Ekim 21, 2008

Mersin lojistik ve taşımacılıkta bir kez daha çıkışa hazırlanıyor!

Mersin Limanı’nın özelleştirilmesi ve bütün  sorunlarına rağmen Kuzey Irak’a yönelik taşımaların oluşturduğu ticaret hacmi ile birlikte Mersin – Tarsus Organize Sanayi Bölgesi, Çukurova ve İç Anadolu’nun üretim merkezlerinin gelişmesi, Mersin’in yıldızının parlamasına olanak sağlıyor. Bu gelişmeye Mersinli taşımacıların büyümesi eşlik ediyor. Koluman’ın yarı römorkta Tarsus’u üretim merkezi haline getirmesi, bölgede bulunan diğer taşıma ekipmanı üreticilerinin, özellikle de yarı römork ve kamyon üstyapısı üreticilerinin gelişimi, bölgenin taşımacılıktaki iddiasını arttırıyor. Gelişmeler birbirini tetikliyor. Son olarak, Mersin’e yapılan yeni fuar ve kongre merkezi, otel ve turistlik tesis yatırımları da gelişmelere eşlik ederek, Mersin’in adını daha çok duyuracak organizasyonların yapımına olanak sağladı.

14-17 Ekim 2008 tarihleri arasında düzenlenen Mersin Lojistik ve Transport Fuarı, yaklaşık 150 katılımcı firmaya ev sahipliği yaptı. Düzenlenen Dış Ticaret Lojistiği Konferans’ına ise Devlet Bakanı Kürşat Tüzman ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte Mersin Limanı ile bağlantısı olan ülkelerin ulaştırma ve ticaret bakanları  katıldılar. Ayrıca, taşımacılıkla ilgili meslek örgütleri; UND, Roder, DTD’nin temsilcileri ile birlikte çok sayıda nakliyeci konferans katılımcıları arasındaydılar ve fuarı ziyaret ettiler.

Fuarda Koluman standında 2009 Yılının Kamyonu seçilen Mercedes Benz’in 3. Nesil Actros’u Mersinli taşımacılarla buluştu. Koluman standı, otobüs dışında tüm ticari araçlara yer vererek, geniş ürün yelpazesi ile hizmete hazır olduğunu gösterdi.

Ticari araç üreticilerinden DAF Tırsan, MAN ve Volvo’nun katıldığı fuarda, Volvo, Mersin’deki pazar payı ile orantılı olarak fuar boyunca etkin bir konum sürdürdü.

DAF – Tırsan ve MAN standları da sıkça ziyaret edilen noktalar arasındaydı.  Taşıt üreticileri, fuarda uzun yol çekicilerini öne çıkartsa da bölgedeki inşaat ve dağıtım potansiyelini dikkate alarak, bu alanlara yönelik ürünlerini de sergilediler.

Bölgenin diğer üreticilerinden Makinsan, Sert Treyler, Asyıldız Treyler, Konyalı yarı römork üreticisi ART, kuru yük taşımacılığına yönelik yarı römorklar ile birlikte silobas, tanker gibi üstyapılarını sergilediler.

Tırsan fuarda, 20, 30 ve 40’lık konteynırları taşıyan açılır-kapanır konteynır şasisi ile birlikte alüminyum silobasını öne çıkararak, teknolojik gücünü ortaya koydu.

Adanalı üreticilerden Makinsan fuarda sergilediği özel taşımalarda kullanılan alçak şasili yarı römorku (low-bed) ile güç ve mühendislik gösterisi yaptı.

Taşımacılık ve lojistik hizmetlerin ayrılmaz parçasını oluşturan elleçleme araçları ve depo ve raf sistemleri sektörlerinin temsilcileri de fuardaydı.

Enka; Tailift ve TCM forkliftleri ile OMG istif makinlarını, HMF Makina; Atlet istif makinaları ve Hyundai forkliftlerini, Hasel; Linde istif makinalarını, Jungheinrich; depo içi istif makinaları ve raf sistemlerini, Netmak; transpalet ve istif makinalarını, Sanko; Doosan / Daewo forkliftleri ve diğer araçlarını, Temsa; Komatsu forkliftlerini, İnterpalet; tahta paletlerini, Üçge; raf sistemlerini bölge taşımacıları ve işletmecileriyle buluşturdu.

Mersin Lojistik ve Transport Fuarı, katılımcılar arasında yerlerini almış olan Mersinli taşımacıların kendilerine olan güvenlerinin artmasına da katkıda bulunurken, bazı taşımacılar, meslek kuruluşlarının Mersin’de yaşanan gelişmelere kayıtsız kaldığını, sorunlarının yeteri kadar gündeme gelmediğini ve de çözüme kavuşmadığını ifade ettiler. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir