Ekim 30, 2013

Marmaray'ın sinyalizasyonu Siemens'e emanet

Siemens Rail Automation’ın tren yolu sinyalizasyon ve kontrol teknolojileriyle katkı sağladığı
Marmaray Projesi’nin İstanbul Boğazı’nın altından geçen ilk etabı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim’de hizmete alındı.
Bölge genelinde faaliyet yürüten ve projenin uygulanmasından sorumlu olan Siemens Rail Automation’ın CEO’su Jesús Guzmán; “İstanbul ve genel olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik kalkınmasında büyük bir rol oynayan bu kadar önemli ve prestijli bir projede çalışma fırsatının bize verilmiş olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. Kuruluş Yıldönümü’nü de kutluyorum” dedi.
Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis de, “Hem Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. Yılı, hem de 1913’te Siemens’in İstanbul’da Elektrikli Tramvay’la başlattığı raylı sistem uygulamalarının 100. Yılı’nda böylesi büyük bir projede yer almaktan gururluyuz. Türkiye’nin altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere katkı sağlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Beş istasyondan oluşuyor

Projenin 13 kilometrelik yeni bölümü İstanbul Boğazı’nın altından geçen demiryolu tüneli ile Anadolu yakasında Ayrılıkçeşme ve Üsküdar istasyonları ile Avrupa yakasında Sirkeci, Yenikapı ve Kazlıçeşme olmak üzere beş istasyondan oluşuyor. Bölge çapında faaliyet gösteren Siemens Rail Automation tarafından gerçekleştirilen bu devreye alma işlemi, TCDD tarafından İstanbul’un iki yakası arasında yapılacak banliyö hattı işletmesinin ilk adımını oluşturuyor.
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DHL),”CR3 Marmaray Projesi” olarak bilinen Gebze-Halkalı Banliyö Hattı’nın demiryolu sinyalizasyon ve kontrol teknolojileri tedarik işinin ihalesini, 2011 yılında İspanyol Invensys Rail Dimetronic (şimdi Siemens Rail Automation) ve başka bir İspanyol inşaat şirketi olan OHL ortak girişimine vermişti.
Türkiye’nin demiryolu yatırım planlarının ana unsurlarından birini oluşturan Marmaray Projesi; İstanbul’da 63 kilometrelik bir banliyö hattının modernizasyonu ve İstanbul Boğazı’nın altından geçen bir demiryolu tünelinin tasarım, uygulama ve tamamlanması işlerini kapsıyor.
Bu önemli altyapı projesi, şehir içinde kesintisiz ve yüksek kapasiteli bir tren yolu sistemi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığının yanı sıra Avrupa ile Asya arasında nakliye bağlantısı da sağlayacak. Aynı zamanda Ankara–İstanbul hattının da bir bölümünü oluşturacak olan Gebze-Halkalı Hattı, sadece İstanbul ve hinterlandının değil tüm Türkiye’nin taşımacılık konusundaki ihtiyaçlarına cevap verecek.

En gelişmiş teknoloji

Siemens’in tedarik edeceği işler kapsamında, projenin tamamı için Trainguard FUTUR 1300 ERTMS (Avrupa Demiryolu Trafik Yönetim Sistemi) 1. Seviye ve Trainguard SIRIUS CBTC (İletişim Bazlı Tren Kumanda Sistemi) hatboyu ekipmanları, Trackguard Westrace elektronik bağlantı kilitleme kontrolü sistemi gibi yeni sinyalizasyon sistemleri; tren tespit sistemleri (eksiz hat devreleri ve aks sayıcılar); LED yol kenarı işaretleri; Controlguide Rail 9000 Merkezi Trafik Kontrolü (CTC) ve Telekomünikasyon ve SCADA sistemleri bulunuyor. İki yıllık bakım sürecini de kapsayan sözleşmede bu süreç beş yıla kadar uzatılabilecek.
Siemens’in tedarik ettiği ve başka hatlarda da kullanılmış olan en son teknoloji ürünü çözümler kendini kanıtlamış teknolojileri kapsıyor. Bunlar arasında Ankara-Konya arasında yeni açılan Yüksek Hızlı Tren Hattında kullanılan ERTMS teknolojisi ile Madrid metrosunda halen kullanılan ve ayrıca Sao Paulo şehrinde CPTM isimli banliyö trenleri ağının üç hattına kurulmakta olan CBTC sistemi bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir