden Meral; ''Bu noktada piyasayı canlandırma adına devletin alımlarının artmasını bekliyoruz' dedi.

Meral yaptığı değerlendirmeye ilişkin olarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Kriz döneminde Türk bankalarının performansları, müşteriye yaklaşımları yabancı sermayeli bankalardan çok daha olumlu oldu. Müşterinin yanında görünüm sergilediler. İş makinaları sektöründe faaliyet gösteren firmalar, güçlü holding firmaları olması nedeniyle sektörümüzün büyük hasar almasını beklemiyoruz. Biz, bankacılar için her zaman tercih edilen müşterileriz. Özellikle bu dönemde bize biraz daha yakın ilgi göstermeleri gerekir.

Sektörde hemen hemen tüm firmalarda personel azaltması yoluna gidiliyor. İlave tedbirlerle bu rakamın azaltılmasına çalışılıyor. Çalışanların ikramiyelerini kaldıran firmalar oldu. Firmalarda fazla mesai yaptırılmıyor, çalışma günü azaltılıyor. Tüm harcama kalemlerinde yüzde 50'lere varan tasarruflar var. Bu sıkıntılı dönemde biz daha fazla arkadaşımızı işte barındırarak bu sıkıntılı dönemi aşmayı planlıyoruz. Sektörde son aylardaki daralma yüzde 80 iken firmalar yüzde 30-40 civarında personel azaltmasıyla bu sıkıntıyı aşmaya çalışıyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir