Temmuz 30, 2010

Türk denizcileri Afrika'ya yelken açacak

Oruç Reis Denizciler Kulübü’nün (ODEK), denizcilik sektörüne yönelik düzenlediği Ortak Akıl Toplantıları’nın ilki, 25 Temmuz 2010 Pazar günü, Üsküdar Sözbir Otel’de gerçekleştirildi. ODEK’e üye kuruluşların ve sektörün önde gelen temsilcilerinin katıldığı toplantıda, deniz taşımacılığında son durum, navlun piyasasında yaşanan ekonomik kriz ve sivil toplum kuruluşlarının sektörlerine katkısı gibi çeşitli konu başlıkları ele alındı.

ODEK faaliyeti olarak her ay düzenli olarak gerçekleşecek Ortak Akıl Toplantıları’nın açılış konuşmasını ODEK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dalyan yaptı. Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu’nun da katıldığı 1.Ortak Akıl Toplantısı’nın Temmuz ayı konuğu ise, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özel oldu. ODEK Yönetim Kurulu Üyeleri Salih Zeki Çakır ve Buhari Kaçan’ın da sunumları ile yer aldığı etkinlikte, ABD Quinnipiac Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Kılıç, dünya ekononmisinin son durumuna dair görüşlerini aktarırken, 2. Dip mi geliyor? sorusunu yanıtladı.

Hedef yeni yurtdışı pazarlar

Açılış konuşmasını yapan ODEK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dalyan ODEK’in varoluş amaçlarının altını çizerken; sektörde faaliyet gösteren firmaların birlikte hareket etmeleri ile ulaşacakları kazançları vurguladı. Yakın dönemde yapılacak gezilere değinen Dalyan, üyelere farklı bakış açıları sunmak ve yapılacak pazar araştırmaları ile öncelikle Orta Asya, Orta Doğu ve Afrikaya yönelik çalışmalar yapılacağının bilgisini verdi.

Denizclik sektöründe eğitim yaklaşımı değişmeli

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ise, sivil toplum kuruluşlarının sektöre katkısının büyük olduğunu vurgulayarak, gemi adamlarına yönelik eğitim yaklaşımında değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi.

Koster taşımacılığının önü açık

Koster taşımacılığı ve navlun raporuna dair bilgiler aktaran ODEK Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Çakır, küçük tonajlı gemilerin günlük kazanç değerlerini sundu. Koster filosunun geleceğini olumlu yorumlayan Çakır; “Birleşik endekse bakıldığında 1200 açılışla başlayan endeks, bugün itibariyle 690 seviyelerinde bulunmaktadır” dedi.

Endeks yüzde 60 düştü, sektör yüzde 30 hissetti

ODEK Yönetim Kurulu Üyesi Buhari Kaçan, toplantıda büyük tonaj navlun piyasasının son durumuna yönelik bilgiler aktardı. Endeksin yüzde 60 düştüğünü ancak yüzde 30 hissedildiği belirten Kaçan, handsize gemilerin krizin etkili olduğu durumlarda iyi kazandırdığını vurguladı.

Kapitalizm çöktü, yeni sistem arayışı var

ODEK Danışma Kurulu Üyesi, ABD Quinnipiac Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Kılıç da dünya ekononmisinin son durumuna dair görüşlerini aktardı ve “2. Dip mi geliyor?” sorusunu yanıtladı. Özellikle Çin pazarına değinen ve etkilerinden bahseden Kılıç, sektör değişimlerinin yaşandığnı, ama bunun 2. Dip anlamına gelmediğini söyledi. Kapitalizmin çöktüğüne ve yeni sistem arayışında olunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Osman Kılıç ; “Türkler birlik olup sektörel bazda hareket etmeli” şeklinde konuştu.

Mustafa Özel: “Önder, farklı bakış açısına sahip olandır.”

ODEK 1. Ortak Akıl Toplantısı’na konuk konuşmacı olarak katılan İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özel, organizasyonel yapılara ve önderlik vasıflarına yönelik Türk ve dünya tarihinden çok çeşitli örnekler verdi. “Büyüyen bir organizasyon kritik bir kitleye ulaştıktan sonra kimyası değişir” diyen Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belli bir noktaya kadar siz, o noktadan sonra şirket sizin sahibiniz olur. Organizasyonlarımızın ayakta kalmasını istiyorsanız, belli bir noktadan sonra o organizasyonun neye ihtiyaç duyduğunu anlamak zorundasınız. Devletler, şirketler ya da sivil toplum kuruluşları gibi organizasyonel yapılar, dünya tarihinin motorudur. Tüm bu yapıların ortak amacı, ortak aklı harekete geçirmektir. Ortak aklı harekete geçirirsek büyük ve kalıcı işler başarırız. Bu da, önderlik ahlakını gerektirir. Tüm organizasyonlar 4 temel ilkeye dayanır. Bunlar, genel anlamda, önderlik, özerklik, kontrol ve yenileşme istasyonlarıdır. Mutlaka tüm bu organizasonlar kendine özgü dönemlerden geçerler. Önderlik de bu dönemlerin mahiyetini kavramak ve gereğince davranmak ile ilgilidir. Önderliğin birinci şartı, farklı bakış açısına sahip olmaktır. Farklı bakamayan önder olamaz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir