Eylül 30, 2010

New York'un taksisini tasarlayan Karsan'dan “İstanbul'un Taksisi”ne destek

Mayıs ayında ABD'nin New York (NYC) taksilerini üretmek üzere açılan ihaleye “Geleceğin Taksisi” tasarımı ile katılan Karsan ve Hexagon Studio, şimdi de İstanbul Design Week (İDW)'de “Geleceğin İstanbul Taksisi”ni tasarlayan gençlerin sponsoru oldu.

Eski Galata Köprüsü’nde düzenlenen organizasyon, 29 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen açılış töreninde ziyaretçilerine kapılarını açtı. 3 Ekim tarihine kadar sürecek olan organizasyonda öğrenciler, kendilerine verilen kriterlere uygun olarak “Geleceğin İstanbul Taksisi”ni tasarlayacak. Eski Galata Köprüsü üzerinde Karsan – Hexagon Studio standının yanında yer alacak atölye çalışma alanında yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerin uçak mühendisliği, endüstriyel tasarım, iç mimarlık ve mimarlık bölümünden elemeye kalan 10’ar kişiden oluşan 3 grup öğrenci 1 hafta boyunca “Geleceğin İstanbul Taksisi”ni tasarlamak için yarışacak. Atölye çalışması süresince öğrenciler kendi yapacakları evde, hem proje boyunca yaşayacak hem de tasarım ve üretim faaliyetlerini gerçekleştirecek.

Açılışta konuşma yapan Hexagon Studio Genel Müdürü Tolga Doğancıoğlu; Karsan’a verdikleri tasarım ve mühendislik desteği ile “Geleceğin Taksisi”ni yaratarak bugün dünyanın en önemli başkentlerinden biri olan New York için yarıştıklarını ancak hedeflerinin Türkiye’den yepyeni bir segment ve marka çıkartarak araçlarını tüm dünya başkentlerinde görmek olduğunu söyledi. Doğancıoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“İDW kapsamında düzenlenen “Geleceğin İstanbul Taksisi” atölye çalışması bizlerin hedefleri, vizyonu ve bakış açısıyla birebir örtüştüğü için ve işin içinde gençler olduğu için bu projeyi desteklemek, gençlerin yanında olmak istedik. Genç tasarımcı arkadaşların ortaya çıkaracakları yenilikçi fikirleri ve çözümleri, ürünlerimizde kullanabilmek amacı ile heyecanla bekliyoruz.”

“İstanbul'un taksisi”nin kriterleri

Karsan, yarışmacıları günümüz koşullarına uygun tasarım yapmaları konusunda doğru yönlendirmek adına bazı kriterler belirledi. Kriterlerde taksinin engelliler tarafından kolay erişilebilir olması, “infotainment” sistemleri, geniş bagaj hacmi, yolcu ve sürücü konforu gibi detaylar öne çıkıyor. Karsan'ın belirlediği kriterler şöyle sıralanıyor:

*Sürücü ve yolcu konforunun kolaylıkları tasarıma dahil edilmeli

*Hem yolculara kaliteli hizmet vermek amacıyla yolcu bölümünün konfor ihtiyaçları, hem de çalışma saati boyunca araç kullanan sürücünün bulunduğu sürücü bölümünün konfor ihtiyaçları karşılanmalı. Engelliler kolayca araca binip inebinebilmeliler. Engelli yolcu ile birlikte en az 1 yolcu beraber seyahat edebilmeli. Yüksekliği 1400 mm, genişliği 800 mm ve uzunluğu 1300 mm ölçülerinde olan bir tekerlekli sandalye, araç içine girebilmeli ve seyir yönüne paralel (diğer yolcular ile eşit koşullarda) seyahat edebilmeli.

İşitme ve görme engelli yolcuların da diğer yolcular ile benzer kalitede ve kolaylıkta yolculuk yapabilmesi, yolculuk sırasında dışarıdan yardım alma zorunluluklarının olmaması için tasarım özellikleri belirlenmeli.

Yolcu bölümünün hacmi 4 yolcunun eşyaları ile birlikte rahat seyahat edebilmesine olanak vermeli. Bagaj araç içine ya da bagaj alanına kolayca alınabilmeli.

Taksi içi ve dışında bilgi/iletişim ve eğlence sistemlerini içerecek kavramsal çözümler oluşturulmalı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir