Mart 5, 2007

Tata Türkiye'de 10. yılını kutladı

Hindistan’ın en büyük ağır ticari araç üreticisi Tata Motors, Türkiye’de 1997 yılında İsotlar Grup ile başlayan operasyonlarında 10. yılını  kutladı. 2 Mart 2007 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen 10. yıl kutlaması, Tata Motors İhracaat Genel Müdürü M.R  P.G Shankar, Tata Türkiye Genel Müdürü Emre Kolonkaya, İsotlar Grup Genel Koordinatörü Nefi Tarman ve Pazarlama Müdürü Banu Erasan’ın katılımaları ile gerçekleştirildi.

Kolonkaya: “Tata dünya pazarlarında hızla büyüyor”
Toplantının açılış konuşmasında Tata Türkiye Genel Müdürü Emre Kolonkaya, Tata Motors’un dünya pazarlarında hızlı bir gelişim içinde olduğunu belirterek “1945’te kurulan Tata Motors’un gücü artık Hindistan sınırlarını aşmıştır. İlki 1954 yılında üretilen Tata araçlar bugün 3,5 milyonun üzerinde bir sayı ile Hindistan yollarında.  Tata Motors 2004 yılında Kore’nin ikinci büyük kamyon üreticisi Daewoo ve  2005 yılında İspanya’nın tanınmış otobüs üreticilerinden Hispano Carrocera’nın %21’ini satın aldı.  Bu satın almalar 1961 yılından beri ihracat yapan Tata Motors’un uluslararası alandaki genişlemesini artıracaktır. Tata 2006 yılında otobüs karoserinde lider olan Brezilya kökenli Marco Polo ile otobüs üretimi konusunda ortaklık içine girdi.
Tata bu satın almalar ve işbirlikleri dünya pazarlarında hızlı biçimde büyüyor” dedi.

Tarman: “2007’de  hedefimiz  100 otobüs üretmek”
İsotlar Grup Genel Koordinatörü Nefi Tarman ise Otomotiv  sektöründe 41 yıllık deneyime sahip bir grup olarak 10 yıl önce Tata Motors ile başlayan ilişkilerinin bugün üretimde de devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “İsotlar Grubu olarak Tata ile teknik işbirliği anlaşmamız sonucunda Adana’da Tata otobüslerini üretmeye ve ihraç etmeye başladık. Tamamı öz sermaye ile kurulmuş olan fabrikamızda,  Türk mühendisler ve alanında uzman bir ekibin işbirliği ile  2 yıllık bir çalışmanın ardından ürettiğimiz otobüsleri, ihraç pazarlarına satma başarısı gösterdik. Yüzde  25’i  ithal, yüzde 75’i  yerli malzeme ile üretilen,  tasarım hakları da Isoto’ya ait bu araçların,  2007 yılı ortasından itibaren şasilerini de fabrikamızda üreterek yerli üretim oranımızı  artıracağız. Tamamı ihraç edilmek üzere üretilen araçlarımızı, Ortadoğu pazarından sonra Kuzey ve Batı Afrika ülkelerine de  ihraç edeceğiz. Ürettiğimiz 25 kişilik LP 613 ve 35 kişilik LPO 916 modellerinden oluşan ürün gamına 2007 yılında 65 kişi kapasiteli LPO 1318 modelinin katılması için çalışmalar yapıyoruz”. Tarman,  fabrikada 2007 yılında 1.000 araçlık bir üretimi hedeflediklerini ve 2008 yılından itibaren Tata otobüsleri iç pazara satmayı da planladıklarını dile getirdi.

Shankar: “İç pazara  4.000  araç satmayı hedefliyoruz ”
Tata Motors İhracaat Genel Müdürü M.R  P.G Shankar da konuşmasında Türkiye pazarının Avrupa ve bölgedeki diğer pazarlara açılmada Tata açısından  stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: “10 yıl önce Tata tek ve çift kabin olmak üzere 4×2 ve 4×4 çekiş seçeneklerinde satışa sunulan pick-up segmenti araçlarla Türkiye pazarına girdi. 2005 yılında binek araçların da ürün portföyüne katılması ile büyük bir ivme yakaladık. Tip-model kırılımında 14 farklı araçla pazarda yer aldık. Türk otomotiv pazarındaki 10 yıllık serüvenin sonunda 12.000 adeti aşkın perakende satışa ulaştık. 2007 yılında iç pazara 4000 adetlik binek ve hafif ticari, 1000 adetlik de  ihracata yönelik olan 28 ve 35 koltuklu otobüs satmayı hedefliyoruz.  Büyük markalara verdiği hizmet ile otomotiv sektöründe büyük birikimi olan İsotlar Grubu, bizim bu gelişmemizde çok önemli bir yere sahip.  Nitekim çalışmalarını üretim boyutuna taşıyan İsotlar, Isotlar adlı otobüs fabrikasında 2 yıllık bir ön hazırlığın ardından Ocak 2007 itibariyl seri üretime geçti”.
Shankar otobüs üretiminden sonra Türkiye’de  pick- up üretimi için de çalışmalar yaptıkları sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir