Ağustos 12, 2011

TDI Mühendislik'in ürün geliştirme kriterleri:Teknoloji – Dizayn – İnovasyon

Üstyapı sektöründeki uzmanlaşma, üretimin projelendirme ve tasarım aşamalarında da meyvelerini veriyor. Gelişmiş CNC tezgahları, mühendislerin zeka ve yetenekleriyle birleştiğinde, müşterilerin taleplerine bire bir uyan ürünler ortaya çıkıyor, kalite artıyor.

Ankara merkezli olarak geçen yıl faaliyet göstermeye başlayan ve üç genç makina mühendisi tarafından kurulan TDI Mühendislik ve Makina Ltd. Şti. de kendi alanında teknoloji, dizayn ve inovasyon temelli çözümler sunmak üzere titiz bir çalışma içinde. Üstyapılı araç ve ekipman imalatı ile proje ve uygulama mühendisliği hizmetleri sunan TDI Mühendislik ve Makina’nın kurucu ortakları Volkan Öztürk, Erkan Taşkıran ve Varol Uçar. Ekonomik ve akılcı çözümler üretmek üzere yola çıkan bu makina mühendisleri; firmalarını, hedeflerini ve sektöre bakışlarını şöyle anlatıyorlar…

Hedef; ekonomik ve akılcı çözümler üretmek

“Şu anda Ostim’de, 500 m2 kapalı alanda aynı anda 6 kamyon için üstyapı imalatı yapabileceğimiz mütevazi atölyemizde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

9 kişilik çekirdek bir ekibimiz var. Sektörde yer edindikçe üretim ekibimiz büyüyecek, geniş açık ve kapalı alanları olan bir tesisimiz olacak.

Üçümüz de makina mühendisiyiz ve teknik anlamda kendimizi iyi bir ekip olarak görüyoruz. Potansiyel rakiplerimize göre teknolojik gelişmelere daha çabuk adapte olabileceğimize, bu sayede ihtiyaçlara hem ekonomik hem de akılcı çözümler üreteceğimize inanıyoruz.

Firmamızın ünvanı olan TDI; teknoloji, dizayn ve inovasyon kelimelerinin baş harflerinden türetildi. Ürün ve hizmetlerimizi ortaya çıkartırken, bu üç temel unsur çerçevesinde çalışıyoruz.

Geçmişten gelen tecrübelerimize güvenerek faaliyetlerimizi “Üstyapılı Araçlar ve Araç Üstü Ekipman Mühendisliği” ile “Hidrolik Sistemler, Proje ve Uygulama Mühendisliği” olmak üzere 2 ana gruba ayırdık.

Araç üstü ekipman mühendisliği başlığı altında; çeşitli üstyapılar ile araçlara monte edilebilir ataçmanların üretimini gerçekleştiriyoruz.

Hidrolik sistem mühendisliği başlığı altında da; mobil, endüstriyel ve servo hidrolik uygulamalar üzerine makro ya da mikro düzeyde sistem tasarımı ve anahtar teslim sistem üretimi faaliyetleri yürütüyoruz. Bu çalışmalar tamamen müşteri ve proje odaklı olduğu için standart bir ürün gamımız yok.

Üretim faaliyetlerimizin yanı sıra ürünlerimizin satış sonrası destek ve tamir bakım hizmetlerini de gerçekleştiriyoruz.

TDI nasıl çalışıyor?

Ülkemizde üstyapı üretim işiyle uğraşan firmaların ciddi mühendislik açıkları var. Yıllardır sektörde faaliyet gösteren pek çok firmanın bünyesinde ya hiç mühendis yok ya da var ama yetersiz sayıda. Biz o yüzden firma ünvanımızda bu yönümüzü özellikle vurgulamak istedik. Çok rakibimizin olduğunun farkındayız ama şunu da çok iyi biliyoruz ki; sektördeki teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, ortaya çıkarılacak ürünü önce bilgisayar ortamında tasarlayan, tüm hareketli aksamlarını yine bilgisayar ortamında simüle eden, sistemi oluşturan bileşenleri optimizasyon kurallarına bağlı olarak seçen, bu bileşenleri seçerken satış sonrası dönemde yedek parça olarak temin edilebilirliğini gözeten; akışkanlar mekaniği, makine elemanları, mukavemet, dinamik ve ısı transferi formüllerini kullanan, bu Almanlar neden makine konusunda bu kadar ilerdeler, biz neyi eksik yapıyoruz diye düşünen, yenilikçi bir ekibiz.

Hidrolik sistemler konusunda tüm çalışmalarımızı bir arge birimi mantığıyla yürütüyoruz. Mevcut bir sistemdeki hatayı düzeltme, sistemi iyileştirme ya da geliştirme yönünde gelen ihtiyaçlara cevap verdiğimiz için ister istemez arge bizim işimizin olmazsa olmaz parçası.

Üstyapı konusunda da makine operatörlerinden gelen yorumlara çok değer veriyoruz. Bizim gözden kaçırdığımız hususlarda operatörlerden gelen geri bildirimler, ürün geliştirme çalışmalarımıza yön veriyor.

Kimler için neler üretildi?

‹stanbul’da bir belediyeye ait damperli kamyon için kar küreme bıçağı ve tuz sericiden oluşan kışla mücadele ekipmanları, yine ‹stanbul’da bir sanayi sitesi yönetimine ait traktör için kar küreme bıçağı ve tuz serici, Ankara’da bir askeri birliğe ait Unimog kamyon için kar küreme bıçağı, Ankara merkezli yol ve baraj inşaatı yapan büyük bir inşaat firması için su tankeri ve Tekirdağ’da temizlik işleri konusunda faaliyet gösteren bir özel şirket için yüksek donanımlı bir adet kombine kanal açma ve temizleme ekipmanı imal ve teslim ettik.

İhracatla hız kazanılacak

İhracat yapmak bizim gibi henüz yolun başındaki kobiler için büyük avantaj sağlıyor. Bu nedenle kısa vadedeki hedeflerimizden biri de ihracat projelerimize hız vermek. Yakın zamanda ilk ihracat projemizin sözleşmesini imzaladık. Haziran’da da imalata başladık. Yılın geri kalanı için benzer birkaç proje daha sonuçlandırıp, ilk yılımızı alnımızın akıyla kapatmak istiyoruz.”

TDI Mühendislik neler yapıyor?

TDI'ın üstyapılı araç ve ekipman imalatları arasında; kombine kanal açma aracı, kuka kanal açma aracı (yüksek basınçlı kanal temizleme aracı ), vidanjör, yüksek kapasiteli vakum yükleyici, çöp kamyonu, su tankeri, akaryakıt tankeri, kar bıçağı, tuz serici, yol süpürgesi gibi üstyapı ve ekipmanlar yer alırken, hidrolik sistemler konusundaki faaliyetlerini ise; mobil hidrolik, endüstriyel hidrolik ve servo hidrolik uygulama alanlarında ortaya koyduğu proje ve komple sistem çözümleri ile hidrolik blok , hidrolik silindir ve hidrolik güç ünitesi imalatları oluşturuyor.

Endüstriyel hidrolik konusunda şu uygulama alanlarında müşterilere destek sağlanıyor: Hidrolik presler, hidroelektrik santralleri (HES) ve barajlar, demir-çelik sektörü, ezici, parçalayıcı ve öğütücü makinalar, sac ve boru işleme tezgahları, hidrolik test makinaları, gıda makinaları.

Mobil hidrolik uygulamalar konusunda da; kanal açma araçları, tuz serici araçlar, kar küreme araçları, hidrolik platformlar, hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonları, yol süpürgesi, sondaj makinaları, tünel kalıp makinası, hidrolik vinçler, beton pompaları, itfaiye araçları, hasta sedyeleri için çözümler sunuluyor.

Servo hidrolik konusunda ise; enerji, demir-çelik, eğlence, endüstriyel makinalar alanında müşterilere destek sağlanıyor Servo hidrolik uygulamalar, hidrolik aktüatörlerin (Silindir ve motorlar) hız, kuvvet, pozisyon ve devir kontrollerinin yüksek hassasiyette yapılmasını kolaylaştırıyor. Servo hidrolik sistemlerde aktüatör parametrelerinin kontrolü hidrolik servo valfler ile ya da servomotorlar sayesinde sağlanıyor. Servo hidrolik sistemlere yenilikçi bir yaklaşım olarak, sistemde yer alan hidrolik pompanın devir ve tork kontrolü yazılım destekli bir sürücü ile yapılıyor, bu sayede değişken hız ve pozisyon kontrolü gerektiren karmaşık hareketlere hassasiyet kazandırmak mümkün oluyor.

Kombine kanal açma araçları

CD Serisi: 1. resim; Vakum hortumu taşıma, bom ve yüksek basınç hortumu tamburu. 2. resim; Temiz su tankı, yüksek basınç kanal açma pompası ve su emiş hattı. 3. resim; Tankın arka kısmında yer alan temiz/pis su bölümü

CB Serisi: 1. resim; Vakum yükleme bomu. 2. resim; Yüksek basınç hortumu ve kanal açma sistemi. 3. resim; Vakum pompası, yüksek basınç pompası ve ara şanzımandan güç aktarım sistemi. Ağır hizmet tipi şaftlar ve kayış kasnak bağlantılarıyla.

CS Serisi: 1. resim; Vakum hortumu taşıma, bom ve yüksek basınç hortumu tamburu. 2. resim; Vakum tankının her iki yanında temiz su tankları. 3. resim; Silindirik vakum tankı ve tank içindeki dalgakıranlar.

CD, CB ve CS serilerinden oluşan araçlarıyla TDI Mühendislik, Tekirdağ’da faaliyet gösteren bir firma için yüksek performans gerektiren işlerde çalışması amacıyla 14.000 litre tank hacminde, 4000 m3/s debide vakum pompası ve 170 bar – 333 lt /dk kapasitede yüksek basınç pompası ile donatılmış RF kontrol sistemli (Kablosuz uzaktan kumanda) bir kombine kanal açma ve temizleme aracı üretti.

TDI Mühendislik'in Kombine Kanal Açma ve Temizleme Araçları şehir kanalizasyon sisteminde tıkanıklıklara yol açan, kum, çakıl, toprak parçası, pet şişe, konserve kutusu, katılaşmış yağ ve foseptik atıkların yüksek basınçlı suyun parçalama ve iteleme etkisi ile bertaraf edilmesini ve bulunduğu yerden tahliye edilmesini sağlıyor. Ekipman üzerinde pozitif deplasmanlı bir vakum pompası ve yüksek basınçlı su üreten bir su pompası yer alıyor. Sistemde yüksek basınç pompasının ihtiyaç duyduğu suyu depolayan bir su tankı ve kanalizasyon sisteminden tahliye edilen atıkların depolanacağı bir atık tankı bulunuyor. Araç, kanaldaki tıkanıklıkların yüksek basınçlı su ile açılması işlemini gerçekleştirirken bir yandan da emiş sistemi sayesinde menhol ağzına (rögar bacası) sürüklenen atıkların vakum sistemiyle tanka çekilmesi işlemini gerçekleştiriyor. Aracın vakumlama ya da yüksek basınçlı kanal açma özellikleri hem birlikte hem de ayrı ayrı çalıştırılabiliyor.

TDI'nın kombine kalan açma aracı kablosuz olarak uzaktan kumanda ediliyor.

Taşıyıcı araç seçimi

Kombine kanal açma ve temizleme ekipmanı, 2, 3 ya da 4 dingilli kamyonlar üzerine aşağıdaki konfigürasyonlarda imal edilebiliyor.

• Toplamda 9.000 litre hacminde (Azami yüklü ağırlığı 18 ton olan kamyonlar)

• Toplamda 14.000 litre hacminde (Azami yüklü ağırlığı 26 ton olan kamyonlar)

• Toplamda 20.000 litre hacminde (Azami yüklü ağırlığı 32 ton olan kamyonlar)

Genel özellikler

• St37 ya da St52 malzemeden imal

• Birbirinden bağımsız iki bölmeli silindirik tank (Atık ve temiz su bölümleri)

• Pozitif deplasmanlı blower ya da su/hava soğutmalı vakum pompası (900-6000 m3/s)

• 3 pistonlu yüksek basınç pompası (150 – 400 lt/d @ 100 – 250 bar)

• Şaft ve kayış-kasnak tahrikli yüksek basınç ve vakum pompası

• 4 çıkışlı ara şanzıman

• %90 vakum kapasitesi (-700 mbar)

• Hidrolik tahrikli emiş hortumu yönlendirme sistemi (Emiş bomu)

• Hidrolik tahrikli yüksek basınç hortumu makarası ve yönlendirme sistemi

• Hidrolik lift ile tank kaldırma

• Vakum pompası yardımıyla tank içini basınçlandırarak boşaltma

• Manuel/hidrolik tahrikli sıkıştırmalı arka kapak

• Hidrolik tahrikli olarak tamamen açılan arka kapak

• Yüksek basınç ve vakum sistemi için güvenlik ve filtreleme sistemleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir