Mayıs 25, 2010

Otokoç'un satışları ticari araçta %20, toplamda %24 büyüdü

Otokoç,  24 Mayıs 2010’da İstanbul’da üst düzey yöneticilerinin katılımıyla bir basın toplantısı gerçekleştirerek pazar verilerini açıkladı.  Türkiye toplam pazarına göre, firma rakamlarını değerlendiren yöneticiler, kısa ve uzun vadeli iş planları, hedefleri,  yatırımları, müşteri memnuniyeti araştırması sonuçları hakkında da  bilgi verdiler.

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, Operasyonel Genel Müdür Yardımcısı Uğur Güven, Araç Kiralama Hizmetleri Genel Müdürü Yardımcısı  İnan Ekici,  Mali İşler Genel  Müdür Yardımcısı  M.Önder Kutman,  İnsan Kaynakları Müdürü Hüseyin Şahin toplantıda yer aldılar.

Filo yönetim sistemi hizmeti vermeye hazırlanıyor

Ford Transit Connect, Transit, Ranger ve Cargo  araçlarının yanı sıra  ambulans, polis araçları, zırhlı, frigrifik araçlar, tüp kamyon, kamyonetler, cenaze araçları, çöp kamyonları, transit kasası üzerine çeşitli damper uygulamalarıyla yapılan özel donanımlı araçların satışını gerçekleştiren Otokoç,  2010 yılının ilk 4 ayında, ticari araç satışlarında %20 artış gösterdi. Firma ilerleyen günlerde araç filo yönetim hizmetleriyle de araç satışının yanı sıra ticari filolar için hizmet sunmak üzere bünyesinde çalışmalar gerçekleştiriyor.

Avrupa ve Amerika'da en çok satış yapan şirketler arasında

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir’in verdiği bilgilere göre; Otokoç, 2010 yılının ilk 4 ayında satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre %24 artırarak 13 bin 146 araca ulaştı. Türkiye’deki toplam araç satışları ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla %7 artarak 163 bin 954 oldu.

Otokoç Türkiye sınırlarını aşarak Avrupa ve Amerika’daki mega bayilik yapılarıyla yarışır hale geldi. Yeni araç satış adetlerine göre bir değerlendirme yapıldığında, otomotiv perakendeciliğinde Amerika’da 8.; Avrupa’da ise distribütörlük yapan bayiler dışında yapılan sıralamada ilk 10’da yer aldı.

Yeni yatırımlarla 2010’da 2 milyar TL, 5 yılda 2 milyar dolar ciro

Otokoç, 2009 yılında gerçekleştirdiği 1.7 milyar TL'lik bir cirosunu bu yıl Türkiye pazarında beklenen 625 bin toplam satış rakamını da baz alarak, 2 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyor. Uzun vadeli 5 yıllık planları çerçevesinde ise 2 milyar dolar ciro yapmayı amaçlıyor.

Firma 2010’da yeni yatırımlarını da gerçekleştiriyor. Kiralama şirketi tarafında, 9 bin adet araç için 250 milyon TL’lik yatırım, Adana Otokoç ile Birmot ve Otokoç İstinye ile Dolapdere tesislerinin yenilenmesi, Avis ve Budget Antalya Havalimanı tesislerinde oluşturulan ofisler, Adana,Konya Otokoç tesisleri başta olmak üzere mevcut lokasyonları uygun olan diğer tesislerde de ikili bir yapılanmaya gidilmesi ve tesislerin yenilenerek Volvo satış ve servis hizmetlerinin de aynı tesislerde verilmeye başlanması yeni yatırımları arasında yer alıyor.

Toplam 260 milyon TL yatırım

Firma mevcut tesislerin yenilenmesi için yaklaşık 10 milyon TL, 9 bin araç için 250 milyon TL olmak üzere toplam 260 milyon TL yatırım yapmayı planlıyor. 2010'da Otomotiv  pazardan 56 bin araç satışıyla %9 pay almak,  orta vadede ise Türkiye’deki her 10 yeni araçtan birini satmak da hedeflerinn sonuçları arasında görülüyor.

KOBİ'lerin ticari araç ihtiyacı için yeni düzenleme şart

Otokoç araç kiralama sektörörünün gelişeceğini öngörüyor ve bu alanda yatırımlarını sürdürecek. Fakat ticari araçlar alanında  Ocak 2010'da yürürlüğe konulan yeni yönetmelikle birlikte kiralama yapmanın artık mümkün olmadığını ve filolarda yer alan 25 bin adet ticari aracın ilgili firmalara satıldığını veya kiralama şirketlerinin bu araçları kendi bünyelerine eklediklerini belirtiyorlar. Sadece araç ruhsatında adı yazılı olan kişinin o araçla ilgili işi yapmasının gerekli kılındığı bir maddenin yer aldığı yönetmelik nedeniyle firmalar araç alımına yöneliyorlar.

Konuyla ilgili olarak düşüncelerini aktaran Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir: “Ticari araçlara en çok ihtiyacı olan ticari iş yapanlardır. KOBİ'ler ağırlıklı olarak ticari araç kiralıyorlardı. Şimdi ise araçlarını kendileri aldılar.  5 araca ihtiyacı olan bir küçük boy işletme, bankaden kredi aldığında kredi limitini doldurabilir ve  asıl yapması gereken iş için başka bir kaynak bulamayabilir. Dolayısıyla, öncelik vermesi gereken kendi işini, yeterli imkan yaratılamaması nedeniyle geliştiremeyebilir. Firmalar, kendi özkaynaklarıyla 3- 4 araç alırken, acil durumlarda kiralama yoluyla bu sayıyı artırabiliyorlardı. Ama artık buna izin verilmiyor. İş hacmi artırılamıyor. Bu bize göre doğru bir uygulama değildir. Bu düzenlemenin tekrara gözden geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Satış sonrası hizmetlerde de iddialı

Otokoç, 2009 yılında  330 bin aracın servislerine girişi ile 155 milyon TL servis  cirosu elde etti. Bu yılın sonunda ise satış sonrasında 340 bin adet servis girişi ile 167 milyon TL ciroya ulaşmayı bekliyor. 2009’da toptan yedek parça satışlarında 141 milyon TL ciro elde eden Otokar, 2010’un ilk dört ayında ise bu rakamı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27’lik artışla 47 milyon TL olarak açıklıyor. Bu yıl sonunda ise yedek parçada 160 milyon TL ciroyu geçecekleri tahmin ediliyor.

İkinci el satışları

İkinci el satışlarında 2009’u 7 bin 550 adetle kapatan Otokoç'un bu alandaki 2010 hedefi  ise bu rakamı 10 bine yükseltmek. Otokoç Otomotiv, geçen yıl gösterdiği başarıyı 2010 yılında da tekrarlamak istiyor.

Yetkililer,  tüketicilerin geleceğe güvenle bakması, bankaların kredi kolaylıkları sunması ve limitlerini artırarak 2009’da ortalama araç başına 16 bin TL kredi kullandırırken, bu yıl rakamı  21 bin TL’ye çıkarması,  24 aya kadar olan vadeleri 36 aya yükseltmeleri gibi nedenlerle toplam pazarın büyüme gösterdiğini açıkladılar.

Rakamlara Otokoç Otomotiv

•    Otomotiv Perakendeceliği (Yıllık);
–    Türkiye’deki tüm  yeni araç satışlarının %8,5’ini
–    Ford satışlarının %27’sini
–    Volvo satışlarının %15’ini (Ağustos’09 sonrası)
–    Fiat  satışlarının %29’unu
–    Alfa Romeo satışlarının %71’ini
–    Lancia satışlarının % 63’ünü
tek başına gerçekleştiriyor.
 
•    Servis & Toptan Yedek Parça (Yıllık);
–    330.000 servis girişi, 155 milyon TL servis cirosu
–    141 milyon TL Toptan Yedek Parça cirosu
–     3.500 yedek parça dağıtım noktası

•    Sigorta & Finansman (Yıllık);
–    22 bin adet kasko
–    39 bin trafik sigortası
–    14 bin taşıt kredisi

•    Kısa Süreli Araç Kiralama
–    %23 pazar payı ile lider konumda
–    Avis’in pazar payı %17
–    Budget’ın pazar payı %6

•    Uzun Süreli Araç Kiralama
–    %9 pazar payı ile 3. konumda, güçlü finansal yapı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir