Nisan 29, 2011

Otomotivcilerin 2023 hedefleri açıklandı, vergi indirimi yine talep edildi

Türkiye geneline yayılmış olan 936 Otomotiv Yetkili Satıcısını temsil eden OYDER (Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği) tarafından düzenlenen 3. Otomotiv Sektörünün Geleceği Konferansı Lütfi Kırdar Kongre Salonu'nda gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 vizyonu ve hedefleri içerisinde otomotiv sektörünün tartışıldığı ve yapılacakların aktarıldığı etkinliğin açılış konuşmasını OYDER Başkanı Şükrü Ilısal yaptı.

Ayrıca gün boyunca düzenlenen oturumlarda Mustafa Bayraktar, Kudret Önen, Celal Kaya, Jan Nahum, Nuri Otay, Ali Bilaloğlu, ve İbrahim Aybar gibi otomotiv dünyasının önemli isimleri, sektörün geleceğini tartıştılar. Bununla birlikte otomotiv bakanı olarak bilinen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da etkinliğe katılım gösterdi.

OYDER Başkanı Şükrü Ilısal, konuşmasında Türkiye'de otomotiv sektörünün gelişimi için mühim bir potansiyelin bulunduğunu, bu noktada hükumetin açıkladığı Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi'nin önemli olduğuna değindi. Ilısal, şu açıklamalarda bulundu:

“Avrupa'da her 10 kişiden 6 kişi araç sahibi iken, bu oran ülkemizde 10 kişiden bir kişi. Genç nüfusumuz matematiksel olarak ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğumuzun göstergesi. Bu potansiyeli harekete  geçirecek, Türkiye'yi otomotiv üssü yapacak sürdürülebilir ve kalıcı çözümler üreterek bunları hayata geçirecek çalışmaları hep birlikte uygulamalıyız. Bu noktada 14 Nisan'da hükümetimizin açıkladığı Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi çok önem arzetmektedir. Yapılan detaylı eylem planları, tüm sektörümüzü mutlu etmiş ve ayrıca heyecanlandırmıştır. Artık beklentimiz bir an önce uygulamaya geçilmesi ve bundan olumlu neticeler alınmasıdır.

Marka da oluşturulur

Türkiye'de yerli marka da oluşturulur, global üs de oluşturulur. Tüm bunlara paralel olarak otomotivin dış ticaret dengesine pozitif bir ivme kazandırılır. Ben otomotiv sektörünün aydınlık geleceğine yürekten inanıyorum. Otomotiv sektörünün tüketici ile temas eden tek derneği olan Oyder, 22 yıllık bir maziye sahip. Bizler 100 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyoruz. Yapılan yatırımlar 10 Milyar TL'yi aşmış. Bunların hepsi %100 yerli sermaye. Yetkili satıcılar olarak bizler geleceğe umutla bakıyoruz.
Yalın adı ile başlattığımız yeni çalışmamızda sektörden tek bir beklentimiz var; samimiyet.
Satışların rekorlarla süslendiği 2010 ve 2011 ilk çeyreği Türkiye'sinde karsızlık problemleri yaşıyoruz. Haketmesine rağmen kardan payını bu kadar alamayan başka bir mesleğin olmadığına inanıyoruz. Yetkili satıcıların kar edememeleri, yeni oyuncuların da sektöre girmelerini haklı olarak engellemekte.

2023

Toplantının ana teması olan bugünden 2023'e baktığımda;  işletmelerin üzerine düşen vergi sorumluluklarını üstlenmiş olduklarını ve böylece otomotivin, akaryakıtın üzerindeki vergilerin bu sayede makul seviyeye düştüğünü, alınan tedbirlerle yollarımızda 15 yaş üzeri dolaşan tek bir aracın kalmadığı, böylece iç pazarda satılan otomotiv ürünlerinin artık 100 binlerle değil, milyonlarla ifade edildiği, otomotiv sektöründe dağıtıcı ve yetkili satıcılarımızın karları adil bir şekilde paylaştıkları, markasına daha fazla güvenen mutlu işletme sahiplerini görüyorum.

Devletten beklentiler

Türkiye'de iç pazarın gelişmesi ve Avrupa ölçeğine çıkabilmek için, vergilerin de Avrupa standartlarına gelmesi adına gerekli çalışmaları başlatmanızı bekliyoruz. Strateji belgesinde yetkili satıcıların da KOBİ ölçeğinde değerlendirilerek teşvik kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Türkiye'deki otomobil parkı çok yaşlı. Elektrikli araçlar için verilen vergi desteğinin aynı zamanda hibrit ve düşük emisyonlu çevreci araçlara da sağlanmasını bekliyoruz.

Sanayi Bakanı Nihat Ergün ise 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatı 2008 yılında 132 milyar dolara çıkardıklarını, krizden sonra 2010 yılında 114 milyar dolar olan bu ihracatı 2023 yılında 500 milyar dolar yapmak istediklerini belirterek bu payın içinde otomotiv sektöründeki gelişmenin önemli olduğunu belirtti. Otomotivde arge, tasarım ve markalaşma yeteneğinin artırılması gerektiğini vurgulayan Ergün, hükümet olarak geliştirdikleri Otomotiv Strateji Belgesine değinerek, devreye aldıkları uygulamalar ve hedefledikleri konular hakkında şunları söyledi:

“Yerli araç kullanımı ile birlikte çevre dostu araç kullanımının yaygınlaşmasını teşvik edeceğiz. Avrupa'da on yıl içerisinde her on araçtan birinin elektrikli olacağı söyleniyor.  Bakanlığımız da 5 elektrikli araç siparişi verdi ve kamu bünyesinde ilk elektrikli şarj istasyonunu kuracağız.

İç tüketimin artması sevindirici. Ancak sektörün ihracat fazlasının asaldığını görüyoruz. Yerli üretimde ağırlığın artması gerekiyor. Aksi takdirde birkaç yıl içerisinde ithalatçı konumuna düşebiliriz.

Ayrıca yabancı otomobil firmalarından Türkiye'de üretim yapmalarını da talep ediyoruz.

Strateji Belgemiz dahilinde bulunan test merkezi oluşturma düşüncemizi otomotiv sanayimizin gelişimi doğruytusunda geliştireceğiz. 120 milyar dolarlık bütçe, hem TSE hem özel sektör ile birlikte bir test merkezi oluşturmak üzere ayrıldı.

Ulusal tip onayı oluşturma çalışmalarımız sürüyor”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir