Kasım 26, 2019

TSK’nın yeni tank taşıyıcıları… Çekici BMC’den yarı römork Öztreyler’den

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara operasyonlarında lojistik ihtiyaçlarını daha hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştirmesi için talep ettiği 72 adet tank taşıyıcı araç, yerli ve milli imkanlarla üretilerek teslim edildi. Tank taşıyıcı araçların çekici bileşeni BMC tarafından, treyler bileşeni de Öztreyler tarafından imal edildi.


Adapazarı – Ferizli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Öztreyler’in yeni fabrikasında düzenlenen teslimat töreni; Öztreyler’den Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öztürk ve Genel Müdür Haşim Öztürk, BMC İcra Kurulu Başkanı Bülent Denkdemir ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Yapılan açıklamada teslim edilen araçlar ve üretici firmalarla ilgili olarak şu bilgiler verildi:

“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara operasyonlarında lojistik ihtiyaçlarını daha hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştirmesi için talep ettiği tank taşıyıcı araçlar, yerli ve milli olanaklar ile Milli Savunma Bakanlığı’nın öncülüğünde projelendirilmiştir.
72 adet tank taşıyıcı araç ihalesi 10 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan sözleşme ile seri üretim aşamasına geçmiş ve sonrasında 22 Kasım 2019 tarihinde 72 adet tank taşıyıcı araç teslimatı resmi olarak gerçekleştirilmiştir.

125 tonluk katar

Tank taşıcı araç römorku ile birlikte 125 ton katar yüklü ağırlığında, 70 ton net taşıma kapasitesindedir. Çekici araç, römork üzerine arızalı tankı çekebilmek için 70 ton kapasiteli çekme vinci ve ayrıca kendini kurtarma vinci ile donatılmıştır. Römorku ile birlikte %30 dik meyile tırmanabilmekte ve 75 cm derinliğindeki sudan geçebilmektedir. Maksimum hız 90 km/s’dir. Tam dolu yakıt tankları ile 950 km yol katedebilmektedir.

4 akslı BMC çekici

BMC’nin 4 akslı çekicisi, kendi başına %60 dik meyile tırmanabilmekte, %30 yan meyilden geçebilmektedir. Aracın üzerinde 620 Bg gücünde, 2720 Nm tork kapasiteli dizel motor ve buna uyumlu 7 ileri 1 geri vitesli tam otomatik şanzıman bulunmaktadır.
Süspansyon sistemi parabolik yaylar ve viraj denge çubuğu ile donatılmıştır. Dingilleri rijit tiptedir.
Fren sistemi havalı ve kampanalı tip olup, EBS sistemi bulunmaktadır. Ayrıca motor freni ve retarder yavaşlatma sistemi bulunmaktadır.
Sürücü kabini için modern Tuğra Kabini esas alınarak, 4 noktadan süspansiyonu ile sınıfının en genişlerinden olup aynı anda 4 kişi oturabilmektedir. Ayrıca 2 adet yatak bulunmaktadır. Kabin içi ek ısıtma sistemi ve klima ile donatılmıştır

 

 

 

 

 

Öztreyler’in 6 akslı low-bedi

Öztreyler marka alçak tabanlı tank taşıyıcı 1 adet tankı veya 2 adet zırhlı muharebe aracını taşıyabilmektedir. Römorkta zor koşullara dayanıklı hidrolik süspansiyonlu pendular (döner) akslar bulunmaktadır.
Tank aşıyıcı araçlar başta Altay Tankı olmak üzere M60 Tankı, Fırtına Obüsü, Leopard Tankı, Zırhlı Muharebe Aracı, Zırhlı Personel Taşıyıcı ve her türlü askeri ve sivil araçların etkin şekilde taşınması için üretilmiştir.
Tank taşıyıcılar, taşıma platformunun yüksek mukavemeti, hidrolik donanımların ve mekanik sistemlerinin özellikleri ile dikkat çekiyor. Hidrolik sistemler ve taşıyıcının şaft sistemi birlikte hareket edecek şekilde geliştirilmiş.
Tank taşıyıcı yarı römorklar 6 akslı, her aksta 2’şer teker bulunuyor. Aksların en önemli özelliği ise yerli ve milli ürün kapsamında üretimlerinin Türkiye’de gerçekleşmiş olması.
Yarı römorklarda, bir hidrolik pompa ile hareketli deveboynunun yüksekliğinin ayarlanabiliyor olması sayesinde hem yükleme esnasında hem de platform üstünde yükün dengelenmesi kolayca sağlanıyor.

 

BMC neler yapıyor?

1964 yılında kurulan Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC; sektöründe ilk dökümhane, ilk dizel motor üretimi, ilk çıraklık eğitim merkezi, ilk turbo motorlu araç, ilk yerli hafif ticari araç, ilk çevreye duyarlı doğal gazlı otobüs, ilk tam alçak tabanlı otobüs, ilk yerli üretim taktik tekerlekli zırhlı araç üretimleriyle pek çok ilke imza atmıştır.
Ülkemizin en modern tesislerinden biri haline dönüştürülen İzmir Pınarbaşı’ndaki 250 bin metrekarelik tesislerinde kuruluşundan günümüze 700’ün üzerinde konfigürasyonda 300 bin adedi geçen araç, (Çekici, ağır, orta ve hafif kamyon – kamyonet, minibüs, midibüs, otobüs, taktik tekerlekli ve mayına karşı korumalı zırhlı askeri araçlar) yedek parça, motor ve döküm parçaları üretimi gerçekleştirilen BMC, İzmir’in yanı sıra İstanbul ve Ankara ofisleri, Sakarya Karasu ve Sakarya Arifiye tesislerinde çalışan toplam 3.500’e yakın çalışanı ile ve 2014 yılında ulaştığı çok uluslu ortaklı yapısıyla ve 80 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatı ile dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Öztreyler neler yapıyor?

1983 yılında milli bir girişimci olan Haşim Öztürk tarafından kamyon kasası üretimi ile faaliyete başlayan Öztreyler, istikrarlı bir gelişim grafiği ile ülkemizin kendi alanının en önemli kuruluşlarından birisi haline gelmiştir. Kuruluşuna müteakip bir yıl içerisinde hidrolik damper imalatına geçmiştir. 1986 yılında kamyonlara ilaveten üçüncü dingil üretimi ve montajını gerçekleştirmiştir. Ticari araç piyasası göz önüne alınarak takip eden yıllarda römork, yarı römork, şasi ve üst yapı üretimine yönelmiştir.
Halihazırda Öztreyler damper, yarı römork, tenteli yarı römork, kamyon kasa – römork, hidrolik damper, tanker, silobas ve müşteri taleplerine bağlı olarak özel imalat gerektiren projeler gerçekleştirmektedir.
Gebze’de 13.000 metrekare toplam alan üzerinde 9.000 metrekare kapalı alanda yıllık 1.500 adet araç kapasitesi ve Sakarya Ferizli’de de 77.000 metrekare alan üzerinde toplam 42.000 metrekare kapalı alanda yıllık 15.000 adet araç kapasitesi bulunmaktadır. 40’tan fazla ülkeye ihracatı bulunan Öztreyler bünyesinde 50 beyaz yaka ve 250 mavi yaka hizmet vermektedir.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir