Nisan 20, 2011

Otokumbara ile hurda araçlar tarih olacak

Türkiye’de bir ilke imza atan AnelDoğa, 618 noktada kurduğu ve “Otokumbara” adını verdiği sistemle ömrünü tamamlamış araçların ekonomiye kazandırılmasını sağlıyor. 20 milyon dolarlık yatırımla Otokumbara sistemini kuran AnelDoğa, 54 otomotiv markasıyla da anlaşma imzaladı.

Otokumbara’nın tanıtıldığı toplantıda konuşan Anel Grup Enerji ve Çevre Yatırımlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Ender Çolak, bu yılın başında yayınlanan Ömrünü Tamamlamış Araçlar (ÖTA) Kontrol Yönetmeliği ile hurda araçların sadece Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetki belgesi verilmiş ÖTA teslim yerlerine teslimi ile trafikten düşürülebileceğini ifade etti.

Çolak konuşmasına şöyle devam etti: “Bugüne kadar ömrünü tamamlamış otomobillerin tehlikeli atıkları hiçbir işleme sokulmadan doğaya salınıyordu. Kurduğumuz modern geri dönüşüm tesisleriyle bunun önüne geçmiş olacağız” şeklinde konuştu.

Araç sahibinden ücret talep edilmiyor

“Ömrünü tamamlamış ancak trafikten çekilmemiş araçlar, sahiplerine yılda yaklaşık 200 TL vergi vb maliyet yaratıyor. Bu sistemin ekonomik yanı dışında çevreye katkısı tartışılmaz. Bu sistemle araçların durduğu yerde çevreye verdiği zarar da önlenmiş olacak. Pek çok ülkede hurda araç sahipleri araçlarının bertarafı için bir bedel ödemek zorunda ancak, biz sistemi araç sahibine yük getirmeyecek şekilde dizayn ettik.”

Devlet desteği ve öncülüğü gerekiyor

“Tüketiciyi teşvik etmek için devlet ve üreticiler destek olmalı. Bu destek trafik tescil prosedürünün hızlandırılması, hurda araçların teslimiyle yeni araç alımında indirim, devletin kendi ömrünü tamamlamış araçlarının lisanslı firmalar yoluyla bertaraf edilerek geri kazanılmasında öncülüğü ve 1985 öncesi üretilen araçlara teslim zorunluluğu getirilmesi şeklinde olabilir. ”

Araçlarda çok sayıda tehlikeli atık bulunuyor

Sistemi ‘tersine tedarik’ olarak tanımlayan AnelDoğa Genel Müdürü Kerim Daşkaya da otomotiv sektörü atık kaynaklarının üretim, hasar, otomotiv servis ve tüketici kaynaklı olduğunu ifade etti. Üretim sırasında ortalama 1 tonluk yeni araç üretiminde demir için 9 kat, alimünyum için 7 kat atık oluştuğunu, dolayısıyla üretim kaynaklı atıkların dikkatle ele alınması gerektiğini belirten Daşkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir otomobil yaklaşık 17 bin parçadan meydana geliyor. Bir ton ağırlığındaki bir otomobilin yüzde 75’i metal bileşenler, yüzde 12’si plastik bileşenler geri kalanı ise cam, tekstil, kauçuk, yağlar ve çeşitli likitlerden oluşuyor. Araçlarda katalitik konvertörler, civa içeren anahtarlar, asbest içeren balatalar, yağ ve yakıt filtreleri, akü ve hava yastığı gibi tehlikeli malzemeler bulunuyor. Tesisimizde bir taraftan yüzde 85 oranında geri kazanımı sağlarken diğer taraftan da bu tehlikeli atıkların bertarafını sağlıyoruz.”

Hurda araç sahibi aracını teslimde hangi süreçleri izleyecek?

1. Hurda araç sahibi, aracını OtoKumbara noktasına getirir.

2. OtoKumbara yetkilisi, aracın teslimi sırasında kayıttan düşme ve bertaraf formu ile parça kontrol listesini doldurarak, araç sahibine onaylatır.

3. Hurda araç sahibi, aracını OtoKumbara noktasına bırakır. Araç kayıttan düşme ve bertaraf formu ile birlikte trafik tescile gider.

4. Trafik tescil, aracın kaydını siler.

5. OtoKumbara lojistik yetkilisi, hurda araçları OtoKumbara noktasından alarak entegre geri dönüşüm tesislerine transferini sağlar.

6. AnelDoğa entegre geri dönüşüm tesislerinde ÖTA’ların geri dönüşüm sürecine başlanır. ÖTA en az yüzde 85 oranında geri dönüştürülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir