Mayıs 28, 2010

Renault F1 Team Türkiye Grand Prix'e hazır!

Renault,  F1 Team pilotları Rober Kubica ve Vitaly Petrov'un katılımıyla, 27 Mayıs 2010'da Reina'da “F1 2010 İstanbul” gecesi düzenledi. Basın mensuplarının da bulunduğu gecede, Formula 1 dünya şampiyonasının yedinci ayağı olan Türkiye Grand Prix öncesinde basın mensuplarıyla buluştular. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar  gecede pilotlara istanbul hatırası olarak bir hediye sundu.

Kubica: “İstanbul Park da yarışken araçların ayarlarında denge noktasını bulmak gerekiyor”

Robert Kubica  yarışmanın gerçekleşeceği İstanbul Park'ın en güzel ve en modern pistlerden biri olduğunu ifade ederek; ” Pistin özellikle  ilk  bölümünde virajları  var. İkinci bölümü ise yavaş virajlarla biraz ‘mickey-mouse’  tarzında;  yani  ilk  bölümün  tamamen  tersi  bir  özellik gösteriyor. Bunun  anlamı  ise  aracın  ayarlarında  bir  denge noktasını bulmamız  gerekiyor.  Oldukça zorlu sekizinci virajı da var, özellikle yarışın  başında  ful  benzin yüküyle 8. bölümden geçmek ilginç olacak.

İstanbul Park ile ilgili olarak hangi pilotla konuşursanız konuşun sözü hemen sekizinci viraja getirecektir. Bu viraj 260km/h süratle geçilen, tümsekli ve araç ile pilotun çok yüksek yanal kuvvetlere maruz kaldığı Lunaparklardaki inişli çıkışlı bugi-bugilere benziyor. Bu virajın üstesinden gelmek, iyi bir araç ayarı ve yüksek pilotaj yetkinliği gerektiriyor. Her ne kadar sekizinci viraj dört apeks noktalı bir viraj olarak tarif edilse de, pilotlar bu virajı aslında iki apeksli bir viraj olarak görüyorlar. Ve her virajda olduğu gibi, mühendisler sekizinci virajı üç fazda değerlendiriyor: Viraj girişi, ortası ve çıkışı. Tek fark bu eğri, sezonun en uzunlarından biri ve girişinden çıkışına kadar sekiz saniye sürüyor. 600 metre uzunluğundaki bu virajda otomobil azami  270 km/s hızla yol alıyor. Yanal kuvvet istatistikleri de aynı şekilde etkileyici: Pilotlar  bu sekiz saniye boyunca ortalama 4,3 G’lik bir yanal kuvvete maruz kalıyor, hatta bu kuvvet tepe noktasında 5,2 G’ye kadar çıkıyor.

Viraj pilotların boynunu çok zorluyor; dolayısıyla bu hafta sonu pilotların kafa dayanaklarında ilave yastıklar görmek şaşırtıcı olmayacaktır, çünkü 58 turluk bu yarışta pilotları biraz daha rahat ettirmek önemli. Araç ayarlarıyla ilgili olarak, araçların çok hızlı olan bu virajı geçerken zemine ‘yapışık’ kalması için, ekip aerodinamik denge üzerinde yoğunlaşacaktır. Mühendisler yine ön tarafın yeterince dengeli olması için kanatta doğru set-up ayarına öncelik verecekler.

Petrov: “Elimizden gelen azami çabayı göstereceğiz”

Vitaly Petrov da yarışmanın yapılacağı İstanbul Park'la ilgili olarak:  İstanbul Park'da, pist geniş ve pistteki farklı viraj tiplerini seviyorum – sadece sekizinci viraj değil, ama bütün turu. Dürüst olmak gerekirse,  GP2’de sekizinci viraj o kadar zor değildi  ama bu virajı bir F1 aracının direksiyonunda yeniden öğrenmem gerekecek.

Bütün yarışlarda olduğu gibi, hedefim elimden gelen azami çabayı göstermek ve iyi tanıdığım bir pistte yarışacak olmaktan mutluluk duyuyorum. Türkiye’de mükemmel bir hafta sonu geçirmemiz önemli olacaktır. Dediğim gibi, eğer iyi bir sonuç almak istiyorsak, Formula 1’de her alanda formda olmak gerekiyor, hem de tüm hafta sonu boyunca. Yani elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerekiyor. Monaco’da  farklar çok küçüktü ve sıralama turlarında kaza geçirdiğim sırada birkaç sanise kazanmak için limitlerde atak yapıyordum. Türkiye’de de, yine yarışta elimden gelen çabayı göstereceğim ama hedef, bütün parçaları doğru sıraya koymak ve huzurlu ve mutlu bir hafta sonu geçirmek olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir