Haziran 24, 2010

Özveri'den çağdaş kentlere çağdaş çöp kamyonu

Yerli vinçli çöp kamyonu

Özveri Yetkilileri; “Biz bu üstyapıyı, kendi çöpümüzü kendi ürettiğimiz araç ile toplamamız gerektiğine inandığmız için ürettik.”

Firma yetkilisi  Murat Dündar ve Bülent Aydın:“Bu ürünü tamamen yerli imkalarla gerçekleştirdiğimiz için gururluyuz. Ürünümüzün sahada başarılı olacağını ve giderek yaygınlık kazanacağını düşünüyoruz. Ayrıca çevre ve atık toplama hizmetlerini yerine getirecek yeni ürünlerin üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz”diyor.

Vinçli çöp kamyonlarında sistem, sıkıştırmalı  kasa, hidrolik vinç ve ayaklar ile sistemle bütünleşik olarak çalışan ve sürücünün sistemi kontrol etmesini sağlayan kamera ve algılayıcılardan oluşuyor. Sistemin Türkçe olan yazılımı araç içinden ve yapılan bağlantı ile dışından komuta edilebiliyor.

Atıkların ucuz, hızlı, çevreye rahatsızlık vermeden ve ekonomik olarak toplanması, taşınması, dönüştürülmesi veya imhası kullanılan ekipmanların gelişmişliği ve işlevselliği ile doğru orantılı. Çöp toplama işlerini belediyeler kendi organizasyonları veya özel şirketlerden hizmet satın alması yoluyla gerçekleştirebiliyor. Her durumda operasyonların  maliyetinin düşüklüğü modern üstyapı kullanımına bağlı. Bu nedenle çöp toplama işinde kullanılan kamyonlar ve üstyapıları sürekli geliştiriliyor. Özel gelişmiş çöp kamyonlarının kullanımı  giderek artıyor. İthal olan bu üstyapılar  yerli teknoloj ve yatırımla üretilmeye başlandı. Bu üretimi gerçekleştiren şirketlerden biri de Özveri adlı üstyapı üreticisi firma.

Vinçli çöp kamyonları teknik olarak sürücünün tek çalışmasına ve operasyonun hızlı bir şekilde gerçekleşmesine  imkan tanıyor. Bu imkan üstyapıcıların birlikte kullandığı mekanik, hidrolik, elektronik, optik teknolojilerinin ve özel yazılımların başarılı kullanımını gerektiriyor. Gelişmiş teknolojilerin kullanıldığı çöp toplama üstyapıları işlemlerde çabukluk, ucuzluk ve  trafik sıkışıklıklarının önüne geçilmesini sağlayabiliyor. Bu amaca ulaşmak için çöp toplama ekipmanları çok gelişmiş bir hidrolik sistem, mekanik sistem ve elektronik sistemin birbiriyle uygun koordinasyonda çalıştıran yeni nesil ekipmanlar kullanıyor.

Özveri’nin çöp toplama aracını geliştirmesinde  bu üstyapının ithal benzeri ile hizmet veren şirket ve belediyelerin talepleri etkili olmuş.

Yerlileştirme, bu araçların daha hızlı şekilde yaygınlaşması anlamına geliyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz firma yetkilisi Murat Dündar ve Bülent Aydın şunları söyledi:

“Uzun süredir vinçli çöp toplama üstyapısının  yerli olarak üretilmesi üzerine çalışıyoruz. Mekanik, hidrolik, pnömatik ve elektronik sistemler ve bu sistemlerin araç üstyapısında kullanımı ve araçla bağlantıları konusunda  tecrübemiz var. Firmamızı kurduktan sonra  kullanımı gelişecek ve yaygınlaşacak, kimsenin üretmediği ürünler ve üstyapılar konusunda gelişmeyi tercih ettik. Bu üstyapının  sistemlerinin üretimini, yazılımını ve programlamasını tamamen kendi imkanlarımızla ve  yerli olarak  gerçekleştirdik.

Sistem, çöp kamyonu sürücüsünün tek başına  konteyneri yerinden alması, kasaya boşaltması ve konteyneri yerine koyabilmesine dayanıyor. Araç dört ana bölümden oluşuyor; kamyonun kendisi, vinç kulesi, kasa ve aracın içindeki kontrol ve ekran ünitesi.

Sürücü,  araç içindeki ekran ve kumanda ünitesi sayesinde sistemi, aşağıya inmeden, araç içinden kontrol edebiliyor. Sistem, algılayıcılar sayesinde vinç ile  çöp konteynerini buluşturuyor. Bu esnada gerek çalışma emniyetini sağlamak gerekse aracın ön aksına düşecek yük miktarını önlemek için araçtaki hidrolik ayak devreye giriyor. Daha sonra kova kalkmaya başlıyor. Kova kasanın üzerine geldiğinde alt kapaklar açılarak çöp kasaya boşaltılıyor ve sistem kovayı yerine bırakıyor.

Kaldırma kapasitesi mesafe uzunluğuna veya çöp toplama alanına olan uzaklığa göre değişebiliyor. Max. kapasite 1750 kiloya kadar ulaşıyor. Alma mesafemiz ise en fazla 3.5 metre. Kasa ise çöpleri sıkıştırarak çöpün yoğunluğunu arttırıyor. Dolayısıyla taşınabilen çöp miktarı da artıyor. Kasa içinde bulunan itme tablası ile çöp istasyona boşaltılıyor.  Bunların en büyük avantajı ise daha temiz ve az maliyetli toplama yapmaları. Özellikle personelin çöple doğrudan teması yok. Sağlık sorunları çıkmasını da sistem bu şekilde önlüyor. İşlem tek kişi tarafından çalıştırılıyor. Sürücü, çöpün alınarak kasa içine boşaltılması ve konteynerin yerine konulması işlemini tek başına ve bir araçla gerçekleştirilebiliyor.

Böyle bir imalatı gerçekleştirdiğimiz için gururluyuz. İmalatın oluşumuna katkıda bulunan Bursa Nilüfer ve İstanbul Çekmece Belediyelerine de istekleriyle bizi yönlendirdikleri için teşekkür ediyoruz. Biz otomotiv ve üstyapı sektörünün gücü ile övünen bir ülke olarak çöp kamyonunu ve üstyapısını  imal edebileceğimizi gösterdik.

Araç, hem otomatik hem de manuel olarak kontrol edilebiliyor. Ayrıca araçlarımızı kullanacak operatörlerin eğitimini üstleneceğiz. Gerekirse bazı arızaları internet vasıtasıyla sistem üzerinden giderebileceğiz. Bu da bizim akıllı sistemlere (Programmable Logic Controller) olan uyumumuzu ortaya koyuyor. Çevre ve geri dönüşüm ekipmanları başta olmak üzere yeni projeler üstünde çalışıyoruz. Bu sistemler sektörde ilk olma özelliği ile dikkat çekecek.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir