Ocak 30, 2006

UND'den uyarı 2006 denizin bittiği yıl olabilir

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) 2005 yılı sektör değerlendirmesini ve 2006 yılı öngörülerini 30 Şubat 2005 tarihinde İstanbul Hilton Otel’de düzenlediği basın toplanıtısı ile kamuoyunu duyurdu. UND Başkanı Çetin Nuhoğlu ile dernek yöneticilerinin katıldığı toplantıda, sektörün temel sorunları ve çözümlere yönelik öneri ve değerlenirmeler ele alındı.Ağırlıklı olarak uluslararası taşımaları sınırlandıran belge geçiş kotaları, taşıma modları, idari ve hukuksal yapılanmalara yönelik tespit ve görüşlerin ortaya konulduğu toplantıda aşağıdaki değerlendirmeler yapıldı

Son üç yılda ihracatımız % 103 artış sağlamışken, belge kotamızda sadece % 32'lik bir artış gerçekleşmiştir. İhracatımızı taşıyabilmek için üzerimize giydirilen Geçiş Belgesi elbisesi bize dar gelmektedir. Artık bu elbisenin giyilmesi mümkün değildir.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan darboğaz UND'nin yoğun çabaları ve Avrupa'ya ulaşmak için geliştirilen alternatif güzergahlar sayesinde kısmen aşılmıştır, örneğin, bir geçiş ülkesi olarak etkin değerlendirilemeyen Yunanistan seçeneği için 7.000 adet olan geçiş belgesi kotası 40 bin'e çıkartılarak aktif hale getirilmiş ve kısmi rahatlama sağlanmış ancak bu yıl için 40 bin rakamı da yetersiz kalmıştır.

Geçiş belgesi sorunu araçların gümrük kapıla­rında bekletilmesi ve sipariş iptallerinin sonrasında verilen geçici belgelerle çözülüyor gibi görünse de belge baskısı sebebiyle ihracat potansiyeli de önemli zararlar görmektedir. Belge sorununu olmaması halinde en az %10 seviyesinde İlave ticaret ve taşıma gerçekleşmesinin mümkün olduğu derneğimiz tarafından düşünülmektedir.

DIŞ TİCARETİMİZİN LOJİSTİĞİ PLANLANMALIDIR.

Kapıdan kapIya taşımanın her geçen gün önemini arttırdığı günümüzde, Dış ticaret Lojistiği için güçlü bir karayolu filosuna sahip olmak ülkemiz için en önemli avantajdır.

“Taşımada hız ve maliyet dış ticarette kazananı belirleyen en önemli iki faktördür.” Yurt içinde hız engelleyen bürokrasi ve Kapılardaki alt yapı eksiklikleri yanında Dışarıda hareketi kısıtlayan Geçiş Kotalarının arttırılması Dış Ticaretin en önemli gündem maddesi olmadır.

Dış ticaretimizdeki artış geçiş belgeleri baskısı altında gerçek potansiyelin çok altında gerçekleşmektedir. Kota problemine tersten bakarsak; belge kısıtı olmasa ihracat artışı daha yüksek olacaktır.

“Ticaret taşımayı değil, taşıma ticareti tetikler.”

DIŞ TİCARETİMİZİN LOJİSTİK PLANLAMASI TİCARET ARTIŞINDAN ÖNCE, DİKKATE ALINMAZ İSE ARTIŞ BİR YANA, MEVCUT İHRACAT BİLE TAŞIMA PROBLEMLERİ SEBEBİYLE gerçekleştirilemez.

2006 yılı için 80 Milyar Dolar'lık İhracat bir hayal olabilir.

Globalizasyon Lojistik kavramı üzerinde varlığını sürdürüyor. Malların ve insanların ülkeler arasında hareketini mümkün hale getiren lojistik hizmeti olmasa Globalizasyon sadece bir fantezi'den ibaret olur.

Bunun farkında olan Avrupa Birliği, Avrupa Yatırım Kalkınma Bankası ve diğer fon kaynakları aracılığıyla Dış Ticaretin Lojistik İhtiyacını karşılamaya çalışıyor. Dış Ticaretin Lojistiği ihtiyacı nedir?

Ülkeler ulaşmak istedikleri pazarlara erişimi kolaylaştırmak için her türlü çabayı sergilemekten geri kalmıyorlar. Mevzuat iyileştirme ve ikili anlaşmalar yoluyla yeni güzergahlar oluşturuluyor veya mevcutlar iyileştiriliyor.

AB tarafından Doğu batı arasında oluşturulmaya çalışan TRACECA korioru ve bu koridor üzerinde yapılan aşağıda birkaç örneği verilen yatırımları açıklamak ancak Dış Ticaret Lojistiği kavramı ile mümkün.

Ermenistan karayollarının rehabilitasyonu için 40 milyon $ Gürcistan karayolu rehabilitasyon projesi-13 milyon $ Azerbaycan karayolu rehabilitasyonu-45 milyon $ Türkmenistan (Mary-Tedjen) karayolunun rehabilitasyonu için 80 milyon $ Almati-Bişkek karayolunun rehabilitasyonu için 68 milyon $

Dünya artık Lojistik konusunu Dış ticaretin ön şartı olarak değerlendiriyor.

Türkiye'nin durumu nasıl ?

Türkiye'nin İhracatının %53'ü Karayolu ile taşınmaktadır. 2005 yılı gerçekleşmesi olan 73.400 Milyon dolarlık ihracatın yaklaşık 39 Milyar Dolarlık kısmı sektörümüz tarafından taşınmıştır.

“Uluslararası Nakliye Sektörü bir mucize gerçekleştirmiştir.”

Ülkemiz ihracatında Geçiş belgeleri önemli bir kısıtlayıcı unsur olarak karşımızdadır. Kotalar sebebiyle taşıma süreleri uzamakta ve taşıma maliyeti artmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir