Mayıs 8, 2019

Tarım ve tarım araçları…


Tarım amaçlı römorkların üretiminde, yarı römork sektörü ile birbirine benzer imalat yöntemleri kullanılıyor. Ürün özelliklerini ve imalat süreçlerini kullanım alanlarındaki koşullar belirliyor. Ancak tarım amaçlı römorklarda sürat ve konfor yerini, performans, maliyet fiyatı ve üretim kolaylıklarına bırakıyor. Günümüzde bu iki farklı dal, birbirininden çözümler alarak gelişme eğilimi içindeler.

Tarım ürünlerinin toplama ve taşınmasında kullanılan römork ve ekipmanların  mekanik, hidrolik, havalı sistem ve donanımları, hizmet amaçlı, özellikle kaldırma, yol bakım ve onarım amaçlı üstyapı ve ekipmanlarda kullanılan sistem ve donanımlarla temel olarak aynı özelliklerde.  İmalat, çalışma, sertifikalandırma prensipleri aynı.

Üstyapı ve yarı römork sektörü, bu alanda da hem yurt içi ihtiyaçların karşılanması hem ihracat için önemli bir konumda. Bu sayımızda bu gelişmeye örnek olan tarım amaçlı römork üreticisi ve ihracatçısı Caselli’ye yer verdik. Caselli’nin ürün geliştirme tarzı, karayolu yarı römorkları ile tarım römorklarının özelliklerini birleştirerek yeni çözümler ortaya çıkarması önemli.

Oysaki son dönemde Türkiye’de ekilebilir alanların kullanılmaması, tarım ile uğraşan nüfusun kentlere akması, tarımsal üretim ile ilgili kamu politikalarının yönü ve yetersizliği gibi konuları konuşuyoruz. Bir yandan da gıda tüketimi ve talebi, nüfus ve yaşam konforu ile bağlantılı olarak artıyor ve çeşitleniyor. Günden güne artan talebin karşılanması için tarımda planlı ve verimli üretime geçmek, kaynakları koruyarak, israf etmeden, tartışmalara neden olmayacak girişim ve yöntemlerin gerekliliği ortada… Tarım ürünlerinin yetiştirilmesi ve hasadı, yem bitkileri dolayısıyla hayvancılıkla da iç içe geçmiş durumda.

Tarımda iş gücü ve üretim yöntemlerinin değişmesi,  tarım makinaları ve taşıma araçlarında yenilik ve iyileştirmeler, tarımda üretim artışı ve düşük ürün maliyetlerinin oluşmasında etkili olacaktır. Üstyapı ve yarı römork sektörünün bu alanda yapacağı katkı, gerçekleştireceği işbirlikleri yeni bir inovasyon alanı olabilir.

Tarım alanında planlılık ve verimlilik taşımayı da kapsamalı diye düşünüyoruz. Türkiye’de nüfus ve coğrafi büyüklük, farklı iklim koşullarına sahip olunması, kentlerin büyümesi gibi nedenlerle yurt içi gıda taşımaları önemli bir hacim oluşturuyor. Bununla birlikte gıda maddeleri ile diğer tarım ürünlerinin üretim ve dağıtımında küresel ticaretin payı artıyor. Narenciye, çiçek, sebze ve meyve, et ve balık gibi ürünlerin ihracat ve ithal taşımaları uluslararası taşımacıların önemli işlerinden.  

Bu noktada soğuk zincir olarak adlandırılan taşımalar ve bu alana yönelik olarak üretilen saklama, yükleme, boşaltma, taşıma, dağıtım sistem ve araçları önem kazanıyor. Bozulabilir gıdaların uluslararası taşıma standartlarını belirleyen ATP,  bu standartlara uygunluğu açısından taşıma araçlarının özelliklerini de belirliyor.  Soğuk zincir taşımalarının kritik donanımı büyük hacimli soğutucu ünitede Avrupalı üreticilerin kendi ürünleri ile ortaya çıkmaları da önemli bir gelişme…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir