Ocak 31, 2011

Tırsan Frigo sektöre tanıtıldı

Tırsan Treyler, ürün gamına son olarak Frigorifik yarı römorku da ekledi. 2010 yılında duyurusunu yaptığı ve 1 yılı aşkın zamandır altyapısını hazırladığı yeni Tırsan Frigo'nun tanıtım toplantısı, Tırsan'ın İstanbul Samandıra tesislerinde gerçekleşti. Toplantıya çok sayıda nakliyeci katılım gösterirken Tırsan yönetim kadrosu da hazır bulundu.
Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, açılışı Tırsan ailesi için önemli bir gün olarak değerlendirirken bugüne kadar taşımacılığın hemen her çeşidini uygulamak üzere ürünler ürettiklerini belirterek Tırsan Frigo'yu da dahil ettiklerini belirtti. Nuhoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tırsan 1995 yılından beri frigo satıyor fakat bu işlem yurtdışından ithal edip burada toplayarak gerçekleşiyordu. Burada üretmek kişisel olarak bir arzumdu. Frigo Türkiye'de yeni yeni gelişiyor. Artık bütün dünyada gıda taşımacılığı çok önemli hale geldi. Balığından tutun etine kadar, sebzesinden tutun meyvesine kadar en önemli ihtiyaç maddesi olan bu ürünlerde %30'luk bir fire, Türkiye ekonomisinin ve de gelişmiş ekonomilerin kaldıramayacağı bir orandır. Temel beslenme ürünleri olan etinden sütüne, sebzesinden meyvesine kadar halkımızın daha ucuza tüketebilcek şartları oluşturması, bence devlet politikası olarak öncelikle ilgilenilmesi gereken bir konudur. Bu aracı 6 ay önce de çıkarabilirdik. Testleri hem İtalya'da hem de Almanya'da yapıldı. Sadece Avrupa değil, yurtiçi taşımacılık da frigo taşımacılığında bizim için önemli. Ayrıca Rusya ve Ortadoğu ülkeleri de bizler için önem taşıyor. Bu noktada yeni Tırsan Frigo'nun yapımında emeği geçen tüm Ar-Ge birimimize ve Tırsan çalışanlarına teşekkür ediyorum”

2010 Mayıs ayında ilk prototip üretildi

Tırsan Ar-Ge Direktörü Orhun Selbes ise araç ortaya çıkana kadar çeşitli aşamalardan geçildiğini kaydederek yüzlerce kilometre yol testleri ile dinamik-statik kontrolleri, değişik koşullar altındaki kontroller ve de termal kontrollerin defalarda gözden geçirildiğini belirtti. Selbes 2010 yılı Mayıs ayında ilk prototipin üretildiğini, testler yapıldıktan sonra müşterilerle birlikte çalışmaların düzenlendiğini ve yapılan ekleme ve düzeltmeler ile birlikte ürünün son şeklinin aldığını açıkladı. Selbes ürünün özellikleri hakkında , “Testler İtalya'da tamamlandı. Her yol şartına dayanan bir araç üretmek istedik ve bunun için 65 bin saat emek harcandı. Özellikle yan duvar ile tabanın birleşmesinin önemi üzerinde duruldu. Operasyonlarda ortamın ısı basıncı ve diğer kuvvetlerin kontrol altında tutulması gerektiği de tasarım ve üretimde belirleyici oldu. Bunun için Tırsan’ın Adapazarı Fabrikası’ndaki özel hattında, paneller belirli sıcaklık şartları göz önüne alınarak yapıştırıldı. 
Tavan ve taban arasında takviye paneller kullanılarak mukavemet ve esnekliği arttırıldı. Tabanın şasi ve yan duvarlarla birleşiminde özel metal plakalar kullanıldı.” şeklinde konuştu.

Presleme metodu ile sandviç panel üretimi

Tırsan'ın Frigo'su Türkiye'de bir ilk sloganıyla pazara sunuldu. Ürün, presleme metodu ile sandviç panel üretimi gerçekleştirilerek elde ediliyor. Bu sandviç paneller ısıtmalı ve yüksek basınçlı pres makinası ile yapılıyor ve burada yapışma mukavemeti yüksek paneller üretiliyor. Ana izolasyon malzemesi olarak düşük nem alma ve ısı iletimi özellğine sahip DIN EN 13165 normuna uygun rijit blok poliüretan kullanılıyor. İç ve dış katmanda yapışma mukvemeti güçlü, yüksek darbe direncine sahip ve yüksek parlaklıkta özel Get-coat kaplamalı, kalınlıkları içte 2, dışta 3 mm olan GRP levhalar kullanılıyor.  Preslenmiş paneller otomatik makinelerde düşük toleranslarda işleniyor. Kutunun monoblok yapısını sağlamak için çift komponentli yüksek mukavemetli yapıştırıcılar kullanılıyor.
Taban paneli EN 283 normuna göre forklift yükü taşıyacak şekilde tasarlanmış. GRP, poliüretan, ithal plywood ile üretiliyor. Ayrıca iç yüzeye kaymayı önleyen zemin uygulaması da yapılıyor.

 

Donanımları:
4*2 adet Ro-ro halkası
Bir adet yangın söndürücü dolabı
500 lt mazot deposu
Arka tlevre üzerinde rampa dayama takozları
Stepne taşıyıcı stepne
2 adet lastik takozu
Skinpas malzemeden PVC kaplı 1500 x 600 x 480 mm ölçülerinde yemek ve takım dolabı
Jost mekanik ayak
Plastik su deposu
500 lt mazot deposu

Boyutları:
Uzunluk (Dış) (L+K) 13.600 mm 
Uzunluk (İç) (IL) 13.385 mm
Genişlik (Dış) (W) 2.600 mm
Genişlik (İç) (IW) 2.460 mm
Dingil Mesafesi (WB) 7.700 mm
Deve Boynu Yüksekliği (D) 65mm
Teknik Yüklü Ağırlık ( 39.000kg )
Yüksekliği 4000mm
İçnet Yüksekliği (5.teker 1120) (IH) 2.600 mm
5.Teker Yüksekliği (T) 1.120 mm
Arka Kapı Yükleme Yüksekliği (R) 2.600 mm
Teknik King-Pim Yükü 12.000 kg
Boş Ağırlık 7300 + %3kg
                      –
Teknik Dingil Yükü 27.000 kg

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir