Temmuz 22, 2011

Olgun Çelik Genel Müdürü Ahmet Kanbolat: “Made in Turkey and Designed in Manisa”

Ağır ve hafif ticari araçlar için parabolik, konvansiyonel yaprak yay ve hava körüğü makası üretimi yapan Olgun Çelik’in Genel Müdürü Ahmet Kanbolat, firmanın üretim ve arge çalışmalarına verdiği önemle uluslararası pazardan giderek daha fazla pay aldığını belirtti. Çin üretimi ve Japon tasarımı ürünlerin yerini Türk üretimi ve Manisa tasarımının almaya başladığını belirten Kanbolat, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Gelişmekte olan ülkelerde doğan bir markanın küresel boyutta marka olabilmesi için ne yazık ki bulunduğu coğrafyadan kaynaklı ön yargılara karşı da mücadele vermesi gerekiyor.

BRIC ülkeleri ve hatta G20 bünyesindeki “diğer” ülkelerde küreselleşen firmalar artık dünya pazarının sınırlarını zorlasalar da, kendi ülkelerinde dahi yerleşik olan bu coğrafyadan kaynaklı ön yargılara karşı sabır ile mücadele etmeleri gerekiyor.

Dünya küreselleşse de ürünlerin orijininin neresi olduğu hala önemlidir. Artık ürünlerin arkasında yer alan ve üretim yerini bildiren “Made in China” ibaresini, tüketici artık yadırgamasa da ve üretimin ekseninin doğuya kaydığını kabullense de, hala “Designed in Japan” gibi tasarımda kendini kanıtlamış bir ülkenin adını veya ürünün üzerinde batının küresel markasının logosunu arar durumdadır.

Olgun Çelik olarak uluslararası bir isim yaratmak için stratejik aksiyonları planlı olarak devreye almak gerekiyordu. Stratejimizin temelini Ar-Ge ve Yalın Organizasyon üzerine kurduk. Tabi ki ana amaç marka olarak farkındalığı güçlendirmekti.

İlk olarak Ar-Ge merkezi olabilmek için Sanayi Bakanlığı’na başvuru yaptık. Zaten hazır olan alt yapımız ile rekor bir sürede, 2 ay içinde Ar-Ge merkezi unvanını aldık.

Olgun Çelik Ar-Ge ekibi olarak vizyonumuzu “dünya süspansiyon teknolojisini yönlendirmek” olarak saptadık. TÜBİTAK ve Sanayi Bakanlığı desteği ile makas teknolojisinde geliştirdiğimiz tasarım metotlarını “Dünya Otomotiv Kongresi” başta olmak üzere, uluslararası düzeyde en saygın dört ayrı konferansta sunduk ve yenileri için çalışıyoruz. Buna ilaveten bir yıl içinde 15 patent başvurumuz da oldu.

Katma değerli parçanızın tasarımına hakim olmak artık yeterli değil. Eğer küresel arenada batılı rakipleriniz ile rekabet edecekseniz parçanızın içinde bulunduğu sistem ve hatta araç seviyesinde tasarım bilgisine sahip olmanız gerekir.

Uluslararası arenada liderliği hedeflerken bizi herkesten farklılaştıran bir kritik değerimizi daha ekleme ihtiyacı duyduk. Ana otomotiv firmalarından ve küresel tedarikçilerden yaptığımız yeni transferlerimiz ile elimizdeki deneyimli kadronun entegrasyonu sonucunda, teknik olarak araç tasarımına, uzman seviyesinde katılım yapacak düzeye geldik.

Bunların sonucunda elbette ki Brezilya’da, Asya’da, Japonya’da ve Avrupa’da OEM müşterilerimizin uluslararası projelerinde yer alır hale geldik. Ve anladık ki küresel olarak çalıştığınız takdirde mesafelerin hiçbir önemi kalmamaktadır.

Her markanın müşteride bıraktığı bir iz vardır. Biz buna Olgun Çelik’in DNA’sı diyoruz. Olgun Çelik’le çalışan müşterilerde şu izler kalıyor; ileri teknoloji, yenilikçi tasarım ortağı, güvenilirlik ve müşterilere zamanında hizmet. Bunları üst üste koyduğunuz zaman zaten Olgun Çelik adı bu pazarda belli bir yere oturuyor ve biz de bunu başardık.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir