Şubat 14, 2009

İstanbul'daki büyük buluşmada sektörün uluslararası derneği kuruldu

Bölgesel ve Küresel Açıdan Ulaştırma ve Lojistik Araştırmaları Konferansı dünyanın 4 kıtasındaki 26 ülkeden gelen bilim insanlarını, karar alıcılar ve uygulayıcıları   İstanbul'da buluşturdu. Açılışı 12 Şubat 2009'da Doğuş Üniversitesi Acıbadem Yerleşkesi'nde gerçekleşen  konferans, aynı zamanda Türkiye’nin ilk uluslararası derneği olan EMIT’in (Avrasya ve Doğu Akdeniz Ulaştırma ve Lojistik Enstitüsü Derneği ) kuruluşuna da ev sahipliği yaptı.

13 Şubat 2009'da İstanbul Cemile Sultan Tesisleri'nde konferansın açılışına ilişkin olarak düzenlenen  gala sırasında gerçekleştirilen imza töreniyle EMIT resmen kuruldu. Küresel yönetim kadrosunda  dünyanın saygın bilim insanları ve araştırmacılarının yer aldığı EMIT'in Uluslararası danışma kurulunda UND Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin  yer alıyor. Derneğin  Başkanlığını ise  UND Yönetim Kurulu Üyelisi ve TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu yürütüyor.

Emit'in kuruluşunu da kutlayan ve üç  gün süren  konferansın açılış konuşmalarını ; Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi Füsun Ülengin,  Doğuş Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Mitat Uysal, Karlsruhe Üniversitesi Ulaştırma ve Haberleşme Bölümü ile Ekonomi Politikaları ve Ekonomik Araştırmaları Enstitüsü Başkanı  Prof. Dr. Werner Rothengatter ve TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı ve EMIT’in Başkanlığını yürüten Çetin Nuhoğlu gerçekleştirdi.

Konferans sırasında gerçekleşen” Bölgedeki Taşımacılık ve Lojistik Sektöründe Araştırma Geliştirme  Bilgi hizmeti “konulu panel kapsamında konuşmacı olarak ayrıca,  İstanbul Teknik Üniversitesi Eski Rektörü ve Avrupa Üniversiteler Birliği EUA Üyesi Prof. Dr. Gülsün Sağlamer,  Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Ulaştırma ve Trafik Mühendisliği ve Planlaması Bölümü  Kalkınma Araştırmaları ve Teknoloji Planlama Merkezi (DRTPC) Direktörü Prof. Ali Huzayyin,  Antwerp Üniversitesi, Uygulamalı Ekonomi Fakültesi, Ulaştırma ve Bölgesel Ekonomi Bölümü'nden  Eddy Van De Voorde, İstanbul Teknik Üniversitesi Emekli Ekonomi Profesörü Prof. Dr. Yücel Candemir yer aldı.  Konferans boyunca aynı anda farklı salonlarda çeşitli başlıklarda çalıştaylar düzenlendi.

UND’nin yoğun desteğinin yanı sıra İTO, İDO,THY ve TÜBİTAK’ın da katkı sağladığı, Doğuş Üniversitesi ve Uluslararası EMIT Derneği adına Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Füsun Ülengin’in liderliğinde gerçekleştirilen konferansın gündemini oluşturan başlıklardan bazılarını şunlar oluşturdu:  Akıllı Ulaştırma Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri Uygulamaları, Organ Nakli Taşımacılığının Durumu, E-ticaret: Bütünleşik Lojistik Hizmet Çözümleri, Liman Akışı ve Çalışma Saatlerinin Daha Etkili Eşleştirilebilmesi, Gemilerin, Terminallerin ve Vinçlerin 45 Yıllık Gelişimi ve Güncel Durumu, Farklı Doğruluktaki İstatistiksel Bilginin Matematiksel Modeller Üzerine Etkileri, Trafik Mühendisliği, Yerel Politikaların Değerlendirilmesi,  Ağ Modelleri ve Çevre, Ulaştırma ve Lojistik Eğitim-Öğretimi ve Sürdürülebilir Ulaştırma Politikaları.

Konferansta konuşma yapan EMİT Başkanı Çetin Nuhoğlu kurulan dernekle ilgili olarak şunlara değindi:

“EMİT resmen kurulmadan önce, derneğin ilk etkinliği olarak 1-2 Kasım  2007 tarihlerinde,  “Türkiye ve Bölgesinde Ulaştırma ve Lojistik Eğitim- Öğretimi”  projesi  kapsamında 2 günlük uluslararası bir seminer düzenlendi. Etkinlik, İstanbul TOBB Plaza’da TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) desteği ve organizasyonunda düzenlendi.  
Ülkemiz merkezli fakat Avrasya ve Doğu Akdeniz bölgesine hitap edecek araştırma faaliyetlerine koordinasyon sağlayacak olan EMIT ‘in ana gündeminde bölge çapındaki lojistik eğitimlerin sosyal bilimler boyutu ile mühendislik bilim dalını bir araya getirecek, bilimsel ve teknolojik ar-ge ve inovasyon çalışmalarıyla da desteklenmesi odaklı uluslar arası projeler olacak.

EMIT neler sağlayacak

Türkiye üniversitelerinin birbirleriyle iletişimini de güçlendirecek olan EMIT, bir yandan da Türkiye ve dünya üniversiteleri/araştırmacıları arasında sağlam köprüler kurarak ortak projelere ve eğitim programlarına aracı olacak. Araştırmacıları, uygulayıcılar ile bir araya getirerek, uygulanabilir yenilikçi teknolojiler/sistemler geliştirilmesine olanak sağlayacak olan Birlik, araştırmalar ışığında hükümetlere ve ilgili kurum-kuruluşlara politika önerilerinde bulunacak.

Uluslararası birlik, ulaştırma ve lojistik alanında farklı ve gelecek için önem taşıyan konularda araştırmaların yoğunlaştırılacağı “Mükemmeliyet Merkezleri”nin kurulmasına da öncülük edecek.

Ulaştırma ve lojistik alanında “belirli” bir konuda (örneğin; Akıllı Ulaştırma Sistemleri vb.) mevcut bir uluslararası ağ kapsamında oluşturulacak bir araştırma programı kapsamında yürütülecek farklı projeleri ele alacak olan Mükemmeliyet Merkezleri fiziksel ya da web tabanlı olabilecek.

Bu merkezlerde üzerinde yoğunlaşılan alanlardaki örnek bilimsel çalışmalar ve gelişmeler incelenecek ve test edilecek, çalıştay ve konferanslar düzenlenecek, eğitim programları düzenlenecek ve belli bir bilgi birikimi oluşturulacak, çağdaş standartlarda araştırmacılar yetiştirilecek.

EMİT adıyla kurduğumuz bu uluslararası Birlik, dünya çapındaki bilimsel örgütlerin ve ağların etkin bir parçası da olmayı ve bu örgütlerin yıllardan bu yana elde ettikleri tecrübe ve bilgi birikiminden de azami ölçüde faydalanarak Türkiye başta olmak üzere, içinde bulunduğumuz Avrasya bölgesi için  lojistik  alanında daha fazla katma değer yaratarak ekonomilerin küresel rekabet gücünü arttırmayı hedefliyor

Lojistik alanında özel sektörün ve kamunun ihtiyaç duyduğu alanlardaki uygulamalı araştırma geliştirme çalışmalarının Türkiye’den ve dünyadan öğrenciler, araştırmacılar, profesyoneller ve akademisyenlerden oluşacak uluslararası bir ağın mensupları tarafından gerçekleştirileceği EMİT bünyesinde farklı kaynaklardan finanse edilecek yüzlerce proje yürütülecek.

Birliğin merkezinin bulunduğu, aynı zamanda da hem dünya, hem de hedef bölgesi olan Avrasya ve Doğu Akdeniz Bölgesi (ki bu bölgeye Kafkaslar, Karadeniz, Orta Asya Orta Doğu gibi gelecek vaat eden bölgeler de dahildir) için stratejik bir yere sahip olan ülkemizin lojistik açıdan taşıdığı önem ve potansiyelin dünya çapında daha bilinir ve tanınır hale gelmesini sağlayacak olan bu projeler ülkemizin üretim sanayilerini de yeni lojistik teknolojileri ve sistemleri ile tanıştıracak”

Ülkemizdeki araştırmacılara dünyadaki meslektaşları ile ortak uluslararası ar-ge çalışmalarına katılmak, dünya çapındaki bilgi birikimi ve tecrübeden faydalanmak, lojistik alanındaki en son gelişmelerden ve teknolojilerden haberdar olmak gibi önemli fırsatlar sağlayacak ciddi ve etkin bir uluslararası ağa sahip olan EMİT; kara, deniz, demiryolu ya da havayolu ayrımı gütmeden taşımacılığın ve lojistiğin her alanını ele alacak çok modlu, çok disiplinli ve uluslararası bir yapıya sahip olurken; aynı zamanda ulaştırma ve lojistik alanında faaliyet gösteren TÜM firmalara, sivil toplum kuruluşlarına, meslek örgütlerine, kamu ve özel sektörden tüm ilgililere kapılarını açacak”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir