Eylül 5, 2008

Opet'ten bir ilk: Çevre dostu yeşil istasyon

Opet, İstanbul Maslak’ta, Mehmetçik Vakfı’na ait akaryakıt istasyonunun açılması çalışmalarını yürütüyor. Opet tarafından 3.830.000 dolar yatırım gerçekleştirilen ve gelecek günlerde hizmete girmesi beklenen yeni istasyonda, Türkiye’de ilk olarak nitelendirilen  pek çok çevreci uygulama devreye alınacak. ‘Çevre dostu yeşil istasyon’ olarak tanımlanan Türkiye’nin ilk ekolojik akaryakıt istasyonunda, akaryakıtın çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi ve çevrenin korunması hedefleniyor.

Maslak Mehmetçik Vakfı istasyonu bünyesinde 15 akaryakıt ve 5 LPG olmak üzere toplam 20 adet pompa bulunuyor. 170 adet yakıt tabancasının yer aldğı istasyonda aynı anda 50 araca birden dolum yapılabiliyor. İstasondaki akaryakıt pompaları üzerinde de LCD ekran ve POS cihazı bulunuyor. İstasyonun idari bölümünde ise, personelin sağlık ihtiyaçlarına yönelik ve müşterilerin acil sağlık problemlerinde müdahale için, 1 doktor ve 1 sağlık memuru çalışacak.

İstasyonda  çevreye duyarlı olan uygulamalar şöyle;

Maslak Mehmetçik Vakfı istasyonunda, akaryakıt buharının atmosfere karışmasını önleyen “Buhar Geri Dönüşüm Sistemi ” ve özel körüklü akaryakıt tabancaları sayesinde; akaryakıt dolumları sırasında buhar sızması nedeniyle meydana gelebilecek patlama riski ortadan kaldırılıyor. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu sistem ile buhar salınımından doğacak hava kirliliğinin de önüne geçiliyor.
İstasyonda, lastiğin ömrünü % 25 uzatan ve % 4 yakıt tasarrufu sağlayan, nitrojenli lastik şişirme saati bulunuyor. Çevre dostu bu sistem ile araç lastiklerine hava yerine nitrojen pompalanıyor.
İstasyondaki araç yıkama ünitesinde kurulan geri dönüşüm sisteminde kullanılan suyun % 75’i arıtılarak yeniden kullanılıyor. Bu işlem günlük ortalama  40 ton, yıllık ise ortalama 15.000 ton su kazancı sağlıyor. Satış binası ve kanopinin yer aldığı 2.450 m2’lik alana yağan yağmur suları da arıtılarak istasyon sahasının ve peyzaj alanlarının sulanmasında kullanılıyor. Bu sistem de yılda ortalama 900 ton su kazancı sağlıyor.  
2.080 m2’lik dev kanopi üzerinde bulunan 6 adet şeffaf tonoz sayesinde, güneş ışığından maksimum seviyede yararlanılıyor. Ayrıca Elektrik Tasarruf Sistemi ile %35 oranında, tasarruflu lamba sistemi ile de % 40 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor.
İstasyon alanın %30’u da peyzaj ve yeşil alan için ayırdı. İstasyon alanı içerisinde 5734 adet bitki dikimi gerçekleştirildi. Öte yandan tüm akaryakıt tesisatı çevreye zarar vermemek amacıyla çift katlı ve sızdırmayan borulardan imal edildi. Maddenin türüne göre ayrıştırılmış atık toplama ünitesi de bulunuor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir