Mayıs 13, 2011

Kalite ve güvenliğe tam not: OKT'nin LPG tankeri

OKT Trailer’ın yeni LPG tanker yarı römorku Avrupa’dan sonra Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanıyor.

TREDER üyelerinin TÜV SÜD ile birlikte yürüttüğü kalite logosu çalışmalarında, ADR’li tankerine kalite onay logosu koyan ilk üretici olan OKT Trailer, geçtiğimiz yıl tüm testlerini yapıp Avrupa’da satışa sunduğu özel yapım LPG tanker yarı römorkunu Türkiye pazarına sunmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda tanıtım faaliyetlerine ağırlık veren OKT Trailer, son olarak İstanbul'da düzenlenen ve gaz sektörünün buluşma noktası olan Gas Turkey 2011 Fuarı’na katılarak, özel yapım LPG tanker yarı römorkunu sektörle buluşturdu.

Özel yapım LPG tanker yarı römorkunun kamyon üstü versiyonunu da hazırlayan OKT Trailer’in Muhasebe ve Finans Müdürü Fatih Maraş, yeni ürünleri ve çalışmaları ile dergimize şunları söyledi:

“LPG tanker yarı römorkumuz, hem bizim için hem de sektör için yeni ve özel bir ürün oldu. Geçtiğimiz sene aracın tüm testlerini yapıp Avrupa'da satışa sunmaya başladık. Şu an 50 civarında LPG tankerimiz Avrupa yollarında LPG taşıyor. Bu sene de Avrupa'ya teslimatlarımıza devam edeceğiz. Türkiye piyasasına ise bu yeni ürünümüzü gelecek sene tüm gereken belgelerin tamamlanmasından sonra sunacağız.

Bu aşamada iç pazar için fuarlara katılarak nabız yoklaması yapıyoruz. Ayrıca yarı römork tipindeki bu tankerimizin kamyonüstü versiyonunu da yaptık. Bu aracın şu anda testlerine devam ediliyor. Gerek test aşaması gerek üretim süreçleri bizim için çok önemli ve çalışmalarımıza çok itina gösteriyoruz. Bu işte profesyoneliz ve üretim aşamasında, kaynak metodunda iddialıyız.”

Testleri OKT Akademi yapıyor

Konuşmasında, LPG taşıyıcı araçların bir depo alanı olarak görülmemesi gerektiğine de dikkat çeken Fatih Maraş, sözlerini şöyle sürdürdü: “OKT Trailer olarak, taşımacılığın her çeşidinieuygun tankerler üretiyoruz ve bunu uluslararası standartlara uygun olarak yapıyoruz. ADR’nin can ve mal güvenliği demek olduğunu sürekli vurguluyoruz.

Daha güvenli araçlar ortaya koyabilmek için araçlarımıza sıkı testler uygulanıyor. Çünkü LPG, akaryakıt vb. taşıması riskli ürünler.

Bu yıl kurduğumuz OKT Akademi, basınçlı kapların taşıması gereken teknik özelliklerin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapıyor. Üretim ya da kullanım hatasından doğacak riskler analiz ediliyor.

LPG tankerlerimiz, Basınçlı Kaplar Yönetmeliği’ne tam uygun biçimde ve üretimden kaynaklanabilecek her türlü riski minimize edecek şekilde tasarlanıyor.

Petrol firmalarının taşıma yapan araçları da düzenli olarak denetime tabi tutuluyor ve onlar da bu konuda yoğun hassasiyet gösteren firmalardan araçlarını alıyorlar. Bu yüzden bilinçli müşterilerle çalışmaya önem veriyoruz.”

Yeni LPG tankerinin özellikleri  

Gövde kesiti: Silindirik

Hacim: 48 veya 45 m3

Yükseklik: 3400 mm

Tanker uzunluğu: 11.300 mm

Tanker genişliği: 2550 mm

Bölme sayısı: Tek bölmeli

Boş ağırlık: 13.000 kg

Yürüyüş grubu: Ön dingil kalkar, her biri 9 ton kapasiteli 3 adet dingil

Jant: 11,75 x 22,5 jant 6+1 metal jantlar

Fren sistemi: R-13-90 standartlarında Knorr-Bremse ('Tebs G2' Electronic Braking System For Trailers) RSP sistemli EBS fren sistemi

Gövde: ADR sertifikalı gövde üretimi

Dolum ve boşaltma sistemi: Pnömatik kontrollü taban valfleri ile hızlı, güvenli ve çevreye duyarlı alttan dolum sistemi veya menhol kapakları vasıtasıyla atmosfere açık üstten dolum

Boya: Boya öncesi özel kimyasal karışımla temizleme. 2 kat epoksi astar, 2 kat son kat fırın boya ile istenilen renkte boya uygulaması

Opsiyon: Dizel-elektrikli-hidromotorlu pompa teşkilatı

Aydın Sanayi Odası’ndan OKT’ye Verimliliği Arttırma Ödülü

Akaryakıt ve basınçlı kaplar alanındaki uzmanlığı ile birlikte silobas üretiminde de iddialı olan OKT Trailer, Milli Prodüktivite Merkezi tarafından düzenlenen Verimliliği Arttırma Projesi (VAP) kapsamında Aydın Sanayi Odası tarafından ödüle layık görüldü.

Aydın Sanayi Odası’ndan OKT Trailer adına ödülü alan Genel Müdür Hakan Maraş, törende müşterilerin can güvenliğini önemseyen bir ürün tasarlayarak, böyle bir ödülü hak ettiklerini söyledi ve OKT’yi ödüle taşıyan süreci şöyle anlattı:

“Bildiğiniz gibi Milenyum silobaslarımızın üretiminde hammadde olarak alüminyum kullanıyoruz. Bu alüminyum silobasımız gerek yurt dışında gerekse yurt içinde, hafifliği sayesinde daha fazla taşıma kapasitesi sunması ve korozyona karşı sağladığı avantajlarla bilinir.

Ancak alüminyumun maliyeti tüm alıcılar için uygun olmadığından, özellikle yurt içi müşterilerimizi düşünerek, bu ürünün kullanıcılarına olan maliyetini düşürmek üzere harekete geçtik ve kendi bünyemizde arge çalışmaları başlattık. Kemal Karala, Osman Tepe, Eyüp Akkaya ve İtalyan proje danışmanı Gennora Saette’nin de yer aldığı uzman proje ekibinin çalışmaları esnasında yeni bir ürün geliştirilmesi fikri ortaya çıktı. Yeni ürün, var olan ürünün geliştirilmesi esasına dayanıyordu ve tasarım Milenyum modeli ile aynı kalmakla birlikte imalatta alüminyumun yanı sıra karbon çelik sac da kullanılacaktı. Böylelikle yurt içi müşterilerimizin, alüminyumun yüksek maliyeti nedeniyle faydalanamadığı avantajları, karbon çeliğin fiyat avantajı sayesinde sunmuş olacaktık.

Sonuçta bu projemizi hayata geçirdik, karbon çelik sac kullanarak, basınçlı kaplar yönetmeliğine uygun olarak üretilmiş, CE sertifikalı araçlarımızla can ve mal güvenliğini ön planda tutan taşımaların yapılmasına olanak sağladık.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir