Temmuz 6, 2012

UTİKAD, üyeleriyle İzmir'de buluştu

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD), Temmuz 2012 Yönetim Kurulu Toplantısını, 8 bin 500 yıllık liman ve ticaret şehri İzmir’de gerçekleştirdi.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, yaptığı açıklamada, İzmir’in, sanayi, ticaret ve tarım ürünleri açısından zengin kapasiteye sahip komşu bölgelerinde üretilen ürünlerin dünyaya ulaştırılmasındaki ana ticaret kapılarından biri olması ve son dönemlerde ulaştırma alt yapısına yapılan yatırımlar nedeniyle lojistik ağırlığının giderek artmakta olduğuna dikkat çekerek, yakın gelecekte İzmir’in bölgenin lojistik üssü olacağını söyledi.

Kemalpaşa ya da Çandarlı-Aliağa lojistik merkez olmalı

İzmir’in coğrafi avantajı nedeniyle lojistik geleceğinin çok parlak olduğunu kaydeden Erkeskin, şehre yapılması planlanan lojistik merkezlere yönelik şu değerlendirmelerde bulundu: “Kemalpaşa, hem konumunun İzmir’den İç Anadolu’ya açılan koridor üzerinde yer alması, hem de sanayi bölgelerine olan yakınlığı nedeniyle en uygun lojistik merkezlerin başında bulunuyor. Kemalpaşa’da bir lojistik merkez yapılması bakanlığın gündeminde zaten var. Bu arada, yapımına başlanan Çandarlı Limanı ile kapasitelerini artıran Aliağa bölgesi limanları arasında yer alacak bir bölgede limanlara yakınlığı açısından lojistik merkez için uygun olacaktır.”

Amacımız Türkiye'yi rekabette öne çıkarmak

Toplantının soru-cevap bölümünde, basın mensuplarının konuya yönelik sorularını yanıtlayan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Türk lojistik sektörünün ekonomideki ağırlığının ve sektörün altyapı yatırımlarına yönelik beklentilerinin giderek arttığına dikkat çekerek, “Türk taşımacılık ve lojistik sektörünün çatı kuruluşu olarak amacımız, öncelikle Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak ve küresel pazarlarda rekabet edebilecek seviyeye getirecek bir sektör haline gelebilmektir. Üyelerimizle her platformda bir araya gelerek, sektörün dünya standartlarında hizmet verebilmesi hedefine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İstanbul'daki toplantıların dışında, ilkini Ankara'da gerçekleştirdiğimiz üye buluşmalarını, üyelerimizin bulunduğu diğer şehirlerde de sürdüreceğiz. Tüm taşıma modlarını tek çatı altında toplayan sivil toplum kuruluşu olarak, bu toplantılarda aldığımız kararları bir eylem planı haline getirerek, üyelerimizin de katkılarıyla sektörü dünya lojistik liginde daha üst seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz. İzmir Çalışma Grubu toplantımız da bu yönde atılmış önemli bir adımdır”dedi.

Bölgelerin lojistik ihtiyaçları belirlenmeli

Gazetecilerin, “Türkiye’nin 2023 hedefleri açısından lojistik sektörüne ne kadar yatırım yapılması gerekiyor?'' sorusunu ise Turgut Erkeskin şöyle yanıtladı: “2023 yılı ihracat ve dış ticaretleri doğrultusunda yapılacak planlama ve detayların ortaya çıkması ile birlikte bölgelerin lojistik ihtiyaçları da netleşecektir. Hangi bölgeden, hangi miktarlarda, ne tür ürünlerin ihracatının yapılacağının tespit edilmesinin ardından bölgelerin yatırım gerektiren lojistik ihtiyaçları ve bu ihtiyaçları karşılayacak yatırım miktarları da belirlenebilecektir. Hangi bölgenin, hangi tür lojistik altyapı yatırım ve yatırım miktarına ihtiyacı olduğunu ancak bu tespitlerden sonra söylemek daha doğru olacaktır.”

İzmir'in lojistik dinamikleri değerlendirildi

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, yönetim kurulu üyeleri ve İzmir Çalışma Grubu üyelerinin katılımıyla, bölgeye yönelik ulaştırma yatırımlarının ve İzmir'in lojistik geleceği konularının değerlendirildiği toplantıda, Aliağa bölgesinde kapasitelerini artıran limanlar, Çandarlı limanının yapımına başlanması, İzmir limanının yük ve yolcu trafiğini artıracak liman altyapı iyileştirme çalışmaları ve kentin kruvaziyer turizmi için cazip bir liman haline gelmesi vurgulandı.

UTİKAD, Balo A.Ş.'nin ortağı

Merkezi İzmir olan ve UTİKAD'ın da ortağı olduğu BALO Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş.'nin kurulması, bu çerçevede hayata geçirilmesi planlanan intermodal taşıma hattıyla bölgenin mevcut taşıma olanaklarına ilave olarak yeni bir taşıma seçeneğinin yaratılacak olması, Kemalpaşa'da planlanan lojistik merkezi ve diğer lojistik yatırımların İzmir'in ve bölgenin lojistik dinamiklerini geliştireceği değerlendirildi. Ayrıca İzmir Adnan Menderes havalimanında yapımına başlanan yeni terminalin de İzmir'in havayolu yolcu ve hava kargo taşımacılık kapasitesini arttıracağı belirtildi.

UTİKAD'ın İzmir merkezli üyelerinin yanı sıra, şirket merkezi İstanbul veya diğer şehirlerde olup ta İzmir'de şubesi bulunan üyelerinin de geniş katılımıyla gerçekleştirilen İzmir Çalışma Grubu toplantısında, ayrıca bölgenin sorunları, lojistik ihtiyaçları ve gelişim alanları karşılıklı görüş alışverişi çerçevesinde değerlendirildi ve bundan sonraki çalışmaların oluşturulacak eylem planı çerçevesinde yürütülmesine karar verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir