Kasım 30, 2012

Şehiriçi otobüslerde yeni teknolojiler; CNG ve Hibrit

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen III. Toplu Ulaşım Haftası 'Transist 2012'de konuşan MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. CEO’su Tuncay Bekiroğlu, hibrit ve doğalgazlı otobüslerin toplu taşımadaki önemini anlattı.

Transist 2012 kapsamında düzenlenen, “Otomotiv Sektöründe İnovatif Uygulamalar” başlıklı sempozyumda konuşan MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. CEO’su Tuncay Bekiroğlu, ‘Şehiriçi Otobüslerde Yeni Teknolojiler’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. MAN markasının CNG teknolojisi konusunda 70 yılı aşkın bir tecrübesi bulunduğunu aktaran Bekiroğlu, “Doğalgazlı toplu ulaşım araçlarının önemi her geçen gün artıyor. Düşük emisyon oranları nedeniyle çevreci olarak adlandırılan hibrit ve doğalgazlı otobüsler toplu taşıma filolarındaki yerini alıyor” dedi.

 

Daha çevreci görünseler de, fayda-maliyet hesaplamaları yapıldığında, doğalgazlı otobüslerin hibrit otobüslerin önüne geçtiğini vurgulayan Bekiroğlu, “MAN penceresinden baktığımızda, şu anda tüm dünyada 3.500’den fazla MAN marka CNG’li şehiriçi otobüs ve yürür şasi piyasaya sunulmuştur. Son yaptığı yatırımla filosundaki doğalgazlı MAN araç sayısını 1340’a çıkan Ankara Büyükşehir Belediyesi, dünyanın en çevreci filosuna sahip olarak, hem Avrupa’ya hem de ülkemizdeki diğer şehirlere örnek olmuştur” dedi.

Hibrit motorlu otobüslerin, düşük karbon monoksit salınımına sahip olmalarına karşın, bataryalarının geri dönüşümü noktasında sıkıntıların henüz tam olarak giderilmediğini aktaran Tuncay Bekiroğlu, “Hibrit motorlu otobüsler konusunda, MAN’ın 1975 yılından bugüne kadar süregelen bir tecrübesi var. Hibrit motorlu bir otobüs 100 bin kilometrede 14 bin litre daha az yakıt tüketiyor. Bu, hem çevresel açıdan hem de maliyetler açısından oldukça ciddi bir rakam. Ancak elektrik üretiminden kaynaklanan çevre kirliliği bu noktada akıllara yine fayda maliyet hesaplamasını getiriyor. Aracı kullanırken çevreye zarar vermeseniz bile elektrik üretirken çevre kirliliğine neden oluyorsunuz“ diye konuştu.

Bekiroğlu ayrıca, hibrit motorlu otobüslerin bataryalarının geri dönüşümü noktasında henüz tam olarak sonuca varılmış olmasa dahi, MAN tarafından üretilen otobüslerin bataryalarının WEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) direktiflerine uygun olarak geri dönüştürülebildiğini ifade etti.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir