Ocak 25, 2007

UND 2006 yılını değerlendirdi

2006 yılı sektör değerlendirme raporunu açıklayan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)  uluslararası taşımaların önündeki sorunlara dikkat çekerek, çözüm önerilerini düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı.

24 Ocak tarihinde İstanbul’da düzenlenen tören, UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Başkan Yardımcısı Ertuğul Tarhan, Genel Sekteter Tamer Dinçşahin ve diğer üyelerin katılımları gerçekleştirildi.

Başkan Çetin Nuhoğlu toplantıda özellikle AB ülkelerine yönelik ihraç taşımalarının Türkiye ihracatının çok gerisinde kaldığına dikkat çekerek, kota sorunun AB’ye üyelik öncesi  çözümlenmesi gereken bir sorun olduğunu dile getirdi. UND tarafından yazılı olarak açıklanan basın bildirisinde özetle aşağıdaki hususlar yer aldı.

Taşımalarımız yüksek performans sergiliyor
Tüm sektörlerin üzerinde bir faktör olan Türkiye uluslararası karayolu taşamacılığı, toplam yatırımı 3,5 milyar doları ve istihdam sayısı 300.000’i aşan  ihracatın  % 53'ünden fazlasını taşıyan güçlü,  dinamik ve bir o kadar gelecek vaat etmektedir. UND’nin sektör adına hedefi,  “Türkiye'nin 2012 yılına kadar bölgesel bir lojistik üs olması ve karayolu taşımacılığınının ekonomiye  katkısının  en az 45 milyar dolar olması”dır.

İhraç taşımalarımız ihracatımızın gerisinde
Ocak-Kasım 2006 döneminde AB ülkelerine yönelik  ihracatımız, yüzde 14.4 artışla, 40 milyar dolara ulaştı. Ancak AB ülkelerine yönelik ihraz taşımalarımız, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla sadece % 9.6 oranında artmıştır.  Ülkemizin ihracatında Almanya'dan sonra ikinci sırada gelen ve 2005-2006 Ocak-Kasım  döneminde ihracatımızda  yüzde 20,8 artış kaydedilen İtalya'ya yönelik ihraç taşımalarımızda yüzde %1'lik düşüş dikkat çekicidir.

Diğer taraftan 2006 yılında BTD ülkelerine yönelik ihracatımız  % 36.5 artışla 6.2 milyar doları aşmış olup, bu ülkelere yönelik ihraç taşımalarımızda   sadece % 15 artış kaydedilmiştir. Ayrıca 2006 yılında Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracatımız yüzde 10.3 artarak, 10 milyar doları aşarken; bu ülkelere yönelik ihraç taşımalarımızda %42 oranında büyük bir düşüş  yaşanmıştır.Irak taşımalarımızdaki düşüş, yüzde 50'ye yaklaşmıştır.

UND’nin basın açıklamasında öne çıkan diğer başlıklar şunlar oldu:
-AB kota sorunu üyelik öncesi çözümlenmelidir.
AB’ye ihracatımız son 4 yılda yüzde 138 artmasına rağmen belge kotalarındaki artış yüzde 36 seviyesinde kalmıştır.Türk ihracatının önünde ciddi bir engel olan taşıma kotları sorunu AB’ye üyelik öncesi acil olarak çözümlenmesi gereken bir sorundur.
-Taşıma kanunu istenileni verememiştır.
Sektörü disipline etmesi,  kalite standartları kısıtlaması ile sektöre girişi kısıtlaması gibi tedbirlerle sektöre mesleki saygınlık kazardırmayıamaçlayan Karayolu Taşıma Kanunu
 sektör için tatmin edeci nitelikte olmamıştır.
-ADR konvansiyonu  uygulanmalıdır.
Tehlikeli eşya taşımacılığında uluslararası ADR konvansiyonunna taraf olunmasına yönelik hukuksal girişimler sonuçlandırılarak bu konuda hazırlanacak yönetmelik yürürlüğe konmalıdır.

UND ayrıca ulaştırma ve lojistik alanında Türkiye merkezli bir araştırma ve  eğitim merkezi kurulması yönünde yapılan çalışmanın, önemli bir gelir kaynağı haline geleceğini açıkladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir